Accommodation In Murter Croatia
Blastolene
James1100   
Ako se netko sjea, napisao sam jedan post o monstruoznom trike-u od 1000 konjskih snaga u vlasnitvu Tima Coterilla, ovjeka koji pravi abe. U meuvremenu sam malo povezao neke stvari pa je red da spomenem autore tog stroja, zbog njihovih drugih radova. Ono udo sam ve opisao.


 
U stvari je malo podataka o Blastoleneu, pa i na njihovoj web stranici, stie se dojam kao da im je bilo lijeno opisati sami sebe. Ako sam dobro shvatio, oni sebe predstavljaju kao udrugu umjetnika (njih dvojica), ne kao specijaliziranu firmu za izradu unikatnih vozila koja nastaju kao njihova ideja sa vlastitim ulaganjem i kasnijom prodajom, znai, ne kao naruba kupca. Bar ne u klasinom smislu. Budui vlasnik nekog od ovih uda vjerojatno sudjeluje pri osmiljanju vozila, moda nekim idejama, ali koncept i izrada su u Blastolene, ali uglavnom je sve u njihovim rukama i to su autorska djela. Napominjem da to nisam nigdje proitao jer su informacije prilino krte i kod googlanja tema su sama vozila koja su vrlo zanimljiva. O tome malo kasnije, samo jo da zavrim uvod: ovo o kupcima sam zakljuio prouavajui njihov site. Blastolene je partnerstvo dvojice umjetnika u kojem svaki radi samostalno svoje projekte, zajedniko je samo predstavljanje javnosti pod istim imenom. Kako sebe prikazuju kao grupu, naao sam nekakav popis ljudi, na kojem je i spomenuti Coterill, a i umjetniki fotograf koji slika njihove radove i jo neka imena. Taj fotograf recimo, na svojoj stranici prodaje slike koje moete upotrijebiti kao screen saver ili slino. Oito, u tu grupu umjetnika upadate ako sudjelujete u koncipiranju (Coterill) ili ako sudjelujete u propagiranju. Ali dobro, danas su takva vremena, ne postoje vie umjetnici koji gladuju i postaju slavni nakon smrti. Svima nam novac treba odmah, za trokove koje imamo i svi elimo odreeni ivotni standard. Ovim ljudima treba priznati da su sposobni i ive od posla koji vole. 
Blastolene je vana stvar iz nekoliko razloga. Prvi sam ve naveo, to jesu umjetnika djela nastala u mati autora i zatim pretvorena u realnost. Iako meu vozilima postoje neke zajednike karakteristike, sasvim sigurno je svaki stroj za sebe unikat i nee postojati nikakav br.2. Kasnije, kad vidite o emu se radi, shvatit ete da nee biti ni kopija ili imitacija. Dalje: sjetit ete se da sam ve nekoliko puta spomenuo vremena prijeratnih, specijaliziranih karoserijskih radionica koje su pravile aute na gotovim asijama na koje ve postavljene gotove pogonske grupe, kotai i ovjes. Dakle, ako ste ljubitelj raskonih linija raznih Rollce Roycea, Talbota, Bugattia, Hispano Suiza i slinih luksuznih motornih koija sa ogromnim agregatima, najfinijim materijalima i majstorskim runim radom, ovo e vam biti vrlo zanimljivo, barem za gledati slike. Za kupiti, teko... Blastolene ima iza sebe iza sebe ima desetak projekata, znai da rade sporo, i skupo. Financijski... morate biti sposobni recimo, kao Jay Leno, on je jedan od kupaca. Dodatna razlika je to ne moete naruiti vozilo po nekim svojim specifikacijama, o svemu odluuje onaj koji ga izrauje. Moete dati neku ideju, ali ga kupujete gotovog. Tehnika u ovim vozilima je modernija od navedenih automobila gore, ali i ne mora biti, ovisi kakvu ideju ima autor koji izrauje vozilo. Dobro, sada su ipak neka druga vremena, neto mora biti naprednije ako mislite i voziti stroj koji ste kupili, ali u stvari, ovo su kolekcionarski primjerci pa niti to nije vano. Glavni opis Blastolenea bi najprije bio: megalomanija. Opsesija Amerikanaca, veliki V8 agregati sa ogromnom snagom, ovdje su dimenzijama dovoljno dobri tek za trikeove. Jednako tako, vanjski gabariti njihovih vozila su veliki. Zato je to tako, nemam pojma. Sama Amerika je stvorila hiperprodukciju, tako da i danas ima sasvim dovoljno oldtimera na klasinim asijama koji su odline baze za rad. Za strojeve kamionskih dimenzija oito je jedan jedini razlog: njihov osobni izbor.
Sve to sam naveo, bit e vam jasnije u dijelu posta koji sad dolazi na red, a to je opis vozila. Kao to rekoh, Blastolene ine dvojica: Michael Leeds koji je tehniki potkovaniji od svog partnera. On je izradio Coterillov trike, i na showu na kojem je predstavljen, osvojio je nagradu za best engineered custom. Randy Grubb je slavniji, jer je kreativniji dio ovog dvojca i njegovi radovi su zanimljiviji i poznatiji. Ipak, koliko su njegovi strojevi izgledom atraktivniji, tehniki izgleda, nije toliko dobar. Ako niste znali, on je izradio poznati Special kako ga je on nazvao, a poznatiji kao tank car, hot rod sa agregatom tenka Patton koji je u vlasnitvu Jay Lena. Samom Lenu se desio problem na jednoj vonji jer se odvila i otpala neka cijev (lajtung) pa mu je iscurilo svo ulje na cestu, nekih ezdesetak litara.
Kako sam gore napisao, ova dvojica nastupaju pod jednim imenom, ali projekte rade odvojeno, pa u ih tako i predstaviti. Prvo Leeds, jer sam jedan njegov stroj ve opisao ovdje pa je dio posla obavljen.


U tri zavrena projekta koje je Leeds napravio, spada jo jedan trike. Koncepcija je ista, ogromno i nabrijani V8. Izgled i tehniki koncept je potpuno razliit i neto klasiniji: naprijed je jedan kota, a upravljanje je rijeeno na okviru, ne vie u glavini. Izgledom je stroj mnogo manje uredan ni definiran, kao da nije zavren. Ovo je nekakav surviverski stil koji moda i vie odgovara toj sirovoj snazi. U svakom sluaju, vie bi odgovarao da upadne u snimanje Mad Max-a, ali Coterillov bike je ljepi, uspjeliji.


Tu je i jedan automobil... Big Bertha je napravljena na bazi starog vatrogasnog tegljaa. Kako taj teglja ima prilino kratak stranji kraj, ispao je idealan za dobivanje linije luksuznog roadstera u stilu tridesetih. Meni je osobno stranji kraj malo pretjeran u usporedbi s linijom prednjeg i mislim da bi mu vie odgovarao klasiniji, ravni stranji kraj, ali s prednje strane i bono, izgleda mi super. Jedino je malo neobino, kad poeli voziti ovakav stroj sportske linije, da se u njega ne sputa, nego penje...
Kod ove dvojice je primjetno da ih privlae linije luksuznih automobila sa poetka dvadesetog stoljea, i neto kasnijih linija trkaih bolida. Michael Leeds trenutno ima u izradi jedan takav bolid sa V12 agregatom iz vojnog aviona. Na ovim slikama je vidljiv postupak izrade: nakon derfinirane mehanike, znai, agregata postavljenog u asiju i na kotaima, karoserija se koncipira drvenim ploama. Mogue je modeliranje koje kasnije slui kod oblikovanja aluminija (materijala s kojim najvie rade jer je jednostavniji za obradu), ili za odreivanje pozicija nosaa i vanjskih oplata, to e biti jasnije pokazano na slikama Grubbovih vozila koje slijede.
Randy Grubb je mnogo poznatiji dio ovog dueta, najvie po tank car-u, danas u vlasnitvu Jay Lena, tako da u ovaj dio teme otvoriti upravo tim strojem. Kompletno osmiljen stroj od strane autora moda i ne bi bio toliko specijalan da u njemu ne kuca srce presaeno iz Pattona


tako da ve pri prvom susretu s imenom ovog lika uoavamo njegovu najpoznatiju osobinu: megalomaniju. Inae, stroj prilino lijepo izgleda, vidljivo je od kuda je Grubb uzimao uzore za svoj rad. Da ovjek dobije priliku ovo voziti, sigurno bi poelio pilotsku konu kapu na glavi (one kakve su nosili u dvokrilcima) i googles, naoale koje sa strane tite oi od vjetra, nekad u upotrebi pri pilotiranju, danas na chopperima i bobberima.

Moda senzacijom koju je izazvao Special, ili Grubb nije zadovoljio svoje porive za ogromnim, predimenzioniranim stvarima, napravio je jo jedan tank car, ovaj puta po uzoru na bolide iz pedesetih godina, ali je liniju ipak malo i modernizirao, tako da ni sam ne znam jel ovo hommage ili retro. Mehanika je na istu foru: kamionsko podvozje i Patton. 


Kad sam ve spomenuo kamione, Grubb je autor vjerojatno najpoznatijeg, a i najzanimljivije sloenog, hot rod truck-a. Peterbilt je legendarno ime meu proizvoaima lepera, ne samo po kvaliteti i trajnosti, jer mehaniku ionako dijeli s jo jednom slavnom markom, Kenworthom, nego po tome to je uvijek bio luksuzniji i raskoniji izgledom. Vrh! Pila sa postera. Znai, potpuno sputena kabina na asiju, sa fiksnim sjedalima, skraeni nosai krova (chopped roof), minijaturna stakla. I asija je skraena, promjenom poloaja ovjesa dobiven je nizak poloaj prema podlozi. Iza kabine nalazi se samo mali spremnik goriva. Naprijed T osovina. Obino kod prerada kamiona, pa ak i na utrkama, uvijek na stranjem dijelu ostaje takozvano sedlo, prihvat za poluprikolicu. Nekako je to obiaj iako ti customi nikad nee raditi teak posao prevlaenja tereta, valjda zato da se ne zaboravi porijeklo stroja. Kod Grubbovog Peterbilta to nije sluaj. Ovo je jednostavno istokrvni hot rod, ali nastao na bazi tegljaa, a ne automobila ili pick up-a. Vjerujem da i ide kao hot rod: stroj od etiristotinjak dieselskih konja, (u prijevodu: ooogroman okretni moment!), koji je smanjen i olakan, moda nije prvak nekog slanog jezera, ali bi vas sigurno iznenadio i vjerojatno je zabavan za voziti. Ako se pomirite, ne sa nedostatkom amortizacije i komfora, nego to ovdje uope ne postoji.


Sada je red na mnogo zanimljiviji prizor, iako je opet ispod haube ogroman V12, vjerojatno kamionski, ali nisam naao podatke. I ne radi se o neem sitnijem, ali da je elegantnije, to svakako. Ovaj auto jednostavno fascinira svojom vanjtinom i potpuno je ravnopravan luksuznim modelima sa poetka prolog stoljea. to vie rei? Osim da gledajui ovog, i mi priznajemo Grubbu status umjetnika.

Posljednji projekt koji je Grubb zavrio, izazvao je pravu malu senzaciju. U njegovim radovima je prilino prisutan diesel i atomic punk, a to se tie designa, ovo je vrhunac. Decoliner, kako se slubeno naziv ovog motorhome-a, su nazvali vozilom kojim bi Flash Gordon otiao na godinji odmor. Uz design iz stripova predesetih, drugi uzor za Decolinera su jahte i pri prvom gledanju fotografija sam se sjetio svog prijatelja Hogara, zaljubljenika u brodove i cestovne makine podjednako. Tako da sam odmah iao pogledati detalje i istina je: Decoliner ima i gornju palubu s koje je mogue voziti, ba kao jahta. Zbog tehnikih razloga, ili grubb to nije imao ideju bolje rijeiti, ipak ima nekih razlika od plovila: za gornju palubu je potrebno izai iz vozila i popeti se sa stranjeg kraja. Drugo: tekstovi na internetu su prilino krti i nejasni, ali ako sam dobro shvatio, Decoliner nema dva upravljaa, nego se onaj iz kabine skida i montira na gornjoj poziciji. Dali samo kolo volana ili jo neki dio, nisam uspio nai podatke. Vjerujem da su za ovo vani sigurnosni razlozi jer se ipak radi o kamperu koji je mogue legalizirati: Grubb je uspio tehniki osmisliti dvostruko upravljanje, a kako se radi o istoj mehanici, vjerojatno je razlog u tome da moete voziti bez straha da vam se netko uplete u upravljanje sa drugog mjesta. Kako god: kamper za pet osoba izgleda fenomenalno. Osnova je GMC iz 1981.g., kabina je sa neke stare lep-slube, ostalo je sve Grubbov rad. Totalno me oduevio i razlog je za istraivanje i za ovaj post. Za kraj: i Grubb ve ima novi projekt u toku, kamion sa jet pogonom. Cilj je 300 na sat. To i nije neka novost, izraeni su mnogi kamioni sa pogonom avionskim motorima, ak i od Boeinga i to je jedna od luih stvari ime se bave.


Na kraju, dali e uspjeti postii brzinu, meni je manje vano. Kako je kod njega prisutno stvarno mnogo ekstravagancije, zanima me kako e to izgledati...

Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript 
« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi