Accommodation In Murter Croatia
Povijest kawasakija
Street Illegal   
Sadržaj
Povijest kawasakija
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 5
Stranica 6
Image

Uvod
Nakon pretraživanja interneta, nisam mogao pronaći niti jedan tekst na hrvatskom jeziku o povijesti kawasakija. Stoga sam si malo dao truda i pronašao dosta informacija o kawasakiju na raznim internet stranicama no sve na stranim jezicima. Malo mi je čudno da ni na službenim stranicama firmi koje prodaju kawasakijeve motocikle nema ništa o povijesti tvrtke čije proizvode prodaju.

No krenimo redom.
SHOZO KAWASAKI rođen je u tipičnoj japanskoj trgovačkoj obitelji. Sa 17 godina postao je trgovac u NAGASAKI-ju, tada jedinom japanskom gradu koji je je u to doba bio otvoren prema zapadu. 1869. zapošljava se u kompaniji iz Ryukyu koja se bavi proizvodnjom i trgovinom šećera. Iz iskusta koje je stekao dok je radio sa šećerom (gdje je dosta putovao na brodovima), shvatio je da su zapadni brodovi puno bolji od japanskih i da ih se ne može po ničemu uspoređivati (bili su brži, veći, stabilniji). Stoga se odlučuje na vlastitu proizvodnju brodova.

Image


U aprilu 1876. godine uz pomoć vlade i japanskog ministra financija Masayoshi Matsukata (koji je rođen u istoj provinciji gdje i SHOZO, vidi slučajnosti sa nama Smile), Kawasaki osniva KAWASAKI TSUKIJI brodogradilište na zemlji koju mu je ustupila japanska vlada.

1894. godine također uz pomoć japanskog ministarstva dobiva dozvole za najvažnije rute za prijevoz roba na japanskom području, te uspješno prevozi robu i ljude diljem japana.

1896. godine. Kawasaki mijenja ima svojoj firmi u Kawasaki Dockyard Co., Ltd.
1897. godine Kawasaki Dockyard Co., Ltd završava svoj najveći brod koji su do tada ikada napravili, brod se zvao Iyomarunapravili. Kroz 15-tk godina napravili su 80 novih brodova koji su se mogli mjeriti sa zapadnim brodovima. 1890. godine napravili su prvi čelični brod i firma Kawasaki Dockyard Co., Ltd. zaslužna je za unapređenje brodogradnje u Japanu.

1902. godine SHOZO KAWASAKI se odlučuje na gradnju velikih suhih dokova za popravljanje brodova koji tada u Japanu nisu postojali. Te godine napravili su suhi dok dužine: 130 m i širine 15.7 m, koji je mogao prihvatiti tada najveće brodove.
Danas Kawasaki brodogradilište proizvodi velike brodove za prijevoz prirodnog plina (LNG)., brze putničke brodove i obavlja popravke brodova u na svojim dokovima.


Image1906. godine SHOZO KAWASAKI osniva još jednu kompanij HYOGO WORKS za proizvodnju lokomotiva, teternih kamiona. Unutar koncerna HYOGO WORKS Kawasaki se odlučuje za osnivanje još jedne tvornice i to tvornice za proizvodnju zrakoplova i to samo 15 godina nakon povijesnog leta braće Wright. Počeli su sa proizvodnjom zrakoplova od drveta i platna, no kako se tehnologija razvijala, nakon nekoliko godina napravili su prvi avion od metala.
1928. godine Kawasaki odlučuje da raspodiijeli HYOGO WORKS na nekoliko manjih ali jednako uspješnih nezavisnih kompanija.
HYOGO WORKS se dijeli na Kawasaki Aircraft Co., Ltd komapniju za proizvodnju aviona i prateće opreme, Kawasaki Kisen Kaisha Ltd. za proizvodnju lokomotiva, kamiona za prijevoz tereta. Ostale kompanije su nastavile djelovati unutar HYOGO WORKS.


Povijest kawasaki motocikala

1950-ih godina, nakon II. svjetskog rata Japan doživljava snažan gospodarski razvoj i te su godine bitne nama motoristima jer se te godine uprava Kawasakija odlučila za vlastitu proizvodnju motocikala. No, vratimo se još malo u 20-te godine 20 stoljeća.
Prvi pokušaji proizvodnje kawasaki motocikala sežu u 1924. godinu, no zbog nezaintresiranosti kupaca kawasaki se odlučuje samo na proizvodnju agregata koji ugrađuju drugi porizvođači u svoje motocikle. Proizvodili su 60 ccm dvotaktne te 150 i 250 ccm četeverotakne motore po licenci BMW-a sa kojim je kompanija imala uspješnu suradnju još iz gradnje zrakoplova. Tek 1954. godine, nakon II. svjetskog rata kawasaki se odlučuje na proizvodnju vlastitog motocikla. Motocikl je proizveden pod imenom MEIHATSU (to je bila podružnica Kawasaki Aircraft Co). U to doba su pokušali napraviti i svoju liniju skutera i malih motocikala, ali se nisu mogli boriti protiv tada dva najveća gigatna koji su proizvodili skutere: FUJI RABBIT i MITSUBISHI SILVER PIGEON.


Image


No da bi kawasaki bio danas to što jest, ne možemo preći preko jednog proizvođača motocikla od kojih je kawasaki kupio tvornice i tehnologiju te tako napredovao a to je MEGURO MOTOCYCLES. Meguro ulazi u proizvodnju motocikala 1937. godine. U jako dobrim odnosima sa japanskom vladom, Meguro uspijeva svoje motocikle prodavati japanskoj vojsci. Prvi njegov motocikl je bio Z97: 500 ccm motor koje se zadržao punih 13 godine u proizvodnji, sve do 50-godina prošlog stoljeća. U nekoliko godina MEGURO je napravio nekoliko lijepih i kvalitetnih motocikala. Prvenstveno su to bili 250ccm i 350ccm jednocilindrični motocikli. Svi su oni proizvedeni pod snažnim utjecajem britanskih motocikala, od kojih je Meguro uzimao tehnologiju i dizajn.
1958. godine Meguno se pokušava riješiti britanskog utjecaja i predstavlja 3 potpuno svoja motocikla, 125cc E3, 250cc F i 350cc YA modele. No motocikli nisu bili prihvaćeni od kupaca i to je bio kraj MEGURO MOTOCYCLES kompanije.
1960. godine kako je Meguno kompanija bila u velikim gubicima, te ju kupuje Kawasaki. U tih 20-tako godina koliko je postojala MEGURO MOTOCYCLE je bila jedna od najvećih tvornica motocikala u Japanu, ali zbog krivih procjena kompanija je jednostavno nestala.
Tako je Kawsaki došao u posjed tvornicama i tehnologiji koju do tada nije posjedovao. 1951. godine kawasaki odlučuje ozbiljno krenuti u proizvodnju motocikala. Prvi motocikl koji su proizveli te godine nosio je oznaku 125 New Ace.


Image
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna

Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/motocikl/public_html/includes/Cache/Lite.php on line 524

Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/motocikl/public_html/includes/Cache/Lite.php on line 530
Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

test
test
 

Novi Moto Oglasi


Warning: require_once(/home/motocikl/public_html/components/com_classifieds/classifieds.helper.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/motocikl/public_html/modules/mod_latestads.php on line 33

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '/home/motocikl/public_html/components/com_classifieds/classifieds.helper.php' (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/motocikl/public_html/modules/mod_latestads.php on line 33