Otac i sin
James1100   
Priu o Haydenima sam pokupio na internetu, s moje strane je samo prenesena i recimo to tako, prilagoena naim uvjetima. Nije izvorno moja kao ni fotografije i nadam se da me autori nee ganjati. Jednostavno, toliko je dobra storija da sam morao...
Preneseno i obraeno od  http://www.rodauthority.com


  
Dakle, radi se o ljubavi iz mladih dana, a tu Scott Hayden nije imao velikih muka, suprugu je upoznao jo u koli i danas ive u sretnom, 40 godina dugom braku. Zvijezda prie je Ford A iz 1930.g. kojeg je Hayden kupio kao srednjokolac 1964.g. Od samog poetka je namjera bila prerada u hot rod jer su to bila takva vremena. Kupio ga je od prvog vlasnika i Ford je bio u dobrom stanju i tada se u priu upleo njegov otac odgovorivi ga od posla s objanjenjem da je to predobar auto za njegovu nestrunost. Tih prvih dana, auto je karijeru nastavio kao obino vozilo koje slui transportiranju od toke do toke, tonije: u kolu i natrag i izlaske. Slijedei je korisnik Haydenov mlai brat jer Scott odlazi iz rodnog grada na studij. U slijedeih nekoliko godina, automobil se vozi samo po imanju, jo je stariji i ne odlazi u grad, samo vozi do autobusne stanice. Nakon toga je parkiran i po strani eka bolju budunost. Vaan je detalj da nikad nije prodan dalje. Scott Hayden je studirao za pilota to je i njegovo zanimanje, a u tom periodu upoznaje i mehaniku i stie potrebno znanje koje mu je tada nedostajalo. S godinama kao iskusan komercijalni pilot, postaje i situiran dovoljno za skupe hobije. Nije zaboravio na starog Forda kojeg je u devedesetima odluio potpuno restaurirati. Sa poetkom radova, predomilja se i vraa originalnoj ideji, preradi u hot rod. Razlika je ta da su sad ipak godine na leima, a i luda vremena divljanja po cestama su prola to je ovom Fordu ukazivalo na jo ljepu sudbinu: sada je to pro street auto sa detaljno ureenom karoserijom i interijerom. Naravno, mehanika je doivjela kompletne izmjene, poevi od same asije koja je zamijenjena jaom. I originalni agregat ustupio je mjesto, opet Fordovom V8 zainjenim raznim aftermarket igrakama poput Vortech mehanikog kompresora, Edelbrock dijelovima, aftermarket mjenjaem sa 6 brzina i slino. Ugraen je zrani ovjes sa mogunou podeavanja visine i tvrdoe pa auto esto slui i za lagani cruising branom paru. Ipak, nije to samo minka, radi se o pravom hot rod automobilu, zvijeri na kotaima za sluaj da vlasnik to poeli. Unutra je sakriven i NOS sistem, ali Hayden priznaje da ga vrlo rijetko koristi. Uglavnom, radi se o jednoj o ljepih prerada koje je mogue nai. Uivajte u slikama.


Drugi dio posta odnosi se velikim dijelom na nekadanjeg poznatog proizvoaa automobila Nash. Ovo je firma nastala u samim poecima amerike auto industrije, suvremenik je slavnih Packarda. Oldsmobilea i drugih. Bili su samostalan proizvoa od osnivanja 1916. pa do 1937.g.


Kasnije, kao i mnogi drugi, raznim pretumbavanjima, krizama i slinim stvarima, zavrava kao dio vee grupacije, tonije AMC-a. Cijela pria zavrava pedesetih godina, ne ba lijepim modelima.Inae, bili su poznati kao skloni inovacijama i naprednim idejama. Recimo, prva firma u kojoj su ugraivali sigurnosne pojaseve. E sad, ovdje dolazim do razloga zato ih spominjem: u doba nastanka velikih cestovnih krstarica i prvih muscle-a, dolaze do zakljuka da tritu ipak treba ponuditi mali, kompaktan gradski automobil, nezahtjevan za odravanje, jeftin i koji je mogue lako parkirati. I prije su suraivali sa British Motor Company, i Englezi za njih proizvode model Metropolitan, auto manji i od VW Bube. Dodue, agregat od litre i pol zapremine i nije bio naroito tedljiv za tu klasu, ali to tada nije bilo vano. Nije ni da je lijep, a kad ga pogledate, i bez itanja podataka morate doi do zakljuka da je morao imati neke veze s Englezima. Iako su stvorili legende poput Rollsa ili Jaguara, poznato je i da neki njihovi modeli zaslueno zauzimaju dobar dio top ten ljestvice designerskih katastrofa meu automobilima. Model Metropolitan je reklamiran kao drugi auto u obitelji, za nezahtjevne korisnike, recimo, za odlazak samo do duana ili po djecu u kolu, a mu moe njime do eljeznike stanice s koje vlakom odlazi na posao. Modelski je nuen kao klasina karoserija, kabrio i karavan, dakle, ponuda je bila potpuna. Metropolitan bi moda i doivio ljepa vremena i verzije da cijela pria nije bila preuranjena, do krize i razmiljanju o trokovima automobila dolazi tek desetljee kasnije. Inae, prodavan je i u Europi pod Austinovom znakom. Metropolitan je danas u Americi otprilike ono to je Trabant u Europi: nikad nije bio neto posebno, niti je bio dobar auto, ali je zbog toga danas zanimljiv i budi neke emocije. Ima veliki krug fanova koji se vole igrati ovim smijenim stvaricama, a dio razloga su vjerojatno i niski poetni trokovi.


Da se vratim ja temi ovog posta... Automobil koji slijedi je razlog za pisanje i prouavanje. Iskreno, pojma nisam imao o emu se radi i mislio sam da se radi o Trabantu pa iao kopati. 


uo sam za Nash, za Metropolitan nisam znao, a openito izbjegavam male Engleze jer su mi i runi, i ni kvalitetom se nisu proslavili. Tako da sam sada neto i nauio. Vlasnik i autor ovog auta Mark Hayden, sin onog pilota sa poetka prie. to jest, jest, oito je da u toj porodici vole, ali i potuju automobile. Ipak, ovog puta starija generacija nije onemoguila rad, nego svesrdno pomogla svojim znanjem. Mark Hayden je pronaao auto u potpuno propalom stanju kojeg je vlasnik naao negdje na livadi, valjda zaboravljenog od kojeg starijeg lana obitelji. Mark Hayden ga je kupio za 500 $ i posao je mogao poeti. Osim odlino ureene karoserije, vano je napomenuti da je ugraen agregat Corvette LS1 sa 350 ks. Auto je na Mustangovim kotaima. Nisam naao detaljnije podatke o odraenim preinakama, ali to i nije toliko vano. Ovako mali i lagan auti u kojem je tako snaan agregat juri strahovito. Zbog toga nije bilo friziranja jer serijska Corvette dozvoljava i vonju na vrlo malim okretajima to omoguuje cruising. Mislim da nije potrebno vie nita komentirati, samo spomenuti da idejno ovo moe biti lijep predloak nekome kome je neki stari Trabant zarastao u korov u nekom kutu dvorita, makar samo vanjtinom.

Za kraj
Jednom sam spominjao vrhunsku hot rod Bubu koju je napravio ovjek iz Nutra, a kasnije prodao. Nikad nisam imao prilike vidjeti taj auto, samo sam sluao vrlo lijepe prie i tada sam zamolio da mi netko javi koji info vie. Zamolbu ponavljam i sada, a u meuvremenu sam se domogao jedne slike koja potvruje sve lijepe stvari koje sam uo. Dakle: mislim da bi ovaj auto stvarno vrijedilo pokazati ljudima!

Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript 
« Prethodna   Sljedea »

Girlz&Bikes

Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 
motoklub.jpg

RSS

Motocikli.com
vidi_nom_banner1.gif

Linkajte nas

Motocikli.com  - Portal - Forum - Galerija

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi