Duplek, Ford i Kraus
James1100   
Pauza je ovaj puta bila malo dua. Eto... uspio sam spojiti vie neugodnih stvari jedan veliki problem u vezi pisanja na portalu. teta!

 
 
Dakle, uz neke osobne obaveze koje su uzimale slobodno vrijeme, nakalemili se neki mali tehniki problemi sa stranicom i veliki sa mojim prikljukom na internet. Mislim... ono... 21. stoljee??? Piem o Triumphima, Mustangu, a te napise vozim na internet u Trabantu, polako i zadimljeno, ako taj dan nije zatrokirao. Hvala jednom poznatom domaem pruatelju telekomunikacijskih usluga to me na jedno vrijeme oslobodio ovog lijepog hobija i prepustio televiziji. Ajde, barem se nisam na sapunice navukao.
Ovaj uvod (i slika iz najave) slui kao isprika ekipi iz Slovenije iji USA cars meeting u Dupleku kod Maribora nisam najavio. Nadam se da netko od njih ita ovaj post: ovim putem ih pozdravljam. Naravno da nisam zaboravio pa sam poslije malo googlao: susret je prilino popraen u tamonjim medijima i moemo vidjeti da Slovenci imaju solidne US snage. Naravno, primijetio sam da je bila prisutna i hrvatska delegacija. Na slikama koje slijede je nekoliko zanimljivih primjeraka iz Dupleka, a ao mi je to nisam uspio nai bolju fotografiju Cadillaca Seville, zanimljiv model koji pokazuje kako jedna luksuzna amerika marka pokuava napraviti kompakt. Nadam se da emo njega i ove ljepotane vidjeti u Murskom Srediu.


Kad smo ve kod automobila, na internetu se pojavio jedan zanimljiv hot rod: ovo nije neka moderna prerada, ovo je Ford Model A iz 1930-e godine. Iako izgledom podsjea na Prowler, jedini pokuaj proizvodnje serijskog hot rod automobila, ovo je kompletna prerada jednog starog automobila i uz to nadopunjenog modernom tehnologijom poput naplataka, konica, ovjesa... Kako je to privatni automobil koji se poeo pojavljivati na susretima, niti specijalizirani novinari ne znaju koji je agregat unutra, ali nitko ne sumnja da je vlasnik zeznuo tako vaan detalj. Kako god, na internetu ima filmia na kojem moete uti kako auto radi u leru, ako imate dobre zvunike, procijenit ete sami. Ja na laptopu to nisam mogao, a nije bilo vremena da odem vidjeti negdje drugdje. Izgledom, vrlo zanimljiv stroj: suicide doors, integrirana reetka hladnjaka od De Luxe Coupe-a, krov od nojeve koe, xenon svjetla u starinskim kuitima, i na sve dolaze moderni kotai 26'. Svakako neobino, auto je totalno eye catcher pa se u lancima pojavljuju pojmovi poput olds meet new ili new timer.

Da se opet neime poveem na prethodni odlomak, iako se u nastavku radi o motociklima, iskoristit u upravo ovu posljednju sloenicu. Nedavno mi je brat skrenuo panju na firmu Kraus. Motor iju sliku mi je poslao mailom me oduevio, ali sve mi je nekako bilo poznato... Sjetio sam se da sam jedan njihov motor ono... malo popljuvao u jednom od prijanjih postova, ali na taj dio u se jo vratiti.


Dakle, vlasnik Satya Kraus, danas ovjek u srednjim tridesetim godinama, nekadanji kompjuterski geek koji je volio i  vozio motocikle, a volio je i rad rukama. Prije desetak godina odluuje se, kao i mnogi prije njega, posvetiti onome to zaista voli. Znanje vonje i teorije u mehanici, asijama i ciklistici odluuje nadopuniti uenjem u praksi, a kasniji nastavak je logian: vlastiti radovi. I poetak je klasian custom Harleyi.Zato je Kraus zanimljiv? Kao iskusan i dobar voza, ipak od motocikla trai voznost, univerzalnu upotrebljivost, a ne samo izgled. A ako ste zaljubljenik u klasine amerike motocikle, ostaje vam samo jedan izbor: raditi trackere. U njegovoj izvedbi, dobivamo retro strojeve sa springer vilicama i naizgled krutim okvirima, ali sa razliitom ergonomijom sjedenja koja omoguava angairanu vonju.
Zato je Kraus pripadnik prve lige meu customizerima? Jer je fanatino posveen mehanici i tome da bude savrena na motociklima koje izrauje. Veina dijelova na motociklu je runi rad i to savreno izveden i proizvod je njegove firme. Ostatak su najbolje komponente koje se mogu nabaviti, bilo sa serijskih motocikala (poput prednje vilice sa Suzukija GSXR) ili vrhunskih aftermarket proizvoaa kao to su PM kotai ili Beringer konice. 

Svaka nesavrenost je namjerna i slui samo tome da se istakne ljepota mehanike. Vidjet ete da su na manje vanim dijelovima varovi vrlo vidljivi dok su na okviru pomno obraeni. 

U istom cilju je zamiljena estetika: Satya Kraus je odustao od bojanja i svi dijelovi su samo polirani kako bi to manje odvlaili panju. Jedino je za okvire izabrana boja bronce koja se ponavlja od motora do motora i to je neki autorov designerski potpis, neto slino kao mat boje kod Exilea. Razlika je u tome to Mitchel naglaava minimalizam, Kraus mehaniku. Cilj im je isti, naglasiti motor kao cjelinu, vozilo u kojem uivate u vonji, a ne hvalei se drugima, za pokazivanje. Ali Kraus od vonje trai vie. Njegovi motori, koliko god bi klasino trebali izgledati, moraju imati zadnji ovjes. I tu dolazimo do najljepeg, onog sa poetka prie (iz bratovog maila), motocikla sa imenom Snatch. Uz to to poeljno izgleda u tom svom nekakvom ulinom look-u, ima vrlo zanimljivo rjeenje stranjeg ovjesa na pravoj hardtail asiji. Sigurno je da ne prua udobnost kao softail okviri, ali ipak daje ogibljenje i bolju voznost, a izgleda jako dobro. Uz to, uspio je u onome to su mnogi pokuavali, napravio je pravi, pravi hardtail, a ima ogibljenje. I to na prilino jednostavan nain. Nisam siguran dali je prvi, ali ja se ne sjeam da sam vidio takav sistem prije.
Zato Kraus ipak ne spada u kremu customizera i nije u ekipi sa Mitchelom, Yaffeom ili svojim otprilike vrnjakom Sandsom? Mehaniku znaju mnogi, vole i voziti kao i Kraus. Ali su i inovativniji, dali su neto novoga svojim radovima, osvjeavali su scenu, ponovo su dokazivali da custom kultura uzima izradu vozila i kao mogunost za nekakav umjetniki, ili barem samo individualni izraz. Ako pogledate popis nagrada koje je dobio za svoje motocikle, primijetit ete da nema ni jednog prvog mjesta koje se vee uz izgled. Na njega vie padaju oni kojima je vana mehanika i zavrna obrada, koji cijene veliko znanje u gradnji motocikala. Recimo, poput porodice Ness koja sponzorira neke nagrade. Kraus u stvari radi samo jako dobre motore. Snatcha bih recimo, zaista volio imati i vozio bih ga svaki dan. Ali designerski nije nita posebno, ak neki puta ima i neke nespretne pokuaje, poput ovog mouldinga uparenog sa dijelovima trendovskog designa.


Nije ni choppere zaboravio.


Kyrgyz je recimo mjeanac choppera i racera izraen u njegovoj filozofiji: ima taj poloaj sjedenja sa dignutim rukama i prednjim poloajem nonih komandi, ali na kraim prednjim vilicama i ciklistici koja vie omoguava u vonji. Motor izgleda atraktivno, ali opet je deja vu. Ovdje je jako vidljiv uticaj neizbjenog Zera Kimure.

Na kraju, da se vratim na ono zato sam ga loe ocijenio u ovom blogu (to je ovaj sa slijedee slike).


Uz navedenu neinovativnost, malo me smeta izbor agregata. Zato big block Harley? Moda je Kraus veliki Amerikanac? Mogue! Ili samo jako voli ba tu marku. I to priznajem, iako se tu u stvari radi o izboru naruitelja tih motocikala. Ali opet, za napraviti retro racera u tom stilu trebalo bi neto lake i kompaktnije to bi omoguavalo i laku konstrukciju cijelog motora. Sportsterova maina bi tu bolje pasala, naroito ako uzmemo u obzir povijest tog Harleya. Za informaciju zainteresiranima za povijest motocikala: Sportster je model sa najvie pobjeda na svijetu. Zanemarimo koliko dugo postoji i koje su to discipline, broje se pobjede u prvenstvima i trkama. Ali... sa Triumphovim agregatom, njegovi bi motocikli bili pun pogodak spoj starog i novog na najbolji mogui nain i nekako mi pada na pamet, da netko spomene custom Triumpha, prialo bi se samo o Falconu i Krausu.
Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript 
« Prethodna   Sljedea »

Girlz&Bikes

Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 
motoklub.jpg

RSS

Motocikli.com
vidi_nom_banner1.gif

Linkajte nas

Motocikli.com  - Portal - Forum - Galerija

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi