Custom show Zagreb
James1100   
Evo, otkad sam poeo pisati ovdje, pojavila se i potreba za prvim slubenim putem. Otiao sam skrooooz i cijelih, petnaest kilometara do Arena centra u zagrebu, pogledati  custom show. Dojam? Jako sam zadovoljan!Zakljuak na samom poetku teksta: mala smo drava koja je uz to i u krizi, a skupilo se desetak privatnih motocikala i nekoliko profesionalaca u jednom kutu robne kue. Nisam ni toliko oekivao jer... svako putovanje danas odnosi povei dio prosjene mjesene plae tako da nije ni za oekivati da netko potegne iz kakvog udaljenijeg kraja drave da bi ovdje postavio svoj motocikl u ograeni prostor i prosjedio tri dana. ao mi je zbog toga jer sam siguran da po raznim garaama postoje stvari koje treba vidjeti, ali opet, prerade ne nastaju u dva dana da bi mi svake godine mogli vidjeti hrpe izloaka. Namjera je da se ovaj show odri, uz dobru stimulaciju ti e ljudi doi slijedee godine ili neke poslije, imat emo to gledati. Profesionalci... nekoliko tandova koji su bili tamo je iznad mojih oekivanja. U vrijeme kad i obini servisi imaju problema i uz firme vezane za motociklizam za koje znamo da su zatvorene, ovo je dobro. to se tie mene, moram svakako uzeti bolji foto aparat. Ova reenica je u stvari isprika na loim slikama. Pisanje na ovom portalu, nastalo je na entuzijazmu. Piem iz kuhinje, a aparat zadovoljava kriterije po dimenzijama. Nosim ga uvijek uz sebe za sluaj da naletim na neto interesantno.  Evo: jo jednom, isprika na loim fotkama. Ako vam se koja svia, to je od onih to sam maznuo frendovima. I da, cijela ova priica sa aparatom je iz jo jednog razloga, u vezi organizacije ovog dogaaja. Ovaj moj post dolazi malo kasno nakon show-a, ali to je iz razloga to trebam vremena da skupim materijal i ekao sam da sloim dojmove u glavi.
Show je nastao u organizaciji video moto magazina Motorek uz pomo prijatelja. Mislim da nema potrebe sada nabrajati injenice oko ovog show-a, koje i nije teko pronai na internetu, meni su u interesu samo motocikli, najvie oni iz  natjecateljske grupe, garani, ali bih ipak stavio mali komentar na organizaciju: prije svega, odlina je ideja (ve viena u inozemstvu) organizirati ovako neto u trgovakom centru. Prostora svakako ima, uprave ovakvih centara imaju vie sluha, cijena prostora im nije toliko u prvom planu koliko marketing (a i ne ive od ovakvih povremenih dogaaja). Uz to, publika nije strogo profilirana to donosi mogunost da netko neinformiran nae novu zanimaciju u ivotu. Tko zna, moda za koju godinu pogledamo kakvu dobru preradu kakvog ovogodinjeg prolazniika kroz Arena centar? Moram se pohvaliti da sam i sam tako u Bergamu jednom pogledao vrhunsku izlobu bolida formule 1 i  za uspomenu sam slikao aute J.M. Fangia i M. Schumahera smjetenog jedan do drugog. A i finih oldtimera sam se tako nagledao. E sad... prostor je u stvari bio dobar, jedan kutak solidne veliine na gornjoj etai centra, ali moram primijetiti da nije bio dobro sloen. Izloeni natjecateljski motori su bili poredani uz zid i prilino stisnuti tako da ih je bilo teko i pogledati kako treba, a kamoli fotografirati i tu dolazim do onih problema sa slikama. Mislim da ih je trebalo postaviti po sredini prostora i malo razmaknuti, a tandove profesionalaca poredati uz zidove. Jednostavno je, dalo bi se pogledati strojeve, a kasnije se ionako dodatno kontaktira sa odreenom firmom i kupovina (ili izrada) dogovara u oputenijoj atmosferi. Ovu natjecateljsku grupu vie neemo imati priliku vidjeti ovako na hrpi. Bilo je stvarno stisnuto i vrlo nepregledno. Ali dobro, to su stvari koje se ispravljaju vremenom i stjecanjem iskustva. I nadam se, prihvaanjem ili bar analizom ovakvih dobronamjernih kritika. Slijedea kritika ide samom Arena centru: povremena najava sa razglasa nije dovoljna, trebalo je bar nekoliko plakata postaviti na parkingu i po koridorima. to se motociklistike scene tie, reklamiranje je ilo internetom, to smatram pravilnim putem, ali samo da je bilo malo agresivnije. Za show sam saznao tako da mi je poznanik javio da je prijavio svoj motor. Kasnije sam i dobio jedan mail kao obavijest (hvala poiljatelju na trudu!), ali pretpostavljam da je to zato to piem blog. Na kraju ovog dijela samo jedna ideja kao prijedlog organizatoru: moda bi za slijedei show bio dobar pokuaj postaviti natjecateljske motore na koridor, a ne u prostoru? Istina, bilo bi ih tee uvati, ali bi bilo preglednije i siguran sam, mnogo atraktivnije za publiku. Samo toliko...

Motori
Prvo u ukratko o izlagaima, one natjecateljske u ostaviti kao eer na kraju. 
Tomi kvalitetno, uredno, napravljeno kako treba. Bez obzira na stil, radi se o modernim customima recimo, bobber kojeg su pokazali je daleko od garanih prerada. Naravno, ovdje ne mislim na kvalitetu izrade, nego na sami stil. Drukije su proporcije, sastavljen je od dobrih komponenti, bez pripasivanja, sve je uredno i lijepo za vidjeti. Da skratim: da sutra odluim platiti nekome da mi sloi custom HD po mojim eljama i od kvalitetnih dijelova, a da ja da budem samo u ulozi nadzora, ova firma bi bila prva adresa na koju bih se javio. Hvala lanu Tomieve ekipe koji mi je ispriao sve o radovima na restauraciji oldtimera iz 1942.g. (odlian posao, btw) i od kojeg sam dobio cijelo predavanje o tome kako se vozi taj motor. Nauio sam neto novo, a lijepo je bilo gledati kao ovjek uiva u toj temi.TR Varadin pria slina ovoj gore, samo u malo manjem obimu. Ispriavam se to ne dajem vie detalja, jednostavno je vremena bilo malo za pomnije pregledavanje, a i nemam prostora toliko. Uglavnom, motori su mi se sviali, a oduevio me showelhead koji je bio centralno smjeten. Pravi klasini bobber, taman po mom ukusu. Naalost, nemam dobru fotografiju...Mocca  akovec loe! Jako. Ako je recimo ova runa kombinacija blatobrana i svjetla naruba kupca (nadam se), pa jo uz to i lubanja iznad, za zguvani lak ispod te iste lubanje moe biti kriv samo onaj koji je radio na motoru. Isto tako, emu slui ovaj prihvat na stranjoj vilici? I zato ovako postaviti obujmicu?Mislim, znam da se ti motori rade od kupljenih komponenti, ali ako taj prihvat nije potreban, slobodno ga se moe odrezati. Inae, cijene su vrlo niske za tu klasu motora, ali s tom kvalitetom i uz to da nikad nisam uo za pogonsku grupu marke Ultima, osobno bih se prije odluio za neki Harleyev serijski model pa sam prtljao u garai. Na ovom tandu sam se najmanje zadrao.

Ervin iz Marane izloena dva cafe racera i jedan streetfighter. Ovog posljednjeg nisam gledao. Jednostavno, toliko me ne zanimaju ti motori da ni zbog bloga ne obraam panju na njih. A znam da i nisam neto propustio, sama ta vrsta motocikala je puno vie praena i poznata kod nas da stvarno nema potrebe da jo i ja neto piem o tome. Ionako ne znam dovoljno. Ali zato dvije cafe Honde! Super! Manja, 400 kubina je bike koji bi netko ispred Ace-a prepoznao da nije domai rad, samo po HR tablici. Lijepa, klasina linija modernizirana prednjom USD vilicom i kvalitetnijim konicama. Sve stilski kako treba, a pogled odvlae prekrasne, originalne ispune grane. I detalj koji me oduevioVidi se da Ervin stvarno dobro poznaje tematiku kojom se bavi. Vea, model Bol dOr, je moderniziranija verzija cafea, i sportskija. Prednje svjetlo mi se na prvi pogled nije dopalo, ali nakon malo privikavanja, shvatio sam da to izgleda jako dobro. 


Svia mi se cijeli motor, ali detalji koji su me privukli su ruice konice i kvaila. Ba su mi zanimljivi! 


Lijepa je i ruica oka


dok je gas ruica malo neuredna za to imam potpuno razumijevanje. Stavljena je sportska ruica veeg promjera. Ovakve aftermarket ruice znaju kotati poprilino novaca i vjerujem da je Ervin nabavio neku jeftiniju to se vidi na zavrnoj obradi. Mislim, nije neka strana stvar, ali nagruje lijepi motor. Malo su mi bile neobine i metalne ruke, ali to je samo stvar mog osobnog ukusa i to nebih komentirao. Na kraju krajeva, i sam uvijek vozim u rukavicama. Dosta sam vremena razgledvao ove motore i zaista mi se sviaju. Naroito zato to su kod nas rijetki ovakvi, pravi cafei. Zakljuio sam da majstor Ervin radi lijepe motore i to radi kvalitetno. Pokazao je dva Hondina modela koji s godinama postaju sve vie cijenjeni i vrijedni. Toliko da se isplati uloiti truda i vratiti ih u originalno stanje. A ovdje ni u jednom trenutku nisam mislio na taj nain, ovi motori stvarno nisu potroeni bez veze nego su to jako dobri radovi. 

Djubre imam za njega pohvale i kritike, ali ne sada. Ovog prvog, mnogo vie. Jednostavno, majstor sa svojim stilom i potpisom u detaljima. Ve dugo mislim kako o njemu moram napisati poseban post, ali naravno, ne skupljanjem materijala iz medija. Ipak je on iz nae sredine,treba ga posjetiti, popiti koju cugu i razgovarati. I eto, ovjeka sam sada i upoznao, vrlo simpatian lik s kojim je lako ui u priu. Za sada samo citat iz razgovora o njemu i ekipi: Razgovarao si s ljudima koji se voze. Mislim da ta reenica govori jako mnogo. Uglavnom, najzanimljiviji tand na show-u.Prerade iz ograenog prostora u proi redom kojim su postavljeni.
Kymco Zing odlian! Oduevio sam se! Vrlo lijep bobber u koji je uloeno zaista mnogo truda i znanja. to mu nedostaje? Samo zapremine u agregatu! Volim ovu vrstu prerada, a vidim i da su dosta popularni kod nas. Bilo ih je vie izloenih taj dan, a ovaj, iako najslabiji, jedan je od mojih favorita. Da, znam da sam ve pisao o jednom malom bobberu u blogu, koji ne izgleda ni slino ovome, ali elim naglasiti da se tu radi o razliitoj filozofiji pristupa. Ostajem pri onomu to sam tada napisao za Deanov bike, ali ovaj Kymco je vrhunac onoga to se moe napraviti iz te klase motora.


Yamaha FZR 1000 Reincarnation wow!!!  Za mene, pobjednik ove priredbe, ubrajajui i motore sa tandova. Znao sam za ovu Yamahu, nagledao sam se slika, a i autor, Oldboy, mi je virtualni poznanik preko jednog foruma. Ugrubo znam i povijest tog motocikla i nisam o njemu pretjerano razmiljao, jedino sam imao namjeru konano ga pogledati uivo. A kad tamo... ok! Motor je veliki laljivac, tj, ni jedna fotografija ga ne pokazuje dovoljno vjerno. Dojam koji ostavlja pri prvom pogledu je fascinacija! Inae, nema prevelikih tehnikih izmjena postavljen je custom ispuh i stavljena maska koja svojim oblikom potpuno odgovara ideji izgleda ove zvijeri. Dalje je sve u tim krljutima od kovanog i poliranog aluminija to je odraeno savreno. Ali, tehnika strana je ovdje manje vana, ovjek jednostavno ima potrebu stajati na malo veem razmaku i stalno gledati u kompletan stroj.  Ovo je jedini motor oko kojeg se nisam pokuavao puno saginjati, zavlaiti i gledati detalje. Ta privlanost i dojam o kojem piem mi je dovoljan da ovo proglasim najboljom preradom jednostavno je osjeaj prejak da bih se zamarao nekim tehnikim detaljima.  Po autorovoj tvrdnji, prerada nije gotova i zanima me do kud e to ii. Yamaha normalno sudjeluje u prometu i moja je velika preporuka da je razgledate negdje na parkingu ili susretu ako imate priliku. Ponavljam jo jednom da fotografija ni blizu ne pokazuje dovoljno.

Kawasaki VN800 moj  favorit meu bobberima. Moda ne najsavreniji ili najuredniji meu prikazanima, ali nekako najpraviji. Ne znam kako bih to bolje opisao. Stranji ribbed  blatobran dokaz je da se autor razumije u ovu tematiku.Yamaha XJ bobber i Honda streetfighter opet jedan wow!!! Namjerno ih stavljam zajedno u opis jer su radovi iste ekipe ljudi. Ludilo od motora! Opet pria o laljivcima, ali ovaj puta ne u kontekstu fotogeninosti. Pri prvom pogledu ovaj bobber i streetfighter odraeni u tom nekom, surviverskom stilu i bez sjaja, nekako nisu privlani, Ali kad ih se malo pone razgledavati, shvatite koliki je ogroman rad uloen, koliko je veliko znanje ljudi koji su radili, i to sa tono odreenom vizijom kojoj je prilagoen svaki detalj. A tih detalja je nebrojeno mnogo, epovi spremnika goriva, opruge sjedala na bobberu, alat na stret-u iskoriten kao razni nosai, savreno odraen coffin na bobberu, hladnjak na Hondi nehajno izbaen na bok motocikla, odlino pogoene kombinacije boja na oba stroja mogao bih ovako nabrajati prilino dugo. Sve to pogledate nosi potpis autorske ekipe i njihova imena u dobro zapamtiti: Matija Hametek, Tomislav Golubi i Dean Rukelj. Da odluujem o najboljoj preradi, jedini bi konkurirali FZR-u i bilo bi mi teko izabrati. Razlozi zato im nebih dao pobjedu nemaju veze sa samim radovima FZR-a je radio jedan ovjek, a ne ekipa koja si moe meusobno pomagati idejama kod koncepcije, i uz to imaju podjelu posla. I po dojmu koji Yamaha ostavlja kako sam opisivao. Inae, motori su odlini, svaki u svom stilu, i tu nebih birao pobjednika.Yamaha Warrior Merlinu Yamahu sam opisao nedavno. Meu ostalima je djelovala pomalo samozatajno jer nema ukrasnih detalja, visoki volan, slike i sjaj. Uz to, nije bilo mogue pogledati motore sa stranje strane gdje bi njen bad ass doao do izraaja. Moda i bolje, jer ni taj motor nije gotov, serijsko sjedalo bi tada pokvarilo dojam. Ipak, u toj koloni, onako niska, tamna i nabijena, jo vie je davala sliku zvijeri spremne na skok, a to je tono ono to i treba prikazati. To je takva prerada.


Honda VT General Lee znao sam za ovaj motor i ekao sam da ga pogledam, zanimljiv theme- bike kod kojeg bih ipak odvojio estetiku od tehnike. Lijep bobber, i to je to. Sve odraeno po pravilu, ali mi je malo preuredan. Nemam u stvari primjedbi na posao, i da sam tamo doao kupovati kakvog bobbera, ovo bi bio jedan od favorita. Ali onaj Kawasaki me jednostavno vie privlaio, imao je vie due. to se tie estetike, vrlo lijepo odraeno i zanimljivo je (autorica i vlasnica je akademska slikarica). Zato sam odvojio? Sami motiv bi odgovarao na bilo koji ameriki stil customa, a nekako bi mi ipak vie odgovarao na Harleya. Nekako sumnjam da bi sam general, da je biker, kupovao ba Hondu! Svejedno, motor je lijep, a naglasio bih crvene termo trake na ispunim granama. Takve su mi trake bile lijepe na slikama, kad sam ih vidio uivo, bio sam malo razoaran, ak i vie kad su nove nego ve voene i prljave. Ali ove na Hondi su lijep detalj koji privlai panju.Trike ovaj stroj postoji ve dosta dugo i od kad sam ga posljednji put vidio, samo je dodatno ureen. Svakako bih izrazio potovanje vlasniku i prijateljima koji su mu pomagali na cijelom odraenom poslu. Neu ga puno komentirati, zanimljiv je i ima dobrih detalja. Osobno su mi drai trikeovi koji su manje opremljeni (to u zadnje vrijeme nije trend), a teko je je dati neki objektivni opis jer je ovdje bio jedini, a i inae su to vrlo rijetki strojevi na naim cestama, tako da je teko raditi usporedbe. U svakom sluaju, ovo je atraktivan stroj.Toliko, neke sam preskoio, ali to su pokretni katalozi aftermarket opreme i ne smatram ih preradama. I jo jedna stvar koju sam primijetio kod naih majstora popularni su Z-bar volani od varenih cijevi, to mi je drago. Jo jedan nain pokazivanja mate i znanja, a ergonomski, za vozaa ne moe biti bolji volan od onog kojem je sam odredio visinu i kuteve. Meu ovim prikazanima, najbolji mi je na Kymcu.


 Dok ovo piem, nemam pojma kako je slubeno sve zavrilo na kraju, sve ovdje napisano je moje miljenje nadam se da nisam nikog uvrijedio, a velike estitke jo jednom onima koje sam hvalio.
Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript 
« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi