Autor Tema: Harley Davidson Penster Trike - prototip  (Posjeta: 3645 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline wulfy

  • Budva - Crna Gora
  • Tourer
  • *****
  • Postova: 1.433
  • Karma: 66
  • Spol: Muški
  • Aprilia Pegaso 650 ; Benelli Pepe
Harley Davidson Penster Trike - prototip
« : Kolovoz 21, 2011, 20:22:19 pm »
Đon Batera (John Buttera), je čovjek koji se bavi izradom motocikala i autimobila (hot rod, evo nekih primjera http://www.legends.thewwbc.net/about9.html ), a koji je vjerovatno imao i dobre veze u Harli Dejvidsonu jer su ga oni zaposlil da im uradi nacrte za njihov prvi fabrički trajk. Nacrti su bili gotovi tokom 1998 godine


Dalje se nastavilo sa razvojem vješanja za prednji kraj da bi Harlej Dejvidson tokom 2006 godine patentirao sistem vješanja na prednjim točkovima koji omogućavaju naginjanje u krivini. Neki od crteža iz patenta


I, to je bilo sve što se moglo znati o ovom projektu. Ipak, nedavno se saznalo da je tokom 2006 godine i sastavljen gotov motocikl sa ovom vrstom vješanja. Sada su i objavljene fotke tog prototipa koji se puno ne razlikuje od prvobitnih crteža.


Hm, ako ovo vozilo uporedimo sa onim što izlazi iz kanadske fabrike Can-Am http://www.nolimitbikers.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=669 ovaj Harlej je u prednosti zbog sistema vješanja. Kod nas u Evropi postoji vrlo popularno vozilo sa dva prednja točka, a rezultat je razvoja Pijađo grupacije, te postoji u nekoliko varijanti ( http://www.nolimitbikers.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=1253 , http://www.nolimitbikers.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=2975 ), no, ne bih rekao da bi mu to prestavljalo pravu konkurenciju. Nekako mi je najbliži ovom Harleju Brudel http://www.nolimitbikers.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=214 .

Harlije je tržište izbacio trajk, al' ne ovaj, već klasični, sa dva točka pozadi. Hoće li ovo biti samo prototip koji se moće vidjet u muzejima ili ćemo uskoro vidjeti i ovakav harlej ... Možda, ali za sada mi djeluje samo kao muzejski eksponat i ništa više od toga.