Pit Stop & Pole Position > Naked & RR & ST

Novi Kawasaki ZZR 1400 će imati turbo punjač

(1/1)

wulfy:
Procurjelo je da se u Kavasakiju već dugo radi na razvoju novog motora sa turbo punjačem. Vjest je zapravo došla iz patetnog zavoda jer su svoj projekat u Kavasakiju i zaštitili.

Izgleda da se na projektu intezivno radi zadnjih 18 mjeseci. Što se tehnike tiče turbo punjač je smješten iza cilindara i pokreće se snagom izduvnih gasova, ali je lopatica turbine vezana preko zupčanika te se i u leru postižu dovoljno brzine turbine da ona od samog starta ima efikasno punjenje. Za sada nije predviđen interkuler jer se snaga i obrtni moment neće toliko povečavati u krajnjim brojkama već će omugućavat puniju liniju snage tokom cijelog radnog područija.

U Kavasakiju imaju iskustva sa turbopunjačima jer imaju jedan motor slične konstrukcije nešto veće zapremine (1.500 kubika) koji doduše ne pogoni motocikl već sukter na vodi (Ultra 300 X) i tamo taj motor razvija 250 KS.

Naime, klasa motocikla kojoj pripada ZZR je izgubila na popularnosti jer sportski motocikle današnjice već imaju približnu snagu, te razvijaju i približnu brzinu (dogovor da se neće praviti motocikli koji idu preko 300 km/h) a uz mnogo manju težinu su i okretniji. Zato se tržištu moraju ponuditi snagatori koji to zaista jesu, te se ovakva ideja počela razvijati od 2009 godine. U razmišljanju da li bi bilo bolje razviti novi motocikl (sa većom radnom zapreminom) ili na postojeći dodat turbo presudila je i cjena razvoja koja je daleko manja za ovu opciju koja je po svemu sudeći izvesnija.

Brzi:
  Uf, nešto mi govori da bi to mogla biti prava zvijer  :icon_thumright:

Warg:

--- Citat: Brzi - Kolovoz 31, 2011, 22:28:26 pm ---  Uf, nešto mi govori da bi to mogla biti prava zvijer  :icon_thumright:

--- Kraj citata ---

Ispravak netočnog navoda "To je prava zvijer" :icon_super:

oldbiker:
Ideja mi se sviđa, ali mislim da snaga nebi trebala biti veća od postojeće. Prije tri godine imao sam priliko odvoziti 2500 km s ZZr-om 1400, i smatram da mu snage ne fali uopće. Ako će ugradnja turba smanjiti potrošnju, koja je relativno visoka na standardnom modelu, onda da. Trebali bi poraditi na ogibljenju i položaju vozača. Naime ogibljenje je premekano, ja sam na taj ZZR ugrađivao Wilbers zadnji amortizer s vanjskim cilindrom i progresivne federe i tvrđe ulje u prednje vilice ( SAE 15 ) i to je osjetno poboljšalo ogibljenje. Položaj je sve drugo, ali nije sport-touring. Noge se previsoko u odnosu na volan i sjedalo je preširoko. To možda odgovara vozačima s visinom preko 180-185 cm, ali meni s 176 cm nije odgovaralo nikako. To su moji utisci, koji su naravno individualni. Uz to motor mi je bio nekako 'sirov', što se najbolje vidjelo kada sm skinuo oplate. Varovi nisu fino obrađeni, struja je izvedena kao prije 20 godina .... Ali inače puca od snage, ide ko torpedo, nema mučenja nakon 250 km/h. Motor s kojim sam između Đakova i Osijeka na autoputu bez problema došao na preko 300 km/h - do isključivanja.

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju