Priča o zbirci mikro automobila
James1100   
Nedavno sam spomenuo oldtimere kao jednu od zanimljivih tema kojima bih se volio više baviti. I odmah sam naletio na nešto što svakako treba spomenuti. Naime, prošlog mjeseca se dogodila jedna od jačih senzacija u svijetu kolekcionarstva vozila. Microcar museum je zatvoren i zbirka je rasprodana na aukciji.

 
Bruce Weiner je zaljubljenik u auto-modele branda Hot Wheels, a svoj uspjeh u poslovnom životu i sticanje dovoljnih novčanih sredstava je odlučio okruniti sakupljanjem malo ozbiljnije zbirke od igračaka, ali tako je našao inspiraciju – stvorio je zbirku malih modela automobila od početaka auto industrije pa do najmlađih modela iz šezdesetih. U početku je bilo podsmijeha jer obično bogataši skupljaju vrijedne oldtimere ili ekskluzivne sportske automobile, a ne smiješne „bubble cars“ i slične minijature koji nisu imali neku vrijednost ni kad su silazili sa proizvodnih traka. Ipak, nakon određenog vremena, zli jezici su utihnuli, a s godinama, Weiner je skupio jednu od najcjenjenijih kolekcija vozila u svijetu koja je sadržavala oko 300 primjeraka malih automobila od kojih su neki vrlo rijetki. Također, kako je rasla kolekcija, vlasnik ju je odlučio pokazati javnosti i u Madisonu, u američkoj državi Georgia, otvorio je Microcar Museum, prilično popularno mjesto kroz koje su prošle tisuće posjetilaca.  
Cijela priča trajala je petnaest godina: dali se Bruce Weiner zasitio tog hobija, ili je možda shvatio da je u zbirku uvrstio sve vrijedne modele koje nešto znače i zbog toga ne osjeća više potrebu za dalje, nisam siguran, ali to je najvjerojatnije ako gledamo njegovu izjavu da želi krenuti po nove izazove. I tako je svoj muzej odlučio zatvoriti i sredinom prošlog mjeseca sve je rasprodano u organizaciji kuće specijalizirane za prodaju privatnih zbirki:  RM Auktions INC. Cijela aukcija izazvala je prilično pažnje u svijetu što i nije teško razumjeti – sama zbirka bila je poznata i kao što rekoh cijenjena, a vrlo, vrlo rijetke su prilike da se dogodi takav događaj i da takva zbirka ode u prodaju. Raj za ljubitelje oldtimera! Onaj gore spomenuti Hot Wheels je inače, gledajući u tu zbirku, dobio materijala za izbacivanje novih modela igračaka, a i sami Weiner je u svoj muzej uvrstio jedini novoproizvedeni stroj koji je imao u postavu upravo zahvaljujući ovoj firmi, ali na to ću se vratiti na kraju posta.
Što je imao Bruce Weiner? Mnogo zanimljivih autića što nam otkriva da tu nisi bili samo BMW Isetta, nekakvo Piaggiovo teretno vozilo i autić braće Trotter nego je to bila cijela jedna, zanimljiva grana auto industrije. Oduvijek, ne samo danas sa Smartom. Upravo spomenuo Isettu, autić koji je motorizirao Nijemce na sličan način kao Vespa Italijane, a i to je proizvod sa Apenina. Isettu, („bubble car“, kako je od milja zovu Amerikanci) je razvio proizvođač skupih motocikala i GT automobila iz Milana, Iso Rivolta, firma koja je nestala sa scene početkom sedamdesetih. Sami su počeli proizvodnju, a nešto kasnije su i licencirali nekoliko proizvođača u raznim državama za isti taj model. Bruce Weiner je uspio prikupiti sve važnije inačice Isette, od originala


preko francuskog Velama


njemačkog Heinkela
pa do BMW-ovih raznih verzija, do najcjenjenije Isette 600


Ipak, ovdje ipak treba staviti naglasak na BMW jer su njihove Isette bile kvalitativno najbolji proizvodi, a i ta firma je ulagala sredstva u model koji je napredovao brojem verzija i mehanički.
Za razliku od Isette, priča sa Messerschmittom je upravo suprotna. Ovi autići su originalni njemački projekt, ali ne tako uspješan kao italijanska konkurencija, vjerojatno jer je Isetta ipak praktičnije vozilo. U microcar Museumu je svoje mjesto imao popriličan broj Messerschmitta, recimo KR150, KR175, KR201. 

Suprotnu priču sam spomenuo jer je Messerschmitt po licenci radio i u Italiji, u istom Milanu iz kojeg je potekla Isetta. Po nazivom Mivalino


Evo još nekih zanimljivih dijelova Weinerove kolekcije
Fuldamobil


Lloyd


Spatz Roadster


Avolette Record Deluxe


Burgfalke


Zündap  Janus


Mazda K360


Biscuter Commercial


Kleinschnittger F-125


A ovom starcu sam, nažalost, negdje izgubio ime u pripremi...Dakle, rezultat aukcije mikro automobila plus još nekih memorabilija je zarada iznad 9,1 milijun dolara i prodana je cijela zbirka. Ovo je dvanaest veličanstvenih:
FMR Tg500 Tiger (1958) – 322000 $. Najrjeđi od ionako rijetkih Messerschmitta. Sportski model koji postiže brzinu od 125 km/hReyonnah (1951) – 184000 $. Francuski automobilčić kojem je moguće smanjiti razmak prednjih kotača da se omogući ulaz u vrlo uske prostore. Recimo: moguće ga je provući kroz pješačke ulaze u dvorišta. Razmicanjem prednjih kotača, vozilo je klasična trokolica i karoserija je paralelna s podlogom.Goggomobil TL-400 PEZ (1958) – 172500 $. Njemački mini-dostavnjak prvotno izrađen za potrebe pošte. Sami ovaj automobilčić i nema toliku vrijednost koliko mu je dodaje ime firme koja je vozilo naručila. PEZ bonboni očito nisu samo nama podsjetnik na sretno djetinjstvo.


Inter 175-A Berline (1955) – 161000 $. Ovo je u stvari skuter sa kabinom zbog zaštite od vremenskih neprilika. Predstavljen je 1953.g.Goggomobil TI-400 Coca Cola (1959) – 138000 $


Goggomobil TI-250 Dubble Bubble (1963) – 132250 $


Fuji Cabin (1955) – 126500 $. Coupe dvosjed, imao je i hod unatrag, rijetkost za mini-aute zasnovane na skuterskom pogonu.


Peel P50 (1964) – 120750 $. Najmanji automobil ikada proizveden. Od proizvođača koji je proizvodio samo najmanje automobile. Jeremy Clarkson  je vozio takvog  u Top Gear serijalu, pogledajte na Youtube-u.

Messersccmitt KR201 Roadster  (1957) – 103500 $. U Engleskoj ga je bilo moguće kupiti samo u crvenoj boji, u Njemačkoj samo u bijeloj.


Messerschmmitt KR200 „Vic Hyde“ (1955) – 115000 $. Vic Hyde je bio poznati zabavljač, prvi vlasnik ovog autića i imao ga je desetljećima do prodaje Weineru. Dodani su nosači za mmuzičke instrumente.


Peel Trident (1966) – 103500 $. Ovakvih je napravljeno manje od stotinu, a ovaj je bio iz posljednjih 6 komada koji imaju 98 kubični agregat i prijenos iz skutera Triumph Tina.


Jurisch Motoplan Prototyp (1957) – 103500 $. Napravljena su tri komada. Carl Jurisch bio je njemački inžinjer i trkač.I za kraj puni krug i povratak na početak priče i ovog posta – Hot Wheels. Jedino novo vozilo u zbirci, a dao ga je napraviti sam Bruce Weiner je nastalo po uzoru na igračku. Vrijednošću se nemože uspoređivati sa zbirkom, ona je tolika koliki su bili troškovi izrade i možda će jednog dana imati neku ozbiljniju cijenu (vjerojatno hoće) samo zbog svoje povijesti. Radi se o BMW Isetta dragsteru nazvanom „Whattadrag“. Naravno, ovo ima malo veze s BMW-om, osim što je iskorištena jedna kabina za prostor vozača. Za pogon je iskorišten Chevrolet big block sa 730 konjskih snaga. I da... ovo nije maketa, u voznom je stanju.PS
Nisu sve fotografije iz ove kolekcije (osim posljednjeg dijela o najskupljima i dragsteru, jer je jedini), neke sam izgooglao za prikaz samih modela.Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 
« Prethodna   Sljedeća »

Girlz&Bikes

Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 
motoklub.jpg

RSS

Motocikli.com
vidi_nom_banner1.gif

Linkajte nas

Motocikli.com  - Portal - Forum - Galerija

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi