Duplek, Ford i Kraus
James1100   
Pauza je ovaj puta bila malo duža. Eto... uspio sam spojiti više neugodnih stvari jedan veliki problem u vezi pisanja na portalu. Šteta!

 
 
Dakle, uz neke osobne obaveze koje su uzimale slobodno vrijeme, nakalemili se neki mali tehnički problemi sa stranicom i veliki sa mojim priključkom na internet. Mislim... ono... 21. stoljeće??? Pišem o Triumphima, Mustangu, a te napise vozim na internet u Trabantu, polako i zadimljeno, ako taj dan nije zatrokirao. Hvala jednom poznatom domaćem pružatelju telekomunikacijskih usluga što me na jedno vrijeme oslobodio ovog lijepog hobija i prepustio televiziji. Ajde, barem se nisam na sapunice navukao.
Ovaj uvod (i slika iz najave) služi kao isprika ekipi iz Slovenije čiji USA cars meeting u Dupleku kod Maribora nisam najavio. Nadam se da netko od njih čita ovaj post: ovim putem ih pozdravljam. Naravno da nisam zaboravio pa sam poslije malo googlao: susret je prilično popraćen u tamošnjim medijima i možemo vidjeti da Slovenci imaju solidne US snage. Naravno, primijetio sam da je bila prisutna i hrvatska delegacija. Na slikama koje slijede je nekoliko zanimljivih primjeraka iz Dupleka, a žao mi je što nisam uspio naći bolju fotografiju Cadillaca Seville, zanimljiv model koji pokazuje kako jedna luksuzna američka marka pokušava napraviti kompakt. Nadam se da ćemo njega i ove ljepotane vidjeti u Murskom Središću.


Kad smo već kod automobila, na internetu se pojavio jedan zanimljiv hot rod: ovo nije neka moderna prerada, ovo je Ford Model A iz 1930-e godine. Iako izgledom podsjeća na Prowler, jedini pokušaj proizvodnje serijskog hot rod automobila, ovo je kompletna prerada jednog starog automobila i uz to nadopunjenog modernom tehnologijom poput naplataka, kočnica, ovjesa... Kako je to privatni automobil koji se počeo pojavljivati na susretima, niti specijalizirani novinari ne znaju koji je agregat unutra, ali nitko ne sumnja da je vlasnik zeznuo tako važan detalj. Kako god, na internetu ima filmića na kojem možete čuti kako auto radi u leru, ako imate dobre zvučnike, procijenit ćete sami. Ja na laptopu to nisam mogao, a nije bilo vremena da odem vidjeti negdje drugdje. Izgledom, vrlo zanimljiv stroj: „suicide doors“, integrirana rešetka hladnjaka od De Luxe Coupe-a, krov od nojeve kože, xenon svjetla u starinskim kućištima, i na sve dolaze moderni kotači 26'. Svakako neobično, auto je totalno eye catcher pa se u člancima pojavljuju pojmovi poput „olds meet new“ ili „new timer“.

Da se opet nečime povežem na prethodni odlomak, iako se u nastavku radi o motociklima, iskoristit ću upravo ovu posljednju složenicu. Nedavno mi je brat skrenuo pažnju na firmu Kraus. Motor čiju sliku mi je poslao mailom me oduševio, ali sve mi je nekako bilo poznato... Sjetio sam se da sam jedan njihov motor ono... malo popljuvao u jednom od prijašnjih postova, ali na taj dio ću se još vratiti.


Dakle, vlasnik Satya Kraus, danas čovjek u srednjim tridesetim godinama, nekadašnji kompjuterski geek koji je volio i  vozio motocikle, a volio je i rad rukama. Prije desetak godina odlučuje se, kao i mnogi prije njega, posvetiti onome što zaista voli. Znanje vožnje i teorije u mehanici, šasijama i ciklistici odlučuje nadopuniti učenjem u praksi, a kasniji nastavak je logičan: vlastiti radovi. I početak je klasičan – custom Harleyi.Zašto je Kraus zanimljiv? Kao iskusan i dobar vozač, ipak od motocikla traži voznost, univerzalnu upotrebljivost, a ne samo izgled. A ako ste zaljubljenik u klasične američke motocikle, ostaje vam samo jedan izbor: raditi trackere. U njegovoj izvedbi, dobivamo retro strojeve sa springer vilicama i naizgled krutim okvirima, ali sa različitom ergonomijom sjedenja koja omogućava angažiranu vožnju.
Zašto je Kraus pripadnik prve lige među customizerima? Jer je fanatično posvećen mehanici i tome da bude savršena na motociklima koje izrađuje. Većina dijelova na motociklu je ručni rad i to savršeno izveden i proizvod je njegove firme. Ostatak su najbolje komponente koje se mogu nabaviti, bilo sa serijskih motocikala (poput prednje vilice sa Suzukija GSXR) ili vrhunskih aftermarket proizvođača kao što su PM kotači ili Beringer kočnice. 

Svaka nesavršenost je namjerna i služi samo tome da se istakne ljepota mehanike. Vidjet ćete da su na manje važnim dijelovima varovi vrlo vidljivi dok su na okviru pomno obrađeni. 

U istom cilju je zamišljena estetika: Satya Kraus je odustao od bojanja i svi dijelovi su samo polirani kako bi što manje odvlačili pažnju. Jedino je za okvire izabrana boja bronce koja se ponavlja od motora do motora i to je neki autorov designerski potpis, nešto slično kao mat boje kod Exilea. Razlika je u tome što Mitchel naglašava minimalizam, Kraus mehaniku. Cilj im je isti, naglasiti motor kao cjelinu, vozilo u kojem uživate u vožnji, a ne hvaleći se drugima, za pokazivanje. Ali Kraus od vožnje traži više. Njegovi motori, koliko god bi klasično trebali izgledati, moraju imati zadnji ovjes. I tu dolazimo do najljepšeg, onog sa početka priče (iz bratovog maila), motocikla sa imenom Snatch. Uz to što poželjno izgleda u tom svom nekakvom uličnom look-u, ima vrlo zanimljivo rješenje stražnjeg ovjesa na pravoj hardtail šasiji. Sigurno je da ne pruža udobnost kao softail okviri, ali ipak daje ogibljenje i bolju voznost, a izgleda jako dobro. Uz to, uspio je u onome što su mnogi pokušavali, napravio je pravi, pravi hardtail, a ima ogibljenje. I to na prilično jednostavan način. Nisam siguran dali je prvi, ali ja se ne sjećam da sam vidio takav sistem prije.
Zašto Kraus ipak ne spada u kremu customizera i nije u ekipi sa Mitchelom, Yaffeom ili svojim otprilike vršnjakom Sandsom? Mehaniku znaju mnogi, vole i voziti kao i Kraus. Ali su i inovativniji, dali su nešto novoga svojim radovima, osvježavali su scenu, ponovo su dokazivali da custom kultura uzima izradu vozila i kao mogućnost za nekakav umjetnički, ili barem samo individualni izraz. Ako pogledate popis nagrada koje je dobio za svoje motocikle, primijetit ćete da nema ni jednog prvog mjesta koje se veže uz izgled. Na njega više padaju oni kojima je važna mehanika i završna obrada, koji cijene veliko znanje u gradnji motocikala. Recimo, poput porodice Ness koja sponzorira neke nagrade. Kraus u stvari radi samo jako dobre motore. Snatcha bih recimo, zaista volio imati i vozio bih ga svaki dan. Ali designerski nije ništa posebno, čak neki puta ima i neke nespretne pokušaje, poput ovog mouldinga uparenog sa dijelovima trendovskog designa.


Nije ni choppere zaboravio.


Kyrgyz je recimo mješanac choppera i racera izrađen u njegovoj filozofiji: ima taj položaj sjedenja sa dignutim rukama i prednjim položajem nožnih komandi, ali na kraćim prednjim vilicama i ciklistici koja više omogućava u vožnji. Motor izgleda atraktivno, ali opet je deja vu. Ovdje je jako vidljiv uticaj neizbježnog Zera Kimure.

Na kraju, da se vratim na ono zašto sam ga loše ocijenio u ovom blogu (to je ovaj sa slijedeće slike).


Uz navedenu neinovativnost, malo me smeta izbor agregata. Zašto big block Harley? Možda je Kraus „veliki Amerikanac“? Moguće! Ili samo jako voli baš tu marku. I to priznajem, iako se tu u stvari radi o izboru naručitelja tih motocikala. Ali opet, za napraviti retro racera u tom stilu trebalo bi nešto lakše i kompaktnije što bi omogućavalo i lakšu konstrukciju cijelog motora. Sportsterova mašina bi tu bolje pasala, naročito ako uzmemo u obzir povijest tog Harleya. Za informaciju zainteresiranima za povijest motocikala: Sportster je model sa najviše pobjeda na svijetu. Zanemarimo koliko dugo postoji i koje su to discipline, broje se pobjede u prvenstvima i trkama. Ali... sa Triumphovim agregatom, njegovi bi motocikli bili pun pogodak – spoj starog i novog na najbolji mogući način i nekako mi pada na pamet, da netko spomene custom Triumpha, pričalo bi se samo o Falconu i Krausu.
Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Girlz&Bikes


Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/motocikl/public_html/includes/Cache/Lite.php on line 524

Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/motocikl/public_html/includes/Cache/Lite.php on line 530
Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 
motoklub.jpg

Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/motocikl/public_html/includes/Cache/Lite.php on line 524

Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/motocikl/public_html/includes/Cache/Lite.php on line 530

RSS

Motocikli.com
vidi_nom_banner1.gif

Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/motocikl/public_html/includes/Cache/Lite.php on line 524

Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/motocikl/public_html/includes/Cache/Lite.php on line 530

Linkajte nas

Motocikli.com  - Portal - Forum - Galerija

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi


Warning: require_once(/home/motocikl/public_html/components/com_classifieds/classifieds.helper.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/motocikl/public_html/modules/mod_latestads.php on line 33

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '/home/motocikl/public_html/components/com_classifieds/classifieds.helper.php' (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/motocikl/public_html/modules/mod_latestads.php on line 33