Autor Tema: ODGOVOR NA REPORTAŽU U NEDJELJNOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA  (Posjeta: 1625 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline RED&WHITE

  • Komarac
  • *
  • Postova: 7
  • Karma: 0
ODGOVOR NA REPORTAŽU U NEDJELJNOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA
« : Veljača 21, 2011, 13:40:08 pm »
Pozivajući se na Zakon o javnom informiranju molimo Vašu novinsku kuću/web uredništvo da u zakonom propisanom roku u cijelosti objavi slijedeći demantij:

U tiskanom izdanju Jutarnjeg Lista te na Vašim web stranicama dana 20.2.2011. objavili ste prilog u kojem se pod naslovom „Hells Angels“ u kojem ste objavili niz neistina vezano uz naš motoklub. Hells Angels MC Hrvatska je MOTOKLUB a ne nikakva BANDA. Iako je Vaš novinar Tomislav Novak potpisao „Sporazum o uvijetima davanja intervjua“ objavili ste prilog bez da ste od nas dobili pisanu suglasnost za isti, čime se nama garantira da će upravo ono što je izrečeno u intervjuu biti i objavljeno, bez Vaših izmjena. Izmjenili ste izrečene riječi u intervjuu te naknadno ubacili dijelove u kojima se spominje dilanje droge, oružja, policijske pretrage klupskih prostorija čime se nastoji postići šokantan i senzacionalistički učinak, a sve to ne u cilju objektivnog izvještavanja nego u cilju povećanja naklade Vaše tiskovine, a sve to preko naših leđa i na račun našeg motokluba. Naslov nas nastoji okarakterizirati kao nekakvu „bandu“ a prostorije našega motokluba tako u Vašoj reportaži postaje „skrovište najzloglasnije bande“ u koje ste vi prvi ušli, što je posve neistinito, na svakoj našoj zabavi zna se naći po 500 posjetitelja, uostalom i novinara, koji najnormalnije mogu ući u isti prostor, i u kojem već deset godina održavamo naša događanja. Smatramo da ste time namjerno nanijeli štetu našem motoklubu koji Vam je korektno i u dobroj namjeri omogućio intervju i fotografiranje u nadi da će članak biti objektivan, što nam je usmeno obećano. Ovakvim neistinitim i iskrivljenim reportažama nanosite štetu našim članovima, našem motoklubu i hrvatskoj moto sceni u cjelini, jer motoriste prikazujete kao „bande“ koje su u sukobu sa zakonom. Svakome tko se imalo razumije u hrvatsku moto scenu jasno je da je ovo senzacionalizam koji nema veze sa realnošću. Vaš novinar Tomislav Novak u razgovoru nam je priznao kako mu motoscena nije poznata, kako nikad nije bio niti na jednom moto susretu u životu te kako je materijal za ovaj članak pronašao na Googleu, čime dobijamo nešto što se plasira kao činjenica i istina a zapravo je obično „Google novinarstvo“ u kojem novinar umjesto da se realno pozabavi temom i uđe u bit stvari na brzinu prosurfa po internetu i uzima si za pravo okarakterizirati posve legalan motoristički klub kao „bandu“ koji „tuču“ ljude (tako je doslovce navedenu u tekstu) na temelju neprovjerenih informacija.

I što sad? Šteta je učinjena, mi koristimo zakonsko pravo na demantij koji se objavljuje na „xy“ stranici u 5x5 cm formatu i koji nitko ne čita, kažu „tužite nas“ a u hrvatskoj stvarnosti i pravosuđu čak i kad imate pravomoćnu presudu o realizaciji odštete nema ni govora. Pravi odgovor i demantij trebao bi biti isto tako na 5 stranica kao i objavljeni prilog o nama, u kojem bi mi opisivali kako novinari Jutarnjeg senzacionalizmom privlače čitatelje. Jadno...
U nadi da ćete drugi put ispoštivati dogovor oko davanja intervjua i držati se objektivnosti, primite naš pozdrav!

Motoklub HELLS ANGELS MC CROATIA

PS-Zapamtite, motoklubovi nisu bande!