Motocikli Forum

Pit Stop & Pole Position => Chopper & Custom & Toureri => Autor teme: James1100 - Listopad 27, 2008, 21:33:26 pm

Naslov: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 21:33:26 pm
(http://img374.imageshack.us/img374/2321/resizeofchiba1tg2.jpg) (http://imageshack.us/)

… i uz to neka objašnjenja. I opet pišem o vrsti motocikala ili motociklizma koja potiče s drugog kraja svijeta i koji nema neku veliku tradiciju u našim krajevima, iako fanova ima mnogo. Naravno, nebih pisao da ne mislim kako ovakva tema nije interesantna, čak i onima koji voze sasvim različite motore od choppera.
«Pojmovi» iz naslova su zato što je u svemu tome nastao jedan cijeli mali jezik., a ako vam se desi da čujete rečenicu kao što je ova: «Napravio sam guščji vrat, stavio gore kikiriki, pa nakon toga Kralja i kraljicu i na sve to lijepo paše strijelac na ptice!», nemojte misliti da je čovjek poludio, on je složio interesantan motor u stilu sedamdesetih. Naravno, ovakvu rečenicu nećete čuti u Hrvatskoj, ali neki izrazi su usvojeni i kod nas, a da nismo ni znali od kud potječu, ili ih koristimo za druge stvari. Uz to, objasnit ćemo i neke osnovne stvari u vezi choppera koje će pomoći razumijevanju tematike.
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 21:35:13 pm
Sad bih, kao i u većini ovakvih članaka, trebao malo opisati kako su chopperi nastali i njihovu povijest, ali mislim da se sa takvim stvarima nema potrebe pretjerano zamarati. Iz jednostavnog razloga: ti su motori rađeni zbog kreativnosti njihovih vlasnika i njihove potrebe za originalnošću. Naravno, ima tu i bunta, subkulture, trenda, u novija vremena mode, i da ne nabrajam mnoge pametne riječi gdje bi se moglo mnogo raspravljati. Sada ću se zadržati više na tehnici i samim strojevima. Što se same povijesti tiče, samo osnovno: 50-tih su u Americi, zaljubljenici iskorištavali motore kojih je bilo mnogo nakon velike ratne produkcije, tako što su sa njih skidali sve nepotrebne dijelove i skraćivali blatobrane čime su približili izgled svojim uzorima, trkaćim motorima. I uz to su dobili i smanjenje mase motora zbog perfomansi, što nije nebitno jer je tadašnja snaga agregata u prosjeku bila mnogo manja od ove današnje. Ti su se motori zvali bobberi (bobbed – rezan) i važni su zato što su neke tehničke postavke kasnije prenesene na choppere, kao što je skidanje nepotrebnih stvari i olakšavanje, zbog veće agilnosti i većeg dometa s jednim tankom benzina. Chopper u prijevodu znači Ťogoljenť. Bobberi i danas postoje kao jedan stil motora, ili podvrsta choppera, a razlika je u ciklistici, tj. nemaju prerađen okvir zbog promjene kuta vilica
Ovo je slika tipičnog bobbera 50-tih

(http://img363.imageshack.us/img363/6994/resizeofbobber03tb2.jpg) (http://imageshack.us)

Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 21:39:22 pm
Terminologija može i zbuniti, zbog različite upotrebe u Evropi i Americi.. Kod nas je više upotrebljavan izraz «old school chopper», dok kod Amerikanaca danas, pojam bobber ima šire značenje, u taj pojam oni utrpaju mnogo različitije inačice motora. A opet, oni koriste i pojam «classic chopper», pod kojim podrazumijevaju motocikle iz najmaštovitije ere prerada, 70-tih godina prošlog stoljeća

Sami chopperi su postali popularni nakon mnogih filmova, od kojih je najpoznatiji, svima znani «Easy rider».

(http://img410.imageshack.us/img410/8261/cawallposterscoukeasyrics2.jpg) (http://imageshack.us)

Iako sad nisam napisao ništa što već ne pjevaju i vrapci, spominjem ovaj film upravo zbog najboljeg opisa tehničkih karakteristika takvog motora kojom služi svojoj namjeni. Film je opis svog vremena kad su mnogi bili na putu, na cesti, i naravno, mnogi na motorima. Chopper je motor koji nije bio skup jer je nabavljen rabljen i jeftino prilagođen za duge vožnje: veliki osovinski  razmak i veliki predtrag osiguravaju stabilnost pri većim brzinama na pravcu (ipak se moramo sjetiti da je Amerika ogromna država), nisko sjedalo spušta težište i dodatno povećava stabilnost. Brzina nije bitna zbog općenite tadašnje filozofije lutanja, potrošnje benzina, a ne treba nikako zaboraviti da Amerikanci imaju vrlo stroge zakone o ograničenjima brzine već 50 godina i da su to počeli mnogo ranije od Evropljana. I strože. Brže se vozilo na otvorenim cestama i street raceu (trke ubrzanja).
Visoki volani služe  da se ruke manje zamaraju na dugotrajnim vožnjama, isto kao i naprijed pomaknute komande za noge. Hardtail okviri tada nisu bili moda, nije da vozači nisu željeli udobnost, ali takve su većinom imali jer su chopperi većinom bili prerade starijih motora, kojima je to bila serijska verzija, a bilo je i manje dijelova podložnih kvaru. Ionako se mnogo više pažnje trebalo poklanjati prednjem kraju koji je dosta delikatniji.
Boje, oslikavanja i krom su rezultat navedene želje za originalnošću i estetike, i nemaju veze sa tehnikalijama, osim kao zaštita protiv korozije.
 
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 21:41:00 pm
Rječnik i opisi


Dva su glavna dijela od kojih počinje sklapanje motocikla: agregat i okvir. Oko same mašine se sada neću puno zadržavati jer je svaka dobra za chopper, bitno je da radi i da je pouzdana.

(http://img204.imageshack.us/img204/1343/agregatimt3.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img363.imageshack.us/img363/8565/agregati2xk0.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img338.imageshack.us/img338/1275/agregati3yr9.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img338.imageshack.us/img338/3537/agregati1gd6.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img363.imageshack.us/img363/3313/agregati4tv5.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img363.imageshack.us/img363/5057/agregat5my8.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img368.imageshack.us/img368/7597/agregat6yf9.jpg) (http://imageshack.us)

Jedini šatrovački izrazi vezani uz agregate su nazivi raznih generacija Harley Davidsona, ali to je već opisano u temi o povijesti te tvornice.

http://www.motocikli.com/forum/index.php/topic,3293.0.html

Istovremeno su vrlo popularni bili agregati engleske proizvodnje zato što ih je bilo mnogo u cijelom svijetu pa su prema tome bili lako dostupni, a tada su bili tehnološki u vrhu i kvalitetni. Kasnije su se ugrađivali i japanski čatverocilindraši zbog istih odlika i dodatno veće specifične snage. Danas je uobičajeno koristiti V2 agregate u većini slučajeva zbog okretnog momenta kojeg daju, dok snage imaju dovoljno. Uz to, daju ljepši zvuk koji je i sličniji ili isti kao na tradicionalnim chopperima. Također više vuku na tradiciju i vibracijama koje proizvode.

Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 21:43:33 pm
Okvir

je glavni noseći element motocikla, dio koji drži sve dijelove zajedno i podnosi opterećenja koja dolaze i od stroja i od ceste. Mora biti u isto vrijeme i elastičan i krut. Uz to, zadatak mu je da bude i dio ciklistike, a on je i glavna odrednica ergonomije motocikla.
Kako je prvi zadatak kod prerade u choppera, povećanje međuosovinskog razmaka, na početku se to pokušavalo samo produženjem prednjih vilica

(http://img265.imageshack.us/img265/3121/dugevilicefu2.jpg) (http://imageshack.us)

što nije bilo baš najbolje rješenje zbog povišenja težišta i promjene rasporeda masa što je kvarilo stabilnost. Nakon toga su počele prve preinake okvira mijenjanjem kuta glave okvira što se radilo na dva načina: rezanjem i savijanjem kod same glave ili na sredini.

(http://img265.imageshack.us/img265/2646/shemarezanjaiv4.jpg) (http://imageshack.us)


Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 21:45:22 pm
Kako minimalne dimenzije okvira određuje agregat, za maksimalne je samo nebo granica. Razlozi mogu biti razni, izgled, dimenzije vozača, namjena vozila itd. tako počinje i produžavanje okvira čime se dobiva veći međuosovinski razmak. Promjena se radila kod glave okvira, a poznata je pod nazivom Gooseneck

(http://img233.imageshack.us/img233/1567/gooseneckze3.jpg) (http://imageshack.us)

Sada se već rade prerade ili izrađuju okviri motocikla sa ozbiljnijim zahvatima gdje je  prvi zadatak promijeniti predtrag motocikla i omogućavanje montaže raznih vrsta prednjih vilica.. Naime, prosječan kut prednje vilice na serijskim motociklima tada je prosječno 28 stupnjeva (danas još manje), dok je minimalan na chopperu 35 - 40. Takvi okviri imaju naziv  Stretch.  Pomicanje glave okvira o odnosu na serijske postavke. Postoje dvije verzije:

Upward stretch, gdje je glava okvira podignuta visoko gore, tip okvira vrlo popularan i danas

(http://img340.imageshack.us/img340/518/strechuprpo8.jpg) (http://imageshack.us)

ili, forward stretch, gdje je glava pomaknuta prema naprijed

(http://img362.imageshack.us/img362/8149/strechforwardhf3.jpg) (http://imageshack.us)

ovakav tip okvira bio je naročito popularan na vrsti street racera nezvanoj Digger, koju su jako popularizirali Arlen Ness i njegov sin Cory.

(http://img340.imageshack.us/img340/892/diggerbt2.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img110.imageshack.us/img110/3509/digger1yo4.jpg) (http://imageshack.us)

(http://img124.imageshack.us/img124/8887/digger2du4.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:02:33 pm
Tail  (rep) – zadnji kraj

Hardtail – poznati je pojam. Zadnje vilice su u stvari sastavni dio okvira koji nosi zadnji kotač. Drugi naziv koji srećemo je Ťrigidť, više korišten na evropskim preradama, kao na ovom na slici, ti su okviri u stvari serijski modeli iz razdoblja nakon 2. svjetskog rata ili rađeni po uzoru na njih.

(http://img339.imageshack.us/img339/5710/hardtailar2.jpg) (http://imageshack.us)

Softail je dosta mlađi tip okvira, nastao je u stvari iz potrebe za održavanjem tradicionalnog izgleda, ali uz dobitak na udobnosti. Zadnja vilica je trokutastog oblika, optički je nastavak okvira, a amortizeri su postavljeni vodoravno i sakriveni s donje strane motocikla.

(http://img412.imageshack.us/img412/9475/softailframefx0.jpg) (http://imageshack.us)

Swing arm je standardni naziv za uobičajeno rješenje zadnjeg ovjesa sa oscilirajućom vilicom i parom amortizera

(http://img152.imageshack.us/img152/8894/swingarmgu7.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:05:21 pm
Struts. Zamijeniti zadnje amortizere cijevima ili šipkama od kvalitetnog čelika je najjednostanviji i najjeftiniji način spuštanja zadnjeg kraja i dobivanja rigid okvira

(http://img152.imageshack.us/img152/7888/strutscl1.jpg) (http://imageshack.us)

Plunger. Rješenje preuzeto s evropskih motocikala. Osovina zadnjeg kotača je montirana direktno na amortizer. Dobiveno je nešto udobnosti uz zadržavanje izgleda hardtail okvira. Ovaj način se nije dugo zadržao zbog skromne amortizacije koja je ujedno sa sobom nosila i neke probleme kao što je kompliciranije dotezanje lanca.

(http://img184.imageshack.us/img184/7893/plungerww0.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img152.imageshack.us/img152/7130/plunger1ey0.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img184.imageshack.us/img184/4501/plunger2go1.jpg) (http://imageshack.us)

Što se tiče kotača, zadnji su uglavnom standardnih dimenzija i uz njih se ne veže nikakav pojam do pojave modernijeg trenda širokih guma, gdje motocikl gledan straga izgleda snažnije, opakije. Takav zadnji kraj se naziva bad ass. Prednji kotači su uglavnom velikog promjera i uskih guma. Većinom 21. palčani (inch). Opet do današnje ere gdje takva ciklistika ne može zadovoljiti veće mogućnosti snažnijih agregata i kvalitetnijeg ovjesa.
Bad ass nije pojam vezan samo uz choppere.

(http://img129.imageshack.us/img129/5857/badassqm3.jpg) (http://imageshack.us)

Inače, gume sa bijelim bokovima imaju naziv White wall. Naravno, obične su Black wall. Na chopperima nije neobično vidjeti i terensku gumu, izdržljivija je.
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:07:04 pm
Prednji kraj

Poznajemo tri vrste prednjih vilica.
Springer – standardno Harleyevo rješenje prednjeg ovjesa. Najpopularnija vrsta prednjih vilica, toliko da ju je i tvornica vratila na serijske modele koji su time i ekskluzivniji i skuplji. Izgled je jednak nekadašnjima, iako je projektiran računalno. Naravno, springeri privatne izrade su mnogo duži i atraktivniji.

(http://img407.imageshack.us/img407/2862/springerou2.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img370.imageshack.us/img370/7905/springer1mh8.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img370.imageshack.us/img370/7062/springer2zi7.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:08:09 pm
Girder je također jedno od rješenja preuzetih od evropskih motocikala proizvedenih nakon 2. svjetskog rata

(http://img207.imageshack.us/img207/1027/girder4ix9.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img367.imageshack.us/img367/1975/girder1nn4.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img367.imageshack.us/img367/5842/girder2hl8.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:09:13 pm
Glide je naziv za teleskopske vilice.
Postoje još neke vrste prednjih vilica, poput sistema viđenih na motociklima od prije svjetskog rata, recimo Indianovo rješenje s lisnatom oprugom, ili na prijeratnim racerima. Također su se pojavljivali chopperi kojima su umjesto prednjih cijevi bile postavljene vrlo duge lisnate opruge, a bilo je i choppera bez ogibljenja, postavljene su samo cijevi sa zavarenim prihvatima za prednju osovinu. Ali to su bili vrlo rijetki motori, izrađeni najviše iz razloga da budu drukčiji, atraktivniji. Sva takva rješenja nisu bila uobičajena, niti masovnije korištena.

(http://img146.imageshack.us/img146/5679/ostalogn3.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img258.imageshack.us/img258/9807/ostalo1qg2.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img135.imageshack.us/img135/718/ostalo2kj3.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img258.imageshack.us/img258/967/ostalo3gn6.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img361.imageshack.us/img361/1716/ostalo4pw9.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:13:21 pm
Triple trees je američki naziv za sklop mostova (nosača) prednjih vilica sa osovinom. Izradama raznih verzija tog sklopa moguće je povećati predtrag ili produžiti vilice-
Raked triple trees udaljava rupe za cijevi vilica na donjem mostu u odnosu na gornji čime se mijenja kut.

(http://img225.imageshack.us/img225/7/rakedtriplewl2.gif) (http://imageshack.us)
(http://img186.imageshack.us/img186/4145/rakedtriple1ge6.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img76.imageshack.us/img76/6916/rakedtriple2xk0.jpg) (http://imageshack.us)

I taj i sistem za produžavanje vilica danas se bez problema kupuje kod specijaliziranih proizvođača aftermarket dijelova za custom motocikle i cijena je otprilike 700 €. Prednost je ta što nije potrebno prerađivati okvir motocikla što ipak traži veću stručnost.

(http://img76.imageshack.us/img76/8031/triplezaproduenjerf7.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img300.imageshack.us/img300/5756/triplezaproduenje1fk3.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:15:07 pm
Tweek bars su dodatni stabilizatori prednjih vilica. Čelični most kojim se povezuju cijevi čime se povećava čvrstoća i otpornost na uvijanje. I danas vrlo korišteno rješenje na mnogim serijkim modelima raznih tvornica, ali montirani tako da povezuju donje dijelove teleskopskih vilica, a ne same cijevi. Većinom su estetski tako izvedeni da izgledaju kao dio ili nosač blatobrana.

(http://img385.imageshack.us/img385/7553/tweekbarslz4.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img385.imageshack.us/img385/9377/tweekbars1gd0.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img385.imageshack.us/img385/1038/tweekbars2bo5.jpg) (http://imageshack.us)

Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:16:38 pm
Upravljači

Volani, governali, ili kako hoćete.

Risers su nosači volana kojim podešavate položaj kakav vam najviše odgovara. Položaj se dobiva raznim dužinama i profilom (ravnim ili povijenim).

(http://img124.imageshack.us/img124/5847/risersxw3.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img186.imageshack.us/img186/9981/risers1rn8.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img186.imageshack.us/img186/416/risers2ss5.jpg) (http://imageshack.us)

Kako girder vilice nemaju obične noseće mostove nego se volan montira na osovinu na kojoj radi prednje ogibljenje, podizači se u tim slučajevima nazivaju dog bones, naravno, zbog njihovog izgleda.

(http://img186.imageshack.us/img186/1516/dogbonesdx2.jpg) (http://imageshack.us)

I onako usput, taj bones (kosti) pojam se koristi i za profilirane ručice kočnice i kvačila koje imaju vrh u obliku kugle, što je danas standardno na skoro svim serijskim modelima.

Moguće su razne kombinacije risera i upravljača

(http://img88.imageshack.us/img88/2113/kombinacijeme4.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img88.imageshack.us/img88/1402/kombinacije1wa9.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:18:32 pm
Drag bar je naziv za jednostavan volan koji je uzak i ravnog oblika. Takav volan je najviše korišten na sportskim motociklima jer daje bolji položaj tijela i veću čvrstoću. U Americi najviše za street race, ulične trke ubrzanja, a pojam je vezan i za volane na caffe racerima.

(http://img206.imageshack.us/img206/7696/dragbarro8.jpg) (http://imageshack.us)

W bar – daje najudobniji položaj.
 
(http://img443.imageshack.us/img443/2551/barsz1cawwz1.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img158.imageshack.us/img158/2492/wbar1eb9.jpg) (http://imageshack.us)

Z bar nije napravljen savijanjem, nego se cijev reže i vari pod određenim kutevima.

(http://img521.imageshack.us/img521/2333/zbarzh6.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img368.imageshack.us/img368/2640/zbar1na3.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img263.imageshack.us/img263/8303/zbar2jr7.jpg) (http://imageshack.us)

Napomena za razlikovanje: Z bar je rađen rezanjem i varenjem cijevi. W bar to ne mora biti. Z bar može imati i manje oštre kuteve. Razlika je u profilu gdje je Z ravan, W bar ima povučene krajeve prema vozaču i ergonomski je mnogo bolji
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:20:29 pm
T bar je rađen također od rezanih i varenih cijevi. Jeftinija varijanta od kupovine ili jednostavnije od izrade risera, čvršći od prethodnih.

(http://img514.imageshack.us/img514/6085/tbarnv7.jpg) (http://imageshack.us)

Ape hanger je sinonim volana na kakav pomisli većina ljudi pri spominjanju choppera, vozač Ťvisiť s njega. U svakom slučaju, daje poseban osjećaj u vožnji koji svakako treba probati.

(http://img523.imageshack.us/img523/4691/apehangeryr7.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img139.imageshack.us/img139/7444/apehanger1gi2.jpg) (http://imageshack.us)

Naravno, i ovdje su moguće kombinacije visine, savijanja i varenja.

(http://img514.imageshack.us/img514/4439/apekombinacijarwi3.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:21:57 pm
Pullbacks je uzak volan savijen prema natrag čime određuje i položaj tijela vozača. Čest na chopperima 70-tih, ali korišten i danas.

(http://img230.imageshack.us/img230/9961/pullbachtl3.jpg) (http://imageshack.us)

Six bend pullbacks
  je još ektremnija varijanta

(http://img137.imageshack.us/img137/355/sixbandag0.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:23:20 pm
Nožne kontrole

Forward controls su uobičajeni način postavljanja nogara i papučica na chopperima zbog opuštenijeg položaja tijela. Sve je pomaknuto naprijed. Takav položaj je bio vrlo jednostavan za montažu na Harleyima, ali je bio kompliciraniji na drugim markama motocikala. Uz to, takav položaj nije omogućavao angažiraniju vožnju, kao na street raceu recimo, pa su se postavljale komande i na sredinu motora koji je danas uobičajen. Ta se pozicija naziva mid mounts. Ako se netko ipak nije htio odreći opuštenog sjedenja u izletničkim vožnjama, postavljao je dodatne nogare naprijed koji mogu biti sklopivi ili ne, a naziv im je highway pegs.


(http://img137.imageshack.us/img137/6748/resizeof9706643tr8.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:24:26 pm
Spremnici goriva

Peanut (kikiriki), nazvan tako zbog oblika, je serijski spremnik sa Harleyevog modela Sportster i sigurno najpopularniji za ugradnju na choppere zbog svog atraktivnog izgleda koji naglašava liniju motocikla. Mana mu je mala zapremina koja smanjuje doseg kretanja. Naravno, danas postoje mnoge varijacije izgleda kojima je serijski peanut uzor

(http://img360.imageshack.us/img360/7097/peanutym7.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img360.imageshack.us/img360/2874/peanut1wv3.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img247.imageshack.us/img247/1590/projectgarrenschop1dq5.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:25:26 pm
Mustang je spremnik sa ranijih generacija Sportstera, ali tank takvog oblika se mogao naći i na motociklima drugih proizvođača. Izgledom je zadovoljavao, a ipak je primao malo više goriva od peanuta.

(http://img258.imageshack.us/img258/5176/mustangmm9.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img247.imageshack.us/img247/3416/mustang1vf5.jpg) (http://imageshack.us)

Fatbob je naziv za serijski spremnik većih Harleyevih modela, nazvan je tako jer je primao mnogo više goriva.

(http://img258.imageshack.us/img258/9881/fatbobvy6.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:26:34 pm
Coffin (lijes) je spremnik kućne izrade, napravljen od ravnih ploha lima koje su savijane i varene. Takvi su spremnici nastali zbog želje za originalnošću.

(http://img136.imageshack.us/img136/4381/coffinkx0.jpg) (http://imageshack.us)

(http://img50.imageshack.us/img50/8792/coffin2cl3.jpg) (http://imageshack.us)

Diamond je kompliciranija varijanta coffina koju su izrađivali bolji majstori.

(http://img50.imageshack.us/img50/3029/diamondft6.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img258.imageshack.us/img258/8263/coffin1pw5.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:29:28 pm
Ispuh i prigušivači

Razlozi za postojanje mnogo vrsta ispuha su isti kao i za sve drugo na chopperima, ali i na ostalim vrstama motocikala: prije svega originalnost, pa dalje zvuk, smanjenje mase, bolje perfomanse.

Drag pipes su cijevi bez prigušivača jednostavno izvučene prema zadnjem kraju

(http://img514.imageshack.us/img514/3980/dragpipebo2.jpg) (http://imageshack.us)

Dumps. Ako drag pipes nisu dovoljno glasni, njihov završetak se okrene prema zemlji. Kažu da taj sistem može biti zeznut u zavojima…

(http://img235.imageshack.us/img235/8643/dumpsoj5.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img235.imageshack.us/img235/2931/dumps1js8.jpg) (http://imageshack.us)

Shorty mufflers.  Kraći prigušivači. Zbog izgleda i manje mase.

(http://img408.imageshack.us/img408/2858/shortymufflervn7.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img235.imageshack.us/img235/3349/shortymuffler1dl4.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:30:41 pm
Upsweeps. Ispuh okrenut prema gore. Naravno, opet zbog atraktivnijeg izgleda. Suvozačice su se morale čuvati opekotina.

(http://img408.imageshack.us/img408/2065/upsweepsiy5.jpg) (http://imageshack.us)

Bird shooters je najekstremniji položaj ispuha, samo ime već dovoljno govori.

(http://img146.imageshack.us/img146/4240/birdshooterhg5.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img146.imageshack.us/img146/9646/birdshooter1ox4.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img510.imageshack.us/img510/56/birdshooter2nj2.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:33:52 pm
Megaphones su tako prozvani zbog svog oblika koji je i više tradicionalan. Nemaju veze sa evropskim megafonima, ispuhom na sportskim motociklima.

(http://img139.imageshack.us/img139/1941/megaphonesze1.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img510.imageshack.us/img510/2029/megaphones1rq0.jpg) (http://imageshack.us)

Shotguns. Cijevi ispuha završavaju u istoj razini.

(http://img46.imageshack.us/img46/1411/shotgunsyl2.jpg) (http://imageshack.us)

U današnje vrijeme je naziv ujedno i inspiracija.
(http://img353.imageshack.us/img353/7703/shotguns1nk6.jpg) (http://imageshack.us)

Fishtail. Ukrasni završetak ispuha u obliku ribljeg repa. Može se montirati na sve vrste ispuha.

(http://img525.imageshack.us/img525/8434/fishtailda6.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img259.imageshack.us/img259/3782/fishtail1zy4.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:37:40 pm
Sjedala


Solo pad. Za one koji se voze sami. Na slici je spring mount solo pad

(http://img293.imageshack.us/img293/3497/solopad1du3.jpg) (http://imageshack.us)

Opruge su naravno zbog udobnosti i nisu izmišljotina vozača choppera. Iako, nisu ni toliko važne jer se s vremenom čovjek navikne na vožnju hardtaila i podiže se sa sjedala na neravninama. Ovakva sjedala više služe za neočekivane, manje rupe koje se ne mogu primijetiti na vrijeme.

Banana. Tanko podstavljeno sjedalo koje prati liniju okvira i zadnjeg blatobrana.

(http://img516.imageshack.us/img516/4826/bananauf6.jpg) (http://imageshack.us)

Cobra. Inačica banane koja je proširena na mjestu gdje sjedi vozač.

(http://img516.imageshack.us/img516/5747/cobramw8.jpg) (http://imageshack.us)

King & Queen
. Debelo podstavljeno, udobno sjedalo za vozača i suvozačicu. Danas uobičajen naziv za najudobnije vrste sjedala na svim vrstama motocikala, nije više vezano samo uz choppere.

(http://img139.imageshack.us/img139/4732/kinqueenko7.jpg) (http://imageshack.us)

High back. Sjedalo se produžuje u visoki naslon, namijenjen većoj udobnosti suvozačice koja se može opustiti na dužim vožnjama.

(http://img139.imageshack.us/img139/7346/highbackms9.jpg) (http://imageshack.us)

Sissy bar. Nije mu prva namjena za osloniti se, ali garantira da suvozačica pri naglim kretanjima ili jačim ubrzanjima neće pasti iza motocikla. Služi i za vezanje prtljage ako je vozač sam.

(http://img407.imageshack.us/img407/5906/sissybaruh7.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img139.imageshack.us/img139/663/sissybar1eh1.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:39:20 pm
Estetika.

Do sada smo prošli sve sklopove koji moraju poštivati određene tehničke zahtjeve. Ipak, bez obzira na to, baš sve što se na chopperu nalazi mora zadovoljavati izgledom. Jedan od vrlo čestih izraza koji srećemo u člancima koji opisuju choppere je Ťskulpturalnostť. Zato na primjer, postoji toliko vrsta upravljača iako se oni tehnički mogu podijeliti u samo dvije kategorije, i to one po položaju tijela: ili ga vuku naprijed, ili ga guraju unatrag. Dalje nam ostaju samo stvari koje služe isključivo izgledu.

Moulding. Estetsko uređivanje okvira u mekše linije i uz to blatobrana i spremnika goriva koji tako čine jednu cjelinu. Spremnik često izgleda kao dio okvira.

(http://img518.imageshack.us/img518/1193/mouldingdn0.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img367.imageshack.us/img367/6307/moulding1wt5.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img518.imageshack.us/img518/4565/moulding2vb1.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img367.imageshack.us/img367/4756/moulding3le7.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:40:39 pm
Scallops. Ukrasni metalni oblici, većinom na spremnicima goriva, prednjim cijevima okvira ili na kraju hardtaila.

(http://img518.imageshack.us/img518/6393/scallops1gt0.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img234.imageshack.us/img234/7132/scallops2vg3.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img368.imageshack.us/img368/6219/scallopsxx3.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img88.imageshack.us/img88/7427/scallops3tg9.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:41:44 pm
Što se tiče rasvjetnih tijela, tj. prednje i zadnje lampe, većina pojmova nam je poznata (cat eye, malteški križ…). Ovom prilikom bih samo naveo retro lampe kakvu su imali stari serijski motori, a dosta je upotrebljavana na chopperima i custom cruiserima. Tombstone.

(http://img291.imageshack.us/img291/6894/tombstonezh2.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img291.imageshack.us/img291/2664/tombstone1dj6.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:42:53 pm
Bojanje.

(http://img291.imageshack.us/img291/3875/oslikaniyo3.jpg) (http://imageshack.us)

Ako je motocikl jednobojan, ne znači da ne može biti chopper, ali mnogi su veliki trud, vrijeme ili novac uložili da još više uljepšaju svoj ponos. Oslikavanje je vrlo  popularno i danas. Motivi su oni koji imaju neko značenje za vlasnika, ili im se jednostavno tako nešto sviđa ili misle da slika koju su izabrali dobro odgovara stilu motora.

Kao posebnu kategoriju bih izabrao oslikavanje u boje kluba kojem vlasnik pripada, a to su vrlo često pravi umjetnički radovi iako je tema usko zadana i pojavljuje se na više motora.

(http://img150.imageshack.us/img150/5262/hellskn4.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:44:58 pm
Uz to, postoji i nekoliko tipskih vrsta oslikavanja gdje je za bolji izgled važna mašta i kvaliteta autora.

Strip down je najstariji takav način. Slični radovi su i na drugim prerađenim vozilima 50-tih i 60-tih.

(http://img362.imageshack.us/img362/7197/stripdownxu2.jpg) (http://imageshack.us)

Pin striping je već spominjan na ovom forumu. Začetnik tog stila je slikar poznat pod umjetničkim imenom Von Dutch. Stil koji pruža neograničene mogućnosti ukrašavanja, od jednostavnih crta do cijelih oblika ili slika. Radi se posebnim kistom.

(http://img233.imageshack.us/img233/3494/pinstripingzi3.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img393.imageshack.us/img393/8581/pinstriping1so5.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img362.imageshack.us/img362/6853/pinstriping2fe5.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:47:34 pm
Flames. Plamenovi su nam najpoznatiji stil koji postoji u bezbroj varijanti. Ne treba ga posebno opisivati.

(http://img227.imageshack.us/img227/5997/flamenm4.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img227.imageshack.us/img227/540/flame1zx2.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img366.imageshack.us/img366/1345/flame2pc9.jpg) (http://imageshack.us)


Tribals. Stil oslikavanja koji se pojavio kasnije. Također ne traži opis. Sasvim dobro udomaćen kod nas na tetovažama.

(http://img249.imageshack.us/img249/8020/tribalsmz4.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img366.imageshack.us/img366/7775/tribals1ls6.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img366.imageshack.us/img366/4966/tribals2dv8.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img249.imageshack.us/img249/7029/tribals3xq5.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:49:12 pm
Fishnet and doyley effects. Izgled ribarske mreže, ljuske ili kukičanja  kao motiv ili podloga slika, je bio vrlo popularan način oslikavanja 70-tih.

(http://img525.imageshack.us/img525/9750/fishneteffectbs5.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img362.imageshack.us/img362/7515/fishneteffect1gz9.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img396.imageshack.us/img396/3669/fishneteffect2tc4.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img396.imageshack.us/img396/121/fishneteffect3bd6.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:50:07 pm
Metal flake – obilno korištenje sjajne metalizirane boje je bila sasvim normalna pojava.

(http://img410.imageshack.us/img410/2518/metalflakepm6.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img137.imageshack.us/img137/1339/metalflake1os2.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img146.imageshack.us/img146/3163/metalflake2jo8.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:51:05 pm
Uz oslikavanje,  dodatno ukrašavanje choppera se često radilo graviranje dijelova agregata, a sve je kasnije uređeno kromiranjem ili kombinacijom kroma i mesinga. Uz to, preuređivali su se i razni poklopci i slično.

(http://img137.imageshack.us/img137/8374/gravuraul3.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img410.imageshack.us/img410/3726/gravura1lm1.jpg) (http://imageshack.us)
(http://img137.imageshack.us/img137/2691/gravura2rg5.jpg) (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:53:05 pm
Stockers je naziv za serijske motocikle. Uz Harley Davidson (svi modeli) i Indian, najpopularniji za prerade su bili Triumph, BSA, a nešto kasnije i Japanci, Honda CB 750, Kawasaki Z ili Yamaha XS 650.
Danas je situacija takva da se s jedne strane dosta toga promijenilo, a s druge strane vrlo malo. Chopperi su postali praktički industrijski proizvod, bilo tvornica koje nude serijske modele, bilo manjih obrtničkih radionica ili manufaktura. Ali opet, i dalje su to motori s dugim vilicama, terminologija je ista, sa vrlo malo nekih novih pojmova, i svi ti motori su odraz osoba koje ih voze. Naravno, ima i onih koji nastaju u garažama. Širi je krug ljudi koji su vlasnici choppera, raznolikije su i njihove životne filozofije. Tehnički, sve je napredovalo skoro do savršenstva, kvaliteta je mnogo viša, ciklistika je bolja, agregati su veći, jači, elektronika je sveprisutna, prva klasa motocikala gdje je zračni ovjes postao uobičajen. Estetsko uređivanje je otišlo u oblake: ništa više nije nemoguće u oslikavanju, obrade materijala traže od promatrača da zastane i pomnije razgleda, nebrojeno je mnogo stilova, a opet je old school jednako cijenjen i prihvaćen. Naravno da se u svemu tome nađe i pretjerivanja, ali i to je interesantno za pogledati.
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 27, 2008, 22:53:56 pm
Na kraju malo utvrđivanje znanja:
Riječ je o najpoznatijem chopperu na svijetu, i ujedno, najpoznatijem filmskom motociklu.
Captain America bike

(http://img291.imageshack.us/img291/1007/resizeofclassic600ls1.jpg) (http://imageshack.us)

Proizvođač:                          Harley Davidson
Model:                               Hydra Glide
Godina proizvodnje:                  1952.

Agregat.                             Panhead
Okvir:                               hardtail
Prednje vilice:                      stretched glide
Upravljač:                           ape hanger, dog bones & risers
Spremnik goriva:                     mustang
Ispuh:                               upsweeps, fishtail
Sjedalo:                             banana, highback, ultra high sissy bar
Boja:                                American flag na spremniku goriva
                                     ostalo – sve krom
Kočnice:                             zadnja – bubanj
Prednja kočnica, prednji blatobran, truba – nema. (chopped)

Povijest:
Peter Fonda je na policijskoj aukciji kupio četiri rabljena motocikla Harley Davidson Panhead. Na chopperu kojeg će voziti u filmu Easy Rider, radili su on, customizer Tex Hall i prijatelj, glumac Dan Haggerty, publici poznatiji kao Grizzly Adams. Za potrebe filma koji je sniman 1969.g. napravljena su dva ovakva motocikla i dva «Billy bike» choppera, također lijepog motora, ali konzervativnijeg izgleda. 

(http://img291.imageshack.us/img291/4971/bridgepk6.jpg) (http://imageshack.us)

Originalni Captain America je bio najmlađi motor u toj grupi, proizveden 1952.g. i razbijen je u toku snimanja (sjetite se završetka filma). Ostali motocikli su bili iz 1950.g. (jedan) i 1951. nažalost, prije završetka rada na filmu, sva tri su ukradena, a kako se nikad nisu pojavili, pretpostavlja se da su prodani u dijelove. Vjerojatno su lopovi požalili što su tako napravili nakon izlaska filma i slave koju su ti motocikli stekli. Originalni, oštećeni motocikl nakon nekog vremena, dolazi u vlasništvo jednog iz ekipe autora, Dana Haggertya, koji ga obnavlja, a 1996.g. prodaje na aukciji. Nisam uspio naći podatke o tome tko je trenutni vlasnik. Vjernu kopiju originala moguće je vidjeti u Motorcycle Hall of Fame Museum, Pickerington, Ohio.
Zbog velikog broja fanova koji je motocikl stekao, Peter Fonda daje svoju suglasnost firmi CMC (California Motorcycle Company) za proizvodnju replika, ali su njihovi proizvodi bili razočaranje za publiku. Prva primjedba je malo nerazumna, a odnosi se na agregat koji nije originalni Panhead, nego novija generacija kojoj je samo izgled prilagođen originalu. Ostale preinake su izvedene najviše zbog sigurnosnih i zakonskih zahtjeva. Na proizvod je dodan prednji blatobran, stavljene su disk kočnice na oba kotača dok je originalni imao samo zadnji bubanj, postoje i neke razlike u samom izgledu, a najvećim svetogrđem se smatra ugradnja elektropokretača, jer je jedino kick starter dovoljno «muški». Usporedba koju sam pročitao u vezi startera: «Kao da staviš pick-up na Stradivari violinu!»

(http://img291.imageshack.us/img291/1258/resizeofcapamkopijaku7.jpg) (http://imageshack.us)

Najboljom replikom se smatraju proizvodi koje prodaje firma Panzer USA, a posao je joint venture sa firmom Paughco, poznatim proizvođačem okvira i raznih aftermarket dijelova za choppere. Danas je repliku moguće kupiti za otprilike 30000 $.
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: Brzi - Listopad 27, 2008, 23:33:21 pm
  :icon_super:

  To je prava lektira  :icon_mrgreen: svaka čast na trudu James !   :icon_super:
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: Warg - Listopad 28, 2008, 08:41:38 am
James,pa ti si živa enciklopedija :icon_super: :icon_super: :icon_super: :icon_super: :icon_super:
Svaka čast legendo :icon_super:
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: Beeblebrox - Listopad 28, 2008, 10:13:51 am
ja te nemam vremena hvaliti uvalil si me u posle sa tih 130 slika ;)
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: gusgus - Listopad 28, 2008, 11:47:02 am
svaka cast  :icon_thumright:
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: lopac - Listopad 28, 2008, 12:41:49 pm
ja sam žnjim išel u razred :llllol:, moj je moderator bolji od tvog :icon_fU:
Jamesa za predsjednika :R999:
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: zuti - Listopad 28, 2008, 16:37:52 pm
James svaka čast na trudu jako dobro za ubit vrijeme i naučiti pokoju stvar. :icon_thumright:
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: lukylipik - Listopad 28, 2008, 21:12:08 pm
...kako smo se dogovorili prek PP-a; tvoje članke šaljem putem linka na edukaciju širokim narodnim masama! Hvala kao i sinoć dok sam sve to čitao!
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: Beeblebrox - Listopad 28, 2008, 23:12:19 pm
http://www.motocikli.com/chopper_pojmovi.html ekola care fixed up
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: tata - Listopad 28, 2008, 23:16:19 pm
Luky hvala što si me uputio a Jamesu svaka čast prava si enciklopedija
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: oldbiker - Listopad 29, 2008, 09:58:16 am
Čestitam ! Iako nisam ljubitelj tog tipa motocikala, ovo je istinski izvrstan pregled jedne skupine motocikla, uživao sam čitajući ! Bravo James !
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: ajkula - Listopad 29, 2008, 12:51:38 pm
super lijepo za citat..bravo na trudu..
evo nasao sam sliku cpt. america koju sam fotkao prosle god u dubaiju..

Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: zanotti - Listopad 29, 2008, 22:48:36 pm
Svaka čast legendo :icon_thumright:
stvarno se imalo što pročitati
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: mg749ie - Kolovoz 16, 2009, 11:59:27 am
sve sam bliže custom motociklima :glasses9:, makar me ekstremne prerade ne oduševljavaju, :dontknow:
ima dosta poučnoga u ovome topicu, ko želi nekaj naučiti može James je tu tata-mata :icon_rolleyes:
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: James1100 - Listopad 09, 2011, 22:32:29 pm


(http://img291.imageshack.us/img291/4971/bridgepk6.jpg) (http://imageshack.us)

Originalni Captain America je bio najmlađi motor u toj grupi, proizveden 1952.g. i razbijen je u toku snimanja (sjetite se završetka filma). Ostali motocikli su bili iz 1950.g. (jedan) i 1951. nažalost, prije završetka rada na filmu, sva tri su ukradena, a kako se nikad nisu pojavili, pretpostavlja se da su prodani u dijelove. Vjerojatno su lopovi požalili što su tako napravili nakon izlaska filma i slave koju su ti motocikli stekli. Originalni, oštećeni motocikl nakon nekog vremena, dolazi u vlasništvo jednog iz ekipe autora, Dana Haggertya, koji ga obnavlja, a 1996.g. prodaje na aukciji. Nisam uspio naći podatke o tome tko je trenutni vlasnik. Vjernu kopiju originala moguće je vidjeti u Motorcycle Hall of Fame Museum, Pickerington, Ohio.surfao sam nešto na pa naletio: originalni motor je u Nationa Motorcycle Museum, Iowa

http://www.nationalmcmuseum.org/

(http://img801.imageshack.us/img801/8213/jpopenhouse003.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/801/jpopenhouse003.jpg/)

(http://img191.imageshack.us/img191/9757/jpopenhouse004.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/191/jpopenhouse004.jpg/)Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: martinx - Veljača 03, 2015, 22:34:08 pm
Evo, ja zakasnio par godina i nema više niti jedne slike.  :crybaby2:
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: Zoltan - Veljača 24, 2015, 21:51:27 pm
Evo, ja zakasnio par godina i nema više niti jedne slike.  :crybaby2:

ima, slike žute žabe, ali iste  :icon_thumright:
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: mg749ie - Svibanj 23, 2017, 17:15:55 pm
Slike izblijede nakon nekog vremena i treba je refreshati  :glasses9:
Naslov: Odg: Chopper – pojmovi
Autor: martinx - Srpanj 28, 2017, 11:47:22 am
Ja se cudim sto ljudi ne pisu, a meni motor stoji u garazi i ne vozim se...  :dontknow: