Kawasaki ZZ-R 1400
 Image
Motor: redni, 4 cilindra, vodom hlađeni, DOHC, 16 ventila
Zapremina: 1352 ccm, provrt & hod 84 x 61 mm
Prijenos: 6 brzina, višelamelna spojka u ulju sa hidrauličnom komandom
Podmazivanje: suhi karter, prinudno kruženje ulja pomoću pumpe
Okvir: aluminijski monocoque
Ovjes: naprijed obrnuta vilica (upside-down) promjera 43 mm, odostraga unitrack sa plinskim amortizerom
Kočnice: naprijed dva poluplivajuća diska 310 mm, četveroklipna radijalna kliješta; odostraga jedan disk 250 mm sa dva klipa
Gume: naprijed 120/70 ZR 17, natrag 190/50 ZR 17

Ovaj Kawasakijev model nastao je kao direktan odgovor i poticaj na Hondin model Blackbird, samo što je Kawasaki odlučio otići i korak dalje, kao što i dolikuje kada se nekoga uzme za uzor koji treba nadmašiti.

Image
 Potpuno je novorazvijeni agregat koji je i najjači serijski pogonski agregat ikada sišao sa proizvodnih traka tvornice, a ima ugrađen Ram-Air sustav, idejno naslijeđe agregata iz modela ZX-12 R. Unatoč porastu zapremine, širina same makine je ostala ista. U motor je ugrađena još jedna, sekundarna protuvibracijska osovina, tako da su sve vibracije dovedene na najmanju moguću razinu. Uz tu udobnost, inženjeri Kawasakija su obećali direktnu vezu između okretanja ručice gasa sa visokim drukom adrenalina direktno u mozak, što će biti dovoljno već i najslabijoj obećanoj verziji (ovisno o tržištu) od "pišljivih" 170 rasnih i čistokrvnih konjeka. Razvoj ubrzanja, kao i obrtnog momenta, je poprilično ujednačeno i bez iznenađenja, dok je namjerno ublažen efekt "divljine" i nervoznih reakcija ispod 6.000 okretaja. Iznad tih 6 somova okretaja vozač ima feeling "afterburnera" u mlaznom lovcu (za bolji opis tog feelinga pitajte Dražena...), barem glede toga da pokazuje tendenciju da vam isčupa ruke iz ramena i ode sa njima... To je rezultat i činjenice da već pri 2.000 okretaja u minuti ZZR-1400 daje cca 100 Nm okretnog momenta, što omogućuje ponašanje motocikla kao da se vozite u autu sa jakim dizelašem pod haubom; skoro je svejedno u kojoj ste brzini i na kojem broju okretaja - on čupa, vadi i ide!

Okvir je evolucija aluminijskog monocoquea iz velike Ninje, u kojem je konstrukcijski riješeno da je agregat nosivi element. Kompaktnost je naložila da se međuosovinski razmak čak svede na manju udaljenost nego što je to na starom ZZR-u, ali je ipak mali duži nego na Ninji.

Rezervoar počinje na kraju lažnog tanka, nastavlja se ispod sjedala, čime je postignuta i bolja centralizacija i stabilnost mase.

Ergonomija je odlična i tipično sport-tourerovska; ruke nisu izdužene kako bi ulovile upravljač, koljena su blizu zbog uskog rezervoara, a oslonci za noge su podosta niski. Kada brzina počinje gubiti smisao, vozač ima mogućnost dobrog zalijeganja iza odličnog vjetrobrana. Lijevom nogom se mijenjaju brzine izravno na getribi, a ne preko prijenosne poluge, a dodatna pogodnost je što se na ZZR-u 1400, zbog brda obrtnog momenta, ne treba prečesto zamarati sa promjenom brzina.
Image
Aerodinamika naprosto oduševljava, iako je prednji vjetrobran poveći, a oklop potpun, preko cijelog agregata i okvira. "Oči" ove mrcine se sastoje od 4 glavna reflektora, od kojih su oni vanjski za pozicije i duga svjetla, a unutrašnji su dva oborena svjetla. U sredini između ostakljenih reflektora nalazi se velika rupa Ram-Air sustava, što odličnim dizajnerskim rješenjem samo još poboljšava ionako impresivan izgled u retrovizoru vozača ispred. Na krajevima ostakljenih prozora prednjih reflektora nalaze se ugrađeni žmigavci, što dizajnerski broj reflektora sa prednje strane penje na ukupno 6! Takvo ugradbeno rješenje je potreba proizašla iz zračnog tunela i zahtjeva za najboljom aerodinamikom. Sa strana se nalaze dva poveća auspuha, kao i na prethodniku ZZ-R 1100.
Image
Instrumentarij je originalan; analogni brzinomjer i brojač okretaja sa bijelom pozadinom odvojeni su LCD-zaslonom velikog putnog računala. CAN-tehnologija omogućuje da sva informatika ovog motocikla putuje jednim jedinstvenim kabelom.

Kočnice su tipične i standardnog Kawa-oblika: nazubljeni diskovi sa radijalnom pumpom i radijalnim klipovima, a uz doplatu dolaze i sa ABS-om. Čak je i hudraulična spojka opremljena radijalnim cilindrom.

Od ostalih dodataka možemo spomenuti Immobilizator integriran u sustav paljenja. I boje su strogo odeđene: za američko tržište ZZ-R 1400 dolazi u crvenoj i crnoj boji, a metalik-sivi i plavi za Europu.

Kawasaki je sa time spremio jednu uistinu senzacionalnu novost za slijedeću sezonu, i koja će biti pravi udarac tržištu 2006.-e godine!


 To je Sport-Tourer, bolje rečeno Hiper-Sport-Tourer; provjerene informacije govore o preko 190 KS na zadnjem kotaču za europsko tržište.

Pogled ovih 6 očiju, upakiranih u vrhunski dizajnerski oklop, ulijevati će strah i poštovanje na cesti, a neke glasine govore i o takvim mogućnostima kojima bi ZZ-R 1400 postao prvi serijski motocikl koji bi prelazio brzinu od 300 km/h sa suvozačem. Točnije, suvozačicom! Normalno, ukoliko pronađete neku koja bi imala takva "muda", jer za to su prava, velika jajca stvarno i potrebna! Kad se sjetim da je mene strah biti suvozač na motoru i na 3x manjim brzinama... ustvari, uvijek...

Komentiraj članak
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi