Autor Tema: Globalizacija na djelu: Husqvarna SMR 449 i SMR 511  (Posjeta: 1980 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline wulfy

  • Budva - Crna Gora
  • Tourer
  • *****
  • Postova: 1.433
  • Karma: 66
  • Spol: Muški
  • Aprilia Pegaso 650 ; Benelli Pepe
Globalizacija na djelu: Husqvarna SMR 449 i SMR 511
« : Studeni 24, 2010, 20:21:55 pm »
Otomansko carstvo kontroliše veliki dio Evrope, ali tada na kraju 17. vijeka doživljava i prve poraze, no Balkan i dalje drže u čvrstom zagrljaju ... Ne, ovo je dosadno, ima li što zanimljivo da se dešavala tada na kraju XVII vijeka? Ima, 1689 godine osnovana je Husqvarna da snadbjeva kraljevsku vojsku naoružanjem. Kompanija se razvija, a 1757 godine je privatizovana (nema podataka kava je to privatizacija bila  :mrgreen:  izgleda da ni Šveđani to ne rade transparetno). Uglavnom kako se fabrika razvija počinju da proizvode peći, šivaće mašine, bicikle, te 1903 godine počinje proizvodnja motocikala. Prave i prvi sopstveni pogonski agregat 1920 godine. Sa V2 agregatom od 550 kubika to je bio cestovni motocikl, no, poslije drugog svjetskog rata Husqvarna postaje popularna po terenskim motociklima i osvajaju brojne titule prvaka u tim kategorijama. Husqvarna 1987 godine prelazi u vlasništvo kompanije Cagiva. Pod Cagivom se tada nalazi MV Agusta i Husqvarna tada postaje dio ove kompanije. Napomena, Husqvarna je prodala Cagivi samo dio kompanije koja se odnosi na motocikle. Ostatak Husqvarna kompanije ostaje u Švedskoj. Proizvodnja tih motocikla se preselila u Italiju. Prvi dio priče je gotov i imamo italijanski motocikl sa švedskim korjenima (u logu i dalje stoji švedska kraljevska kruna).

Priča se dalje komplikuje kada njemački BMW 2007 godine od MV Aguste kupuje Husqvarnu, a BMW ima terenski model G 450 X. Pogonski motor tog terenskog motocikla se proizvodi u Kini u Keeway fabrici. Kakve veze ima ova njemačko kineska kombinacija sa italijanom sa švedskim korjenom? Upravo ta da je taj terenski BMW osnova za dva nova modela Husqvarne. Italijansko-njemačko-kineski motocikl sa švedskim korjenom. Da, globalizacija na djelu. No, pustimo sada to, šta ovaj motocikl nudi u tehničkom smislu osim što na prvi pogled izgleda kao supermoto verzija modela BMW G 450 X?

SMR 449 ima jednocilindrični agregat zapremine 449,6 ccm, odnosno prečnik cilindra je 98 mm, dok je hod klipa 59,6 mm. Kompresioni odnos je 12:1, dok su za ,,disanje'' agregata zadužena četri ventila. A to su iste vrednosti za BMW G 450 X. Sa BMW-om djeli i konstrukciju zadnje vilice, a to znači da je osovina zadnje viljuške i osovina lančanika u ostoj osni. Na taj način nema menjanja razmaka do lančanika na pogonskom točku. Zbog toga u kojem god da je položaju zadnji točak snaga se bez prekida prenosi do njega i nema tzv. zatrzavanja koje je inače tipično za lanac. Pomenuću da je hod zadnjeg točka 290 mm i da je za njegov hod zadužen Sachs amortizer. Na prednjem kraju je Marzocchi viljuška prečnika štapova od 50 mm. Hod prednjeg točka je 250 mm (ovo je duži hod vješanja no BMW). Kočnice su u stilu supermota kapacitetne i čine ih disk na prednjem točku prečnika 320 mm i disk prečnika 260 mm na zadnjem točku. Dimenzije guma su, naravno, cestovne i iznose 120/70-17 za prednju gumu i 150/60-17 za zadnju gumu. Visina sjedišta od zemlje je 91,5 cm.

SMR 511 je isti motocikl i tehnički i dizajnerski kao i predhodni. Jedina razlika je u prečniku klipa i ona iznosi 101 mm te je njegova radna zapremina 477,5 ccm. Mjenjač ima 6 brzina, a deklarisana težina ova dva modela iznosi 118 kg. Za sada nema podataka o snazi i obrtnom momentu, no za manji model pretpotavljam da je na nivou BMW-a (nešto više od 40 KS) a veći naravno ima veće vrjednosti i povoljniju krivu obrtnog momenta.

Pošto ova dva motocikla izgledaju potpuno isto ne znam da li sam postavio slike modela SMR 499 ili SMR 511 ...