Accommodation In Murter Croatia
Budućnost hot roda
James1100   
Ovo je tema koja se nekoliko puta ponavljala prošle godine, a i ove godine ponovo. Malo sam to pratio, zainteresiralo me jer je ta scena vrlo živa, sve se nekako čini čudnim da se netko zabrinjava oko nje. Ali i bilo je logično, pomislio sam i sam takoreći istu rečenicu kojom počinju članci po internetu.


 
Ovakvih automobila kao sa najavne slike ima dosta, jedna od rijetkih prednosti sive i dosadne masovne proizvodnje. Materijala za današnje osobenjake i ljubitelje customa koliko hoćeš. Ali neće ih biti vječno. Hot rod se bazira na automobilima proizvedenim od tridesetih pa u razdoblju slijedećih četrdesetak godina. Najmlađi od omiljenih modela, danas je star još dodatnih četrdeset. Danas je tih automobila sve manje i manje, a njihove cijene rastu i prebacuju ih u kategoriju ekskluzive. Ali ovdje se ne radi o takvim fanovima, to je „općenarodna“ zabava i situacija koja se događa ne odgovara nikome osim nekoliko sposobnih majstora/trgovaca koji imaju kapital za kupovanje i preradu starih strojeva. Ali i takvima će ponestati materijala, a za rijetke preostale, ulaganja će se bitno povećati. Tu je i druga strana, Amerikancima vrlo važna, koja je u našim krajevima nebitna: sport. Hot rod se i danas tamo održao kao jeftina  (pod navodnicima) varijanta moto-sporta, pristupačna velikom krugu ljudi čemu i duguje svoju popularnost. Oni svakako više ne mogu plaćati stare automobile velikih agregata kao baze za stvaranje trkaćih automobila. Dobar dio priče sa sportom je otišao na višu razinu i postoji i kod nas je street race. Hot rod je prije svega tradicionalan stil i moramo ga gledati nikad ne zaboravljajući taj detalj. Novinari su se bacili na traženje modela mlađih godišta koji su kandidati da postanu slijedeće omiljene baze za preradu. Radi se uglavnom o pony modelima osamdesetih godina poput Mustanga ili Camara i još nekih manjih limuzinskih modela koji imaju manje agregate, ali su ipak tehnički napredniji i uz to lakši. Radi se i dalje o tradicionalnim američkim strojevima koji mogu podnijeti mnogo šarafljenja. 

Uz to, predlažu i pick up-ove i obiteljske karavane. Iz jednostavnog razloga, masovna su pojava i još klasičniji (većih zapremina). Ono navedeno, masovna pojava, je u stvari najvažniji razlog. Mnogo auta za mnogo fanova, hot rod opstaje u svom izvornom obliku i u modernim vremenima sa sve strožim sigurnosnim i ekološkim normama.
Postoje još neke stvari koje se spominju. Prvo, konačno su shvatili ono što u Europi znaju od samih početaka: za auto nije dovoljno samo da je jak i brz. Tu snagu treba i kontrolirati. Ovaj na slici je tako odrađen
.

Nekad benzin nije bio toliko skup, valjda je bilo lakše kupovati i gume. Ali nije bilo ni toliko prometa. Pažnja se počela pridavati i voznosti, boljem ležanju na cesti. Sa internetom i ogromnom aftermarket ponudom, teško se izdvojiti iz mase tako da se složi još brži ili snažniji auto. Prednost se danas stječe ako se uz sve to napravi i auto koji dobro leži i uz to se dobija kompletan paket. Poligonska natjecanja su sve popularnija kod njih u novije vrijeme.Na sve to dolazi jedno logično pitanje: ako se pogledaju troškovi nabave jednog starog auta, rada na njemu i dijelova, te na kraju dobivenog rezultata, zašto za isti novac ne kupiti BMW M3 i uzeti jako dobar paket u samom startu i od prvog dana uživati u vožnji? Uz činjenicu da su roderi u Americi prilično tradicionalistički nastrojeni, odgovor na ovo pitanje je sasvim jednostavan, a zauzeo bi prilično prostora u tekstu. Mislim da ga svatko tko pročita ovaj tekst već zna i da ga nema razloga pisati. Ako i ima netko kome nije jasno što želim reći, mogu mu samo poručiti da nije dovoljno „unutra“ u ovakvim temama.
I još: uz sve do sad navedeno, mnogi se zanimaju i izgledom.
Istina, jako, jako mnogo auta izgledaju međusobno slično. Nije to ništa neobično: odrednice stila su postavljene odavno, rodera je mnogo, teško je napraviti nešto novo. Ali mislim da nekakve velike promjene nisu ni potrebne. Ovdje bih se vratio na stvar koju sam spomenuo na početku ovog posta – hot rod je tradicionalna disciplina. Mislim da koncepti kao na prikazanim crtežima nisu potrebni. Kao ni ovaj modernizirani rat rod koji izgleda kao izvađen iz neke video igre.


Kako god, samo neka ne idu u serijsku proizvodnju. Nešto ipak treba ostaviti osobenjacima, a i iskustva govore protiv toga. Prowler mi je u stvari bio lijep auto, a propao je kao model.
Od koncepata, privukao me jedino ovaj, u stvari quad, ali koji smatram mogućom dobrom idejom za budućnost izvornih utrka na suhim jezerima. Zamislite ga sa nekom novom, modernom, ali kompaktnijom šasijom i snažnim automobilskim agregatom. Naravno, ne muscleovskim V8 nego nekim manjim, 4 cilindarskim ili V6, oko dvije litre zapremine. Da još spomenem stvar oko designa, najviše tu mislim na street rod i custom car – jednostavno treba pustiti da sve ide samo od sebe. Viđeno na motociklima gdje se tome mnogo ranije počela posvećivati pažnja: jednostavno, s vremena na vrijeme pojavi se kakav talent koji stvori neku inovaciju koja bude prihvaćena i kasnije postaje trend. Svako vrijeme nosi svoje. Na moto sceni, počelo je s Arlen Nessom i Perewitzem, kasnije se pojavljuje Batistinis, i da sad ne nabrajam previše, Yaffe, Kodlin, japanska ekipa, do današnjeg Roland Sandsa.

I na kraju, cijela je ova tema u stvari nepotrebna. Zašto onda pišem? Tek toliko, da budemo u toku i malo kao razlog za razmišljanje. Ove stvari sa pitanjima o budućnosti ne tiču se samo hot roda, nego svega u vezi prerada. Za sami hot rod, najbolji je komentar jednog običnog člana na nekom forumu: dok se u Americi proizvode pick up i velike limuzine, nema straha za scenu. Istina: prvi daju baze sa šasijama i velikim agregatima, drugi su materijal za custom. Rade se u velikim serijama i zbog toga nakon nekog vremena postaju cjenovno prihvatljivi.

Gdje smo u cijeloj priči mi sa druge strane vode? Sve isto, samo ćemo do tog pitanja doći malo kasnije. Rijetki Europljani su bili u Americi kao dio njihove hot rod scene. Navukli smo se preko filmova i televizije i divili se ako smo vidjeli te aute uživo, jer su veliki i raskošni. Kao sport, hot rod je kod nas nepoznat pojam (kao što mnogi ovdje ne mogu shvatiti da je Harley Davidson Sportster zaista sportski motocikl). Baš gledam onaj oronuli Oldsmobile koji je bio nagrada lutrije ulaznica na Trash & burnu. Ne gledajući samo stanje nego osnovnu liniju tog automobila, izgledao je bezlično naspram deset ili dvadeset godina starijih strojeva kojima su došli sudionici susreta. Ali... kad malo počnem maštati, svakave ideje mi padaju na pamet što bi se od njega dalo napraviti. A inače i dalje živimo u filmu i razmišljamo samo o repatim limuzinskim mrcinama ili osmocilindrašima ispod haubi. Pitanje: dali u hrpi takvih auta zastanete kraj Monte Carla iz osamdesetih? Ili nekog  Rangera, Wranglera i sličnih? Uz to, zanemarili smo aute iz naših krajeva (osim Bube, ali i nju su popularizirali Amerikanci). I tu su se nekad radili auti na šasijama i lijepih linija. Šteta mnogih propalih Volva, Fiata i tako dalje. 


Doduše, tu su situaciju pomogli i državni aparati sa mnogo strožim tehničkim pravilnicima nego u Americi. Kao klinac sam sanjao da se dočepam nekog Wartburga i radim hot rod. Jer ima šasiju. Danas bih ga mogao kupiti, ali nema ih više, niti bih mogao registrirati takav auto. Šteta.

Inače, bili smo u Svetom Martinu. I bilo je odlično. Kratak komentar slijedeći put, još nemam kod sebe neke fotografije koje želim pokazati. Ali za susret svakako preporuka! Cijela priča nastavlja u dobrom tonu, bez razočaranja kakve čovjek može očekivati kad neka dobra stvar postaje konstanta. Barem po iskustvima sa domaćih moto-susreta. Nadam se da će tako i ostati.
Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript 
« Prethodna

Girlz&Bikes

Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 
motoklub.jpg

RSS

Motocikli.com
vidi_nom_banner1.gif

Linkajte nas

Motocikli.com  - Portal - Forum - Galerija

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi