Malo novosti
James1100   
U ovom blogu sam, izmeu ostalog, zamislio i praenje novosti u svijetu customa i alternativne moto i auto scene. Kako je podosta prostora otilo na opisivanje tema o kojima sam mislim pisati, ova namjera se nekako putem zagubila i osim dva lanka o AMD prvenstvu slabo sam se bavio aktualnostima. Tako da sada mislim povremeno ubacivati ovakve postove koji ne obrauju samo jednu temu. Za poetak bih spomenuo da je poetkom ovog mjeseca odran Glemseck event, jedan od najpoznatijih dogaaja cafe racer scene. Isplati se malo googlati i pogledati slike i filmie. Ova me se fotka dojmila da je moram postaviti:


 

Na italijanskoj sceni se pojavilo novo ime, Stefano Venier iz Pordenonea koji kree iskuanim putem Wrenchmonkeesa: nabaviti kakav stari motor, potpuno ga obnoviti i mehaniki srediti, a od izgleda dodati neki svoj potpis u detaljima. Ovaj motor u stvari i nije neto spektakularno ili inovativno, ali mi je zanimljiv po izboru modela i po tome to je kolski primjer kako se rjeavaju neki nedostaci tvornikog designa i time stvara ljepi stroj. Ovo je Moto Guzzi V35C, iz 87.g. Pretea dananje Nevade, kojoj je prije svega rijeena stara Guzzieva boljka u stvaranju izgleda stranji kraj je sputen i nema viie velikog razmaka izmeu gume i blatobrana. Dojam je dodatno pojaan izborom retro guma koje su sve popularnije u dananjim preradama. Ispuni sistem je skraen, stavljen je volan manjih dimenzija. E sad... siuan stranji blatobran i nedostatak prednjeg pojaavaju dojam dobrog izgleda, samo ne znam koliko to moe proi na tehnikom pregledu, ali mislim da je to rjeivo stavljanjem drugog kompleta, ukoliko se pokloni dovoljna panja krojenju. U svakom sluaju, rezultat je vrlo simpatian motor. Moramo se sjetiti da su Guzzi modeli od 350 ccm uvijek bili omiljeni, ali naglaavale su se perfomanse i pouzdanost, a sada je ovo ispao kompletan paket.


Slijedei motor koji mi je odvukao panju u zadnje vrijeme je ovaj Ludwigsen bobber  na kojem je svakako u prvom trenutku vidljivo da je autor zaljubljenik u linije Confederator Wraighta. Ipak uz tu SF liniju okvira, agregat koji vjerojatno potie iz Buella i sreen je, sofisticiranu stranju vilicu, konice i kotae, vidljivo je da majstor voli i stare motore. Prednja vilica je prilino retro, iako je izraena modernijom tehnikom, bobbersko sjedalo i svjetla i board racerski postavljen volan, cijeli motor je mjeavina starog i novog i iako siluetom jako pokazuje na svoj uzor, Confederate, ipak je dovoljno originalan. Smjetaj komandi i sjedala pokazuje prilino trkaki nastrojen motor, a tu mi se javlja sumnja da je agregat onoliko divlji koliko bi trebao biti... Tako da  mi se ini da je cijeli projekt malo promaen. Motor je  zanimljiv, a moj prvi dojam kad sam vidio slike je otprilike bio: dali je ovo budunost bobbera?

Ako smo ve kod nabrijanih Harleya, novi motor je izaao i iz specijalizirane radionice dijelova Pangea.  Notorna Pangea! Ja zaista vjerujem da oni rade vrhunske dijelove. I vjerujem da je po snazi ovaj motor zaista monstrum. Ali... to rei na izgled? Do sada sam popljuvao sve to su izbacili, a tako u izgleda i nastaviti dalje. Ako je ovo salt lake racer, zato su none komande toliko naprijed? I emu drugo sjedalo? Moda bi taj motor trebao biti dobar na nekim semaforskim duelima u ubrzanju, ali onda je taj oklop previsok i smanjuje preglednost. Uostalom, boso zoku stil je dobar jedino u Japanu i jedino tamo ima smisla. Praktino, emu zatita od vjetra za glavu kad ti se provlai ispod oklopa i udara u trbuh? Ako autor ikad proita moj blog: ekscentrinost moda pomae u originalnosti, ali ne znai da su to lijepi proizvodi!


Dalje: nekoliko puta sam spomenuo hillclimbere pa da sad rijeim jednu moguu zabunu ako je to nekoga zainteresiralo i iao googlati. Hill climb je vrlo jednostavno natjecanje koje postoji odavno i popularno je i danas treba otii to dalje na vrlo strmoj uzbrdici. 


Mnogo jednostavnije za objasniti nego za izvesti. Uz veliko dizanje snage agregata, potrebno je produiti cijeli motor. Ako nije dovoljno dugaak, prevrnut e se unatrag po uzdunoj osi. Ako je predugaak, nema dovoljno pritiska na pogonski kota koji tada vrti u prazno. I tako to postaje igra bez granica u stalnoj metodi pokuaja/pogreaka i tako se ova vrsta natjecanja odrala stotinjak godina i svakako je jedna od najstarijih koje postoje. Nekad su se produavali okviri motocikla, na modernijim inaicama se uglavnom radi moto cross motociklima sa ekstremno dugim stranjim vilicama. Koriste se vrlo grube gume ili su na njima dodani lanci ili ak lopatice. Ovo je grubi opis ove sportske discipline koja je postala prilino zanimljiva customizerima i kao stil prerada. 


Druga vrsta motocikala koje moete nai pod nazivom hill climber su motocikli namijenjeni trkama kao to je Pikes Peak, zavojitoj makadamskoj cesti koja se vozi po rallye sistemu odreenu dionicu treba proi u to kraem vremenu. Ovakve utrke voze i automobili i motocikli koji su u stvari oni koji se koriste i dirt track utrkama ili preraeni enduro. Kad spominjem hill climb stil prerada, mislim na one prve koje sam opisivao. Komentar koji sam vidio na netu za hill climbera koji se pojavio ove godine ide otprilike ovako: A mislili smo da je nemogue smisliti neto novo u preradama Harleya. Ljudska kreativnost zaista nema granica! Ova reenica je lijek za moje ui i dovoljan razlog da stavim sliku tog motora iako u njemu nema nita novog i nevienog za taj stil. Jedini detalj koji ga izdvaja su kotai Jeep Willysa koji ga vjerojatno ine nevozljivim, ali je fora. Proizvod je  radionice Custom Fabrikation, Phoenix, Arizona.
Kad ve spominjem razvrstavanje motora po stilovima ili klasama, moram rei da nisam toliki fanatik i strog. Nemam nita protiv mijeanja stilova dok to ima smisla. Mislim, ako netko radi racera, stroj koji je predvien za jurnjavu, bilo po ravnom ili po zavojima, ne moe onda staviti tourerski poloaj vozaa predvien za cruising i oputenost. Druga je stvar to sam primoran klasificirati iz praktinih razloga: s vremenom se nakupilo toliko slika u compu da je nekog reda trebalo uvesti jer je postalo nemogue traiti datoteke koje su mi potrebne. I onda mi se pojavi motor koji mi je simpatian, Harley sa dijelovima od Honde, pravi predstavnik japanskog stila, ali ne znam kamo da ga smjestim... Jel cafe? Vidi sjedalo. Ili salt racer? Dugaak i nizak.  Ili cruiser?  Srednji poloaj oslonaca nogu i volana. Jel bobber? I da... kako je ovaj tip uklopio kockasto prednje svjetlo da to izgleda dobro, a Pangea to ne moe?Iz Japana stie jo jedan simpatini motori: poznata ekipa iz Heiwe je izbacila ovog Kawasakija 250 i opet dokazuju da su jedna od glavnih adresa u svijetu za prerade manjih zapremina.
Za kraj jedan serijski model. Slijedee godine e Harley Davidson proizvesti limitiranu seriju od 1900 primjeraka, model Breakout, napravljen na bazi modela Softail i agregatom Screamin Eagle od 1800 ccm, Jo jedan pokuaj borbe proizvoaa protiv customizera i aftermarket trita. minka, dobar stroj, dobar onima koji vole biti razliiti, ali ne toliko da je uvjet unikat. Odlian za HOG-ovce. Predviena cijena u Americi je 26 i pol tisua dolara.

Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript


 
« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi