AMD 2012.
James1100   
Poetkom ovog mjeseca, u Sturgisu je odran custom show na kojem su proglaeni pobjednici svjetskog prvenstva u izradi custom motocikala. Eto, jo je jedna godina za nama, majstori ve planiraju radove za slijedeu.


 
Malo sam razgledao izloene motore za ovu godinu i zadovoljniji sam  nego prole. Kako sam tada rekao/napisao, svaka ast njihovom znanju i mati, ali ne volim motore koji su napravljeni samo za gledanje, oni moraju biti takvi da ih ovjek poeli imati. I voziti! A ove godine, situacija je u tom smislu mnogo bolja, bar to se tie mog osobnog ukusa, ali i po mehanici koju sam vidio na slikama. Konano je netko shvatio: bez obzira na to koliko je netko struan, i to je to natjecanje u tome tko je bolji custommizer, svi oni ive od kupaca i cilj je stvoriti motor snova za publiku, a ne isticanje egocentrizma. Od imena koja se pojavljuju na ovom natjecanju, situacija iz godine u godinu postaje sve vie izbor novih talenata, a manje se pojavljuju poznata imena. Oni koji su se proslavili, danas su u situaciji da im ovo natjecanje vie nije potrebno i rade dalje kao etablirane firme, a nove face koriste ovo natjecanje da dou u istu tu situaciju. Sve to mi se svia jer emo na taj nain saznati za neke nove talente sa svjeim idejama. A toga je malo nestalo zadnjih nekoliko godina, barem nema onako spektakularnih novih pojava kakva je bio Roland Sands. Tako da sam se okrenuo blogovima i raznim garanim majstorima po svijetu, a bome i kod nas (to mi je bilo i zanimljivije). Ne mislim vie komentirati ovo natjecanje, idemo na makine...

Freestyle klasa ime dovoljno govori,
je ogledalo trendova: retro, retro, raceri, kako sam i predvidio u zadnjih nekoliko godina. Samo usput, do sada sam prilino uspjeno predviao trendove, ali za dalje nisam toliko siguran. Cafe raceri su se vratili na velika vrata u moto-populaciju jer su jednostavniji, solidno brzi i lijepi, ali velike face dosta forsiraju baggerse koji su i zanimljivi i putno upotrebljivi. Poznato je da moto populacija u svijetu stari, a iskusniji motoristi imaju i ukusa i okreu se putovanjima. A s druge strane, ista ta populacija, ako je u razvijenijem svijetu sa boljim standardom, dri u garai i motor manje kubikae za upotrebu na malim relacijama gdje se opet vraamo na sve popularniji cafe. Vidjet emo to e na kraju prevagnuti... Pobjednik u ovoj klasi je PainTTless, proizvod poznate njemake tvrtke Thunderbike, vrlo lijep salt lake racer koji se izgledom moe uklopiti i u trend cafea. Samo je malo izdueniji.  Kao i svake godine, o tehnici nema potrebe razglabati, sve je odraeno na visokom nivou, inae se motor nebi probio u dobar plasman, bez obzira na ideju i dobar design. Ovdje bih spomenuo jo neto: opet je prilino popularan stari model HD Sportstera iz 70-ih pod nazivom Iron. Konano! Iako mnogi Sportstera i ne smatraju pravim Harleyem jer je manji i drukijih, uobiajenih tehnikih rjeenja (recimo ulje u kvailu ili standardni ovjes i postavke ciklistike), ipak je to model koji je odlian spoj amerike i europske filozofije motociklizma. A svu popularnost koju Sportster ima, stvorio je Iron, pouzdan stroj koji je odlina baza i za choppere i za nakede, za bilo to.

Drugo mjesto je osvojio simpatian freeclimber pod nazivom Old Black. Linije freeclimbera su prilino popularne u USA, ali nekako nisu imale odjeka u svijetu koliko to moda zasluuju. Evo zato mi se svia: skinite mu te lance sa stranjeg kotaa i imate simpatian stroj oldtimerskog oblika na kojem se lijepo sjedi i nee ostati nezamijeen tamo gdje prolazite. Old Black je odraen po pravilima, ima ak i dvostruki pogonski lanac. Jo jedan Iron.Tree mjesto je board racer poznatih Italijana Abnormal Cycles, prerada prastarog Harleya koja izgleda jako dobro, ali mi je jednostavno, premalo inovativan. Ovo je ve viena linija. Inae, izgooglajte ovu firmu, rade lijepe motore. Na ovom mi se svia design stranjeg blatobrana.
U stvari i nema potrebe razgledavati tablicu dalje od prva tri mjesta jer tada nastupaju pomodni motori koji su najprije deja vu, a tek onda sve ostalo. Toga su oito svjesni i suci, svi su motocikli tehniki kvalitetno odraeni pa originalnost donosi visoke plasmane. Ali, imam dojam da je jedan trike nezaslueno tek osmi, barem po slikama. Ako elite modernog trike choppera, mislim da je ovo odlian primjerakNaravno, nije prolo bez egzibicionizma iako ga je bilo mnogo manje nego prije. Deveto mjesto je zauzeo RK Things, a ja bih zaista volio porazgovarati s autorom da mi objasni kako mu je ovo udo palo na um.Klasa modificiranih Harleya je sponzorirana od same tvornice i uvjeti su da je baza serijski okvir i serijski ili Screamin Eagle agregat. Prvo i drugo plasirani su bobber i jo jedan hillclimber, oba lijepa stroja koji su poeljni za kupnju. Nikakvih kompliciranja nije bilo, a na njima i zanimljivi detalji. Treeplasirani je ve dosta obiniji, a ni dalje nije bilo nieg zanimljjivog.


Perfomance klasa je za nabrijane motore i ove godine u njoj je katastrofa! Pobjednika Honda svojom graom (spremnik goriva) onemoguuje ikakvo kretanje po motoru, a ni ne izgleda lijepo. Ne znam emu slui taj motor


Drugoplasirani motor je obini cafe kakav nastaje u bilo kojem kvartu, a ovo je svjetsko prvenstvo. Takvih sam primjedbi imao i prole godine.


Slijedee dvije pozicije je zauzela amerika firma BTR Moto koja je potpuno promaila. Jedan R i jedan hard enduro sa sklepanim komponentama i ugraenim HD big twin agregatima sigurno nee biti odabir nekog, pa ni najdomoljubnijeg amerikog racera. Nimalo ideje, samo kombiniranje sa preoitim Suzuki i Honda designom nee nikoga odueviti. Nakon toga slijedi jedan Boss Hoss i dalje sam izgubio volju za ovu klasu
Za kraj, iz Produktion klase bi izdvojio prvog, treeg i etvrtoplasiranog. Lijepi motocikli koje ovjek poeli kupiti. Dobri za svakodnevnu upotrebu. Drugoplasiranog sam preskoio jer je to nekakav board racer sa chopperski odmaknutim nonim komandama na kojem bi kraljenica zabolila nakon 100 metara i trendovskim kotaima vrlo velikog promjera i uskim gumama. Potpuno neuspjelo, barem izgledom. Ali za zainteresirane evo i web adrese

http://www.amdchampionship.com/results/2012-worlds-sturgis

Toliko. Zadovoljan sam ovogodinjim prvenstvom. Jer su prikazani motocikli mnogo blii nama, obinim ljudima.
Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript


 
« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi