Accommodation In Murter Croatia
GNRS 2013.
James1100   
U sijenju svake godine odrava se najvanija hot rod priredba u Americi: GNRS. U ovom postu samo bih se vie zadrao na nekim detaljima i opet jednom satu povijesti.


 

Prvo, nije bilo postova neko vrijeme. Na moju lijenost se nadovezao kvar na telefonskim instalacijama pa sam imao jedan prisilni odmor od interneta, barem u smislu ovakvih aktivnosti. Ostalo mi je samo sudjelovanje na forumima preko mobitela. Mislim... neke se stvari izgleda nikad ne mijenjaju: program ovaj, digitalizirano ono, bla bla, a ja popuim na obinom gubitku kontakta na jednom stupu ;)


Dakle, natrag na temu - skraenica iz najave ide punim nazivom: Grand National Roadster Show, Pomona, California. Ove je godine ta priredba odrana 64. puta. Ako elite vidjeti ime se Amerikanci bave kod klasinih prerada automobila u toku godine, i to su napravili, dolazite ovdje, ili kao ja, razgledavate razne internet stranice i slike na njima. Openiti je moj zakljuak da je ovo dosta konzervativna grupa ljudi, barem u usporedbi sa motoristima: malo je promjena u izgledu automobila, svi se dre davno zadanih vrijednosti, ak i u grupi customa. Ali zato, tehniki napredak je objeruke prihvaen. Ipak se radi o strojevima koji moraju biti snani, vrlo snani. Ali, radi se vie o mehanici, ne toliko o struji. Ona ovdje slui samo kao pomo u upravljanju autom, ali sama ne radi nikakav posao. Nema brake assista, mapiranja i slinih stvari, ne razmilja auto nego voza. Kategorija natjecanja ima poprilino, ali dosta njih se preklapa jer postoje mnoge nagrade koje nose ime neke od legendi ovog svijeta, poput Barrisa i slinih. Tako da u stvari izloene automobile moemo lako podijeliti, na custom i hot rod ili na snane i elegantne. to ne mora znaiti da jedno iskljuuje drugo (zbog toga i postoje tolike nagrade). Napisao sam da u se ipak zadrati na samo nekim stvarima pa u to odraditi sada. Ali prije samo da spomenem da ovdje ima dvokotaa. Kako na showu u Padovi, uz silne motore moemo negdje sa strane vidjeti kakav zanimljiv auto, tako su ovdje periferno smjeteni motori. Pobjednik ove godine je Custom Nemesis, kojeg je izradio Sam Baldi


Od auta, prvo bih spomenuo Chrysler 300 koji je proglaen najelegantnijim autom GNRS 2013. Autor je pripadnik stare garde customizera, Richard Zocchi, koji je na sceni ve desetljeima.


Zocchi radi vrlo lijepe linije koje nisu pretjerano upadljive, ali se, bar iz mojeg kuta gledanja, radi o autima od kojih bi ja poelio imati bilo kojeg. Da se sad ne uputam u filozofiranje, evo mala galerija:
Slijedei je moj favorit: Ford Roadster, autor je Joe Kugel. Prelijep highboy, minimalistikog, ali vrlo elegantnog izgleda i savreno odraene mehanike, a pri pogledu na bilo koji dio auta vidljiv je fanatian odnos prema zavrnoj doradi. Ovo je auto iz dobitka na lotu koji bi mi u nekoj imaginarnoj garai jako dobro pristajao uz Exile Chopper. emu vie troiti rijei, slike govore mnogo vie
Prije nego prijeem na priu o pobjedniku sajma, samo da spomenem da je jedna od klasa i gasseri, tj. dragsteri na bazi serijskih auta kakvi su se natjecali (i natjeu se) na drag stazama, ali i u mnogim ilegalnim utrkama. Ove je godine pobjednik Glen Bolz sa preradom Chevroleta model Nova
Naj auto GNRS-a?
I uz to pobjednik Brizio Awarda je klasini hot rod kojeg je izradio John Mumford. Radi se o Ford rodsteru iz 1927.g. Jedini designerski detalj koji ga izdvaja je race nose, prednji kraj po uzoru na trkae bolide kakve su znali stavljati i na hot rod automobile.Iako savreno odraen automobil, na njemu je vaan detalj da se u vrhunskoj preradi nakon dugo vremena pojavio vrlo rijedak, Ardun agregat.


I ovdje sada slijedi mali sat povijesti koji e objasniti zbog ega je ovaj automobil prava vrijednost i to mu donosi pobjedu na ovom sajmu.
Zora (Zachary) Arkus-Duntov 


je ruski idov roen u Belgiji. Originalno se preziva Arkus, po ocu, ali kasnije dodaje i prezime Duntov, po ouhu i time pokazuje da obojicu jednako cijeni i voli. Nakon Belgije, odrasta i u kraju iz kojeg potjee, Rusiji, i tamo prvi put kao klinac pokazuje oktanski karakter. Nakon nekog vremena provedenog na motociklu, na nagovor majke koja se bojala za njegovu sigurnost, kupuje automobil, ali sportski. Da ne razvlaim priu, jedno vodi drugom: zavrava tehniki fakultet u Berlinu i sa bratom Yurom neto kasnije otvara vlastitu firmu Ardun (opet kombinacija prezimena oca i ouha) gdje proizvode racing komponente za automobilske agregate. Iako ta pria nije trajala dugo (3 godine), vana je jer su najpopularniji hot rod agregat u to vrijeme pretvorili u pravi sportski stroj. Ford V8 Flathead je tih poratnih godina zastarjeli komad mehanike sa stojeim ventilima. Ardun je u kratkom vremenu proizveo izmeu 200 i 400 (brojka ovisi od izvora do izvora) setova za preradu, tj. kompletnih glava motora sa ventilima u njima i sferinim komorama izgaranja, dakle stvarima koje su danas uobiajene, s tom razlikom da su danas motori sa bregastom u bloku tradicionalna gradnja. Dakle, Ardun ne radi cijele agregate, nego setove dijelova, ali time omoguuje da starinski Ford istisne i 300 konjskih snaga. Pazite, radi se o prijelazu iz etrdesetih u pedesete prolog stoljea. Mane Arduna su ono to danas ne predstavlja nikakav problem kvaliteta materijala. Tako da danas postoje ljubitelji koji su se domogli originalnih specifikacija i sada rade nove agregate od vrhunskog Alcoa aluminija. I da, to je jo jedna stvar koju sam zaboravio odmah spomenuti: Ardun je radio u aluminijskom lijevu i uz poveanje snage, cijelim zahvatom je rijeio i neke probleme koje je Flathead vukao od samih poetaka: pregrijavanje i nedae sa ventilima. Ako se sjeate, za sam naziv hot rod se nagaa da je nastao ba iz tih Fordovih mana. Na slikama moete usporediti izgled originalnog i Ardun agregata, kao i njihove tehnike sheme. Napomena, godite originalnog agregata (smjetenog u neku preradu iz dananjih vremena) je 1949, iste godine je Ardun poeo s radom.

Ispriavam se ovim putem to si nisam dao vie truda, a moda mi se javi netko tko je bolje upuen: Ardun je firma registrirana u USA, ali je Arkus Duntov ivio i u Engleskoj, pa je mogue vidjeti made in England natpis na fotografijama originalnih agregata.
Iako cijela ova pria o Ardunu vrijedi spomena, i danas su to vrijedne i rijetke stvari koje su vane u povijesti tehnike kulture, to nije jedini razlog za pisanje. Nakon bankrota Arduna, Zora Arkus Duntov ne odustaje i sam se nudi Chevroletu pismom u kojem nudi svoju koncepciju razvoja sportskih modela. Primljen je kao pomono osoblje u ininjerskom timu, a s vremenom napreduje do glavne face u projektima perfomansi. Ovo je samo uvod u najvaniju reenicu iz njegove biografije. Naime, nadimak mu je Otac Corvette. 


Taj model je ve postojao, ali kao minkerski roadster, a Arkus Duntov od njega stvara ameriki supersportski model, dream car, koji se tada, a i danas uspjeno nosi sa europskom konkurencijom. Zapoeo je najznaajniju seriju Corvette (i danas najvrijedniju): Sting Ray (dvije rijei, slijedei model je nazvan jednako, ali sa spojenim rijeima Stingray), u aero design karoserije je prvi puta postavio legendarni small block velike snage i sve disk konice. Ostalo je povijest.
Zora Arkus Duntov nije stao ni nakon Chevroleta, pa se danas uz njegovo ime nabrajaju mnogi brzinski rekordi  (poevi jo od Forda), mnoge uspjene prerade raznih raznih USA i europskih proizvoaa, i mnoge pobjede na utrkama, izmeu ostalog i Le Mansa. Njegovo ime nalazi se na nekoliko Hall of fame popisa i svakako je jedno od najvanijih imena automobilske povijesti.


Za kraj: upoznajte monstruma, najjai rat rod na svijetu kojim vlasnik, poznati majstor Jon Kaase eli ruiti rekorde. 1928 Ford sa big block agregatom od pazi sad: 820 cui (12800 ccm) ima otprilike dvije tisue konjskih snaga. Cilj je postii 6 sekundi na drag pisti. Trenutno je na 7,40.


Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript


 
« Prethodna   Sljedea »

Girlz&Bikes

Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 
motoklub.jpg

RSS

Motocikli.com
vidi_nom_banner1.gif

Linkajte nas

Motocikli.com  - Portal - Forum - Galerija

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi