Autor Tema: Kako smanjiti sliku  (Posjeta: 9934 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Julius

  • Zagreb - Črnomerec
  • Moderatori
  • *****
  • Postova: 4.367
  • Karma: 147
  • Spol: Muški
Kako smanjiti sliku
« : Siječanj 30, 2006, 10:17:27 am »
Pošto sam primjetio da dosta Vas na forumu muku mući sa smanjivanjem slika odlučio sam napravit male upute kako to najjednostavnije i Ťnajbezbolinijeť napraviti u nekoliko koraka.

Iako ima mnogo programa za ovakvu obradu slika odlučio sam se za IrfanView ( ver. 3.98 ) jer je dosta malen potpuno besplatan i jednostavan program ( 884.5KB ) koji radi na Windowsim 95/98/Me/NT/2000/XP tako da nitko ne bi trebao imati problema sa pokretanjem.

Za one koji nemaju navedeni program najlakše će ga skinuti na slijedeči način:

Otiđete na link: http://www.download.com/IrfanView/3000-2192_4-10021962.html

Gdje ćete odabrati....Pa onda...Nakon toga će vam se na zaslonu Vašeg računala pojaviti ovakva ikona. Pokrenite ju dvostrukim klikom miša...Kada pokrenete program ponudit će Vam mogućnost da ga instalirate na računalo gdje želite. Možete samo odabrati Next.Zatim samo Next...Sada Vam se nudi mogućnos da odaberete formate s kojima želite raditi. Najbolje je odabrati sve ( Select All ) pa zatim Next.Nudi se instalacija Googlove tražilice...


Posljednji ŤNextť...Nudi se mogućnost automatskog pokretanja Irfana nakon instalacije... Pa DoneNakon toga pojavit će Vam se ovakav prozor na ekranu. To znači da ste dobro slijedili upute o instalaciji jer ste uspješno pokrenuli IrfanView!  :thumbright:Kako bi najlakše sliku prenjeli u IrfanView najbolje je da smanjite prozor od Irfana, te pored njega otvorite Folder u kojem su slike koje bi željei smanjiti.
Kada to učinite ( kao na slici ) korištenjem metode drag & drop tj. kliknete na sliku u folderu i samo ju prenesete u Irfanov prozor.Kada ste ju prebacili pojavit će Vam se unutar prozora u svojoj prirodnoj veličini.
Da biste ju smanjili odaberite...Nakon tog odabira pojavljuje se ovakav prozor gdje morate pripaziti da su vam označene opcije crvenom bojom ukljućene. Pogotovo ŤPreserve aspect ratioť jer on omogućava smanjivanje slike u pravilnom omjeru. Poigrajte se malo tom opcijom pa će vam biti jasnije...

U polje označeno plavom bojom upisujete veličinu na koju bi željeli smanjiti slikuJa sam na ovom primjeru sliku smanjio na 300 x 194, gdje je dimenzija 194 definirana automatski ( utjecaj opcije ŤPreserve aspect ratioť )Da biste tako smanjenu sliku spremili odaberite oznaku diskete ( Save as ) ...Nakon odabira te opcije pojavit će Vam se mogućnost da odaberete gdje želite spremiti sliku. Isto tako možete odabrati format u kojem ju želite spremiti. JPEG/JPG preporučen.

OPREZ!!
Prilikom spremanja smanjene slike pazite da ju ne spremite preko originala!! Najbolje je kreirati novi Folder u koji ćete spremati tako obrađene slike!!I to je to!!

That´s all folks!! :)

Upute kako takvu sliku uploadati na forum potražite na http://www.motocikli.com/forum/viewtopic.php?t=82

Ako imate dodatnih pitanja slobodno pitajte na PP.
Gandhi: "Be the change you want to see!"