Kolumna 18.10.2005
Administrator   
Image
Proljee je odavno poelo, pa i završilo. Prošlo je i ljeto, i sezona vonji je ve odavno u punom tijeku. Meutim, sa pojavom lijepog vremena i sve veeg broja ljubitelja motorizirane labilne ravnotee na cestama, na naslovnicama dnevnih tiskovina su se pojavili i uestali napisi o stradavanjima motociklista. Crni vikendi postali su

 sve eši, na popularnim moto-forumima na internetu mnoe se obavijesti i teme o stradalim poznatima i nepoznatim motociklistima, a rasprave se zahuktavaju oko razloga i krivice za nemile dogaaje. Stvarno, o emu se tu radi? Nedvojbeno je da motociklisti u našem društvu imaju mnogo problema, kojih su dijelom sami krivi, ali veim dijelom se ipak moe govoriti o njima govoriti kao o rtvama jednog kompleksnog sustava uzroka.


Loše i neodravane prometnice, puno pijeska i šljunka na cesti sa okolnih gradilišta, slaba i neadekvatna prometna signalizacija, izraena prometna nekultura, netolerancija, bahatost i lijeenje kompleksa, nepoštivanje prometnih pravila kada se uoi – ako se uope uoi! – motociklist... Predrasude povezane sa motociklistima su ve toliko ukorijenjene u glavama vozaa automobila da je Peugeot napravio i reklamu u kojoj su motociklisti obrazac neega lošega, zlog i opasnog (autogol! jer i sami proizvode skutere i mopede)... Problem je i nepostojanje institucija koje bi i praktino, a ne samo deklarativno, radile na ravnopravnosti i u interesu motociklista kao uesnika u prometu, u kojem segmentu je ona glavna - HAK - potpuno zakazao... Motociklisti su «manje vrijedni», to su «divljaci» i «motorizirana banda» ravna onoj iz ciklusa filmova o Mad Maxu; naravno, sve to je uvrijeeno mišljenje samo do trenutka kada treba plaati cestarine i osiguranje, jer kod nas su motocikli još uvijek «luksuz». Motociklisti su ipak, gledano ope karakteristike njihovog prijevoznog sredstva, velika «zlatna koka» za poreznike i ostale sakupljae nameta u Lijepoj Našoj.


Cestarine na autoputu je ista za motocikl, kao i za nekakav kombi ili dostavno vozilo sa kojim trgovaki putnik ili tvrtka dostavlja robu i na tom prijevozu debelo zarauje. Na motociklu nitko ne zarauje svoj kruh, izuzev nekolicinu mopeda sa kutijama runog rada za dostave pizze ili evapa unutar naselja ili kurirske slube, ali - oni se ne koriste auto-cestama! Preko tog, a i svih ostalih problema sa kojima se susreu motociklisti, prelazi se šutke, okree se glava, pravi se «tošo» i eka se da se nešto desi samo od sebe, a u meuvremenu se marljivo zbraja utrak. Lokalna uprava se ponaša maehinski, u emu Zagreb sa svojim starim-novim gradonaelnikom prednjai, posebice glede zabrane ulaska motocikala na Jarun, dok to istodobno mogu svi tipovi sportskih jurilica i pijanih mobitel-vozaa. Taktika išenja ribe od repa i korištenja linije manjeg otpora - jer je lakše nešto zabraniti nego situaciju postaviti na zdrave noge - u Zagrebu doivljava i svoje vrlo istanane momente, a slina je situacija i u mnogim drugim gradovima i mjestima u Hrvatskoj.


 Policija je tu vrlo esto na izravnoj nišanskoj liniji svih kritiara, što je nerijetko opravdano, ali je puno eše samo rezultat nepoznavanja (lošeg) stanja, neekipiranosti i neopremljenosti policije, pa se kritiari love za «kozmetike detalje». Sve to je poduprto sa smiješnim zakonskim rješenjima po kojima policija, ustvari, moe uiniti jako malo, prvenstveno zbog obveze izbjegavanja bilo kakvih rizinih radnji za vozae i same policajce, pa je nerijetka situacija da po glavi dobivaju oni koji to, u odnosu na prave prekršitelje, najmanje zasluuju. To pak poveava broj kritiara i mrzitelja policije, i vrtimo se u osmici kao na poligonu auto-škole... Problema je puno i previše, ali polagano svi dolaze svijesti, a nama, dragi moji bikeri, predstoji odluna akcija... 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Girlz&Bikes

Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 
motoklub.jpg

RSS

Motocikli.com
vidi_nom_banner1.gif

Linkajte nas

Motocikli.com  - Portal - Forum - Galerija

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi