Rod-riguez
James1100   
Ovo je hot rod istog samurajskog stila koji je uzazvao senzaciju 2003.g. i pokupio nekoliko nagrada na specijaliziranim priredbama u Americi. Ekspresno je uao u slavne i povijesno vane primjerke ove vrste prerada.


 
Japanci su uvijek voljeli ameriku pop kulturu iz prolih vremena, razne glazbene pravce, stilove oblaenja, pa tako i vozila. Sve to postaje intenzivnije od poetka 80-ih kada se otvaraju mnoge specijalizirane trgovine koje se bave uvozom i servisiranjem amerikih vintage motocikala i automobila i isto tako i prerada. Uz sve to, bave se uvozom aftermarket dijelova i opreme za prerade, a slijedei je korak logian poinju stvarati vlastite radove. Mnogi su klasine kopije amerikih uzora, ali stvaraju svoj stil koji sam toliko puta spomenuo: samurajski. Iako sam o tome do sada pisao uglavnom u vezi motocikala, naravno da to postoji i kod prerada automobila, a ovo je jedan od pravih primjera.
Junichi Shimodaira iz Nagoye otvara svoj shop 1987.g. pod nazivom Paradise Road. Bavi se svime opisanim u gornjem dijelu teksta. Radove na Rod-riguezu poinje 2002.g., a nakon malo eksperimentiranja i mijenjanja oblika (zbog nezadovoljstva dotad postignutim), ovdje je na slikama zavrena prerada (gotova godinu kasnije) kojom je nastupio na nekoliko vanijih show-ova po Americi 2005.g. na kojima redovito uzima prve nagrade. Time stie svjetsku slavu, popularizira samurajski stil meu automnobilistima, tj. odrauje meu njima ulogu koju su meu motociklistima odradili Chica i Shinya Kimura.
Zato je Rod-riguez vaan automobil? Osim navedenog samurajskog stila koji je bitna stvar sama po sebi jer nam pokazuje vrlo lijepe uratke i time obogauje scenu, Amerikancima je jo vanije da ta, hot rod scena ne zamire nego ivi sve intenzivnije. Nakon krize 70-ih sa dolaskom muscle-a, hot rod je postao vie stilska vrsta (kao i bobberi i cafe kod motocikala), ali zaljubljenici nisu bili zadovoljni takvom situacijom, jer ipak je to izvorna vrsta amerikih sportskih automobila kakve su mogli sloiti i amateri. Dakle, ovaj auto je dokaz da slaganje snanih automobila kombiniranjem najkvalitetnijih komponenti uz puno rada nije samo preivjelo do dananjih vremena nego je i aktualno i prelo je granice matine drave i postalo svjetski fenomen. Iako se hot rod automobili nikad nisu ni prestali stvarati, vie-manje su to bile kopije ve poznatih radova i bilo je malo inovativnosti. I onda se pojavio auto koji je napravio stranac, koji u sebi nosi originalan izgled uz mnoge retro detalje. Kad se uz sve to pogleda i izgled u maniri show car primjeraka od prije 50-ak godina, jasno je zato je javnost bila oduevljena. Rod-riguez je bio toliko traena svjea krv kojom se ponose i Amerikanci. 
Na redu je konano i opis... Shimodaira u stvari nije izmislio nita novo i po tome je tipini Japanac sve je to ve vieno na nekadanjim preradama, ali zamiljeno i sloeno na njima svojstven nain i uz opet tipinu, fanatinu posveenost detaljima i kvaliteti izrade. Autor je veliki  fan svega kalifornijskog i meksikog kod vozila i cijeli je Rod-riguez posveta tome. Baza za ovaj hot rod je Ford Tudor iz 1930.g. Karoserija je obraena uobiajeno,  micanjem poklopca motora i skraivanjem A i B nosaa krova dok stranji ostaju na originalnoj duini.


Ovakva linija daje automobilu opakiji, napadaki izgled bez pretjeranog rada na visinama ovjesa naprijed i straga. Takav izgled je inspiran nekadanjim roadster preradama, takozvanim coach karoserijama


Limeni krov sa ovakvim izgledom esto je koriten na hot rodovima. Naalost, nisam uspio nai sliku automobila koji je bio najekstremniji primjer takvog kroja (jer taj auto ne spada u legendarne modele, samo je po tom krovu poznat), ali dovoljan opis bi bila slika jednog kasnijeg Shimodairinog rada


Za krojenje naprijed, iskoriten je prednji kraj Cadillaca iz 50-ih, 


ija je prednja reetka rezana i sastavljana varenjem u obliku kojeg je majstor zamislio, a iskoriten je i prednji odbojnik koji je takoer prekrojen i uklopljen kao dio karoserije. Nosai prednjih svjetala su u stvari Cadilacovi nosai pozicijskih lampi.
Ovakva prekrajanja prednjeg kraja su takoer ve viena i to mnogo puta, a poetak je bio na jednom od najpoznatijih hot rod automobila u povijesti, Eclipseu.
Za stranja svjetla donator je bio Chevy iz istog doba, ali i to su pozicijska svjetla prednjeg kraja.Blatobrani su spojeni  duinom karoserije, ali nisu pragovi kao kod starih automobila jer su odvojeni od podnice i postavljeni su usporedo. Ovdje se vidi da autor voli i motocikle njihov izgled je kopija onih na bobberima. Ne pokrivaju cijeli kota nego samo dio, nedovoljno za praktinu uporabu, ali to ovdje nije ni vano, daju mnogo na atraktivnosti. Ribbed blatobrani sa karakteristinim uzdunim avom je klasini izgled frisco style bobbera. 
Karoserija je obojana u zlatno to je na neki nain postao Shimodairin potpis, a oslikavanje je izveo poznati japanski majstor Makoto Kobayashi. Rad je izveo prilino samozatajno, sa skoro neprimjetnim pin stripingom po karoseriji i slikom Meksikanca na stranjem kraju, to je uz lowriderski sputeni automobil posveta Chicanosima.
Podvozje je kombinacija retro i modernog, sa lisnatim oprugama i kapacitetnim disk konicama, na bianim kotaima i klasinim gumama. Agregat je Oldsmobile Rocket, 303 cid (otprilike 4700 ccm). Hladnjak je od Mustanga iz 68-e.Unutranjost je takoer zanimljiva: klasini odabir boja i materijala, volan odrezan sa gornje i donje strane u avionskom stilu to je takoer bilo prilino popularno kod rodera djelomino iz potrebe (skueni prostor u bolidima koji su vozili brzinska natjecanja na jezerima), a djelomino iz minke. 


Custom sjedala su vlastite izrade, na okvirima od cijevi na koje je kasnije postavljeno vie jastuka. Rod-riguez je u stvari dvosjed, iza sjedala smjeten spremnik goriva, akumulator i ostale sitnice koje je trebalo sakriti u cilju ukupnog izgleda. Sve je to pokriveno limenom plohom i nakon toga upavcem. Vie retro od toga se nije moglo smisliti... 


Naravno, i sa ovih malih slika je vidljivo da je uloen ogroman rad i svakom detalju je posveena maksimalna panja.
Evo, ovo je bio mali primjer koji daje neki opis moderne hot rod scene na svjetskom nivou. Spomenuo sam da su i Amerikanci ponosni na taj auto. A Japanci? Vrlo, vrlo ponosni. Na Mooneye showu, nakon povratka iz USA, Junichi Shimodaira nije nastupio u natjecateljskoj ulozi, nego kao poasni gost, a i ostao je njihova najvea zvijezda.

Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript


 
« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi