Merla
James1100   
Malo je motociklista u naim krajevima koji ne znaju za Merlu. A i za ovaj motor. Nema potrebe za pisanjem uvoda...


U stvari, vie je razloga zato u poetku i nisam imao namjeru pisati o ovom  motoru, realnih: prvo, taj stroj zaista nije nepoznat i tok radova je pokazan na tri foruma. Kako je u stvari moja namjera bila da vie piem o manje praenim stvarima, to je odmah detalj koji bi ga trebao izbaciti. Dalje, prerada jo nije ni gotova, emu onda opisivanje? Ali, kad ve to spominjem, pohvalit u pametan potez vlasnika: radovi su odgoeni jer on nema Warriora za minku, vozi se svaki dan, skoro cijelu godinu. Zato onda gurati ga u garau? Nastavak e ve biti, ako ne prije, kad snijeg padne. I onda jedan sasvim osobni razlog zato ga nisam mislio opisivati: ja u stvari uope ne volim ovakve motore... Udaren sam na retro, ne na ovakve moderne strojeve, a niti na ovakve moderne linije prerada. I ako bih pomislio da je vrijeme za takvu temu, pronaao bih neke totalne prerade nekih poznatih majstora i onda to malo analizirao na svoj nain. U stvari, jedino to mi je bilo zanimljivo kod tog motora je to, to je ovo jedina prerada Yamahe Warrior kod nas za koju znam. I jo je jedna stvar koja e biti razliita od ostalih postova: motor sam probao pa u napisati i neki utisak iako to nemam obiaj. Nisam voza motora od juer, ali ne smatram sebe materijalom za pravog test vozaa. Ovaj puta, to jednostavno ne mogu zaobii...
Popis izmjena u stvari nije prevelik: minimaliziran stranji kraj i pretvoren u bad ass, izmjena upravljaa, postavljena ralica ispred agregata, aftermarket ispuh, i to je to... Serijski, taj motor nema love/hate liniju kakvu obino imaju ovako popularni modeli. Opis koji bi vie odgovarao je volim/bez veze ( ja sam spadao u ovu drugu grupu). Toga su i u tvornici bili svjesni, pa su na istoj, stvarno monoj mehanici na koju nikad nitko nije imao primjedbi, stvorili jo jedan model koji je bio ire prihvaen: model MT01. Meni se nije dopadalo to tako snaan stroj nema mnogo vie naglaenu agresivnost, to je toliko izduen i velik, a ipak ne daje neki poseban komfor suvozau, to je nepotrebno snaan za takav cruiserski upravlja i poloaj nogu. A i nisam ba imao povjerenja u kombinaciju izduenog okvira i kratke prednje vilice to sam kasnije sebi i potvrdio u vonji, ali na to u se vratiti kasnije. lanovi foruma na ovom portalu e se sjetiti da sam tada otvorio temu o testu na 10 km i dali je mogue u kratkoj vonjici doi do dojmova o motoru. Velika veina se tada nije sloila samnom i ostalo mi je jedino zadovoljstvo da je tema bila aktivna, da se razvila jedna lijepa, iva rasprava, a tome forumi i slue. Danas sam se toga prisjetio i doao do zakljuka da ostajem pri svome miljenju. I na to u se vratiti, spomenuo sam to sada jer je to jedan od razloga zato mi se ova prerada svia. Prvo to je zamijenjeno je ispuh, ogromna kromirana topina koju smo odmah iz zafrkancije nazvali bojler. 


I ljubitelji i oni koji to nisu, sloili su se da je to dio motora koji nije dobar, jednostavno je prevelik da bi bio lijep. Razumijem da proizvoai moraju potivati zakonske norme o buci, ali ipak rade lijepe motore, jedino ova Yamaha i Suzuki B King imaju rugla na sebi. Na motor je postavljen Vance & Hines ispuh koji izgledom nimalo ne umanjuje dojam snanog stroja, lijep je, a glasa se opako. A tek pucanje na otputanje gasa neprocjenjivo :)


Kod izmjene cijele linije, Merla je napravio upravo ono to je taj motor traio, da izgledom odmah daje do znanja kakav je to stroj. Stranji kraj je minimaliziran, sa blatobranom privrenim na vilicu, postavljenim tik uz samu, 200 mm iroku, niskoprofilnu gumu. 


Sliku ovog sluajnog manekena (nije Merla) u iskoristiti da se vidi koliko se istie bad ass dojam: ovjek je poprilino velik pa pod njim motor izgleda manji, ali kota i dalje ostavlja utisak. 


Na samom rubu blatobrana je postavljen red dioda koji je cijeli svjetlosni sklop stranjeg kraja. To je jedna od stvari koje su za sada privremeno rjeenje. U planu je urednija lampa/cijev gdje nee biti mogue brojati diode, plus jo jedno takvo, dodatno stop svjetlo na sjeditu. Ova minimalizacija stranjeg kraja je vrlo lijepo istaknula remenicu kotaa i to privlai panju u pozitivnom smislu. Malo naprijed, jo jedno privremeno rjeenje ostalo je originalno vozako sjedalo koje odmah upada u oi i nikako se ne uklapa u izgled motora. Moram jo jednom naglasiti da je to privremeno, da netko nebi pomislio da prerada nije uspjela. Prvi razlog (manje vaan) za to sjedalo je sezona za vonju, a drugi je taj to ideja za izgled nije definirana do kraja. Malo smo danas razglabali o tome i ja sam naravno, kao svaki pravi strunjak dao svoje miljenje, ali bih htio da to Merla zanemari. Jednostavno, ovjek je pokazao da zna to hoe i siguran sam da e on to vrlo lijepo zamisliti. Moram napomenuti da smo se sloili da ne smije biti ravan, nego malo uzdignut sa stranje strane, kao podrka vozau jer Warrior ubrzava silovito. Trenutno, velika povrina stranjeg dijela sjedala je dobro dola kao mjesto za tablicu i ona sada ne nagruje liniju. 


Jednog dana e biti razmiljanja kamo je smjestiti da ne smeta pogledu na stroj. Dalje: izmjena upravljaa. Jednostavan T bar od rezanih i varenih cijevi. Vanije je da je nii, vie je drag, izgledom nije lo. Stvar irine i kuteva spada u osobne afinitete, meni se dopada jer ispunjava jedan moj osobni zahtjev: iri je od oslonaca za noge pa ne moram razmiljati kod provlaenja izmeu automobila. 


Merla je dao prijedbu da bi upravlja mogao izgledati pusto, a majstor Kamba je to simpatino rijeio trakom lima. 


Moda se ne uklapa u modernu liniju motora, ali ga ne nagruje. Jednostavno,  to je nekakav potpis vlasnika, kao i nered u instalacijama na upravljau. Na te instalacije i nisam obraao panju, ali sam na jednom forumu naao Merlinu izjavu da mu se to svia. Komande i upravlja su obojani neutralno crno, a ruice i retrovizori su modernog oblika.


I na kraju, takva je i ralica ispred agregata. Da zavrim o izgledu: cijela silueta motora izgleda opako, zvijer koja se sprema na napad. Krupna u srednjem dijelu (emu je ralica dala veliki doprinos), nizak stranji kraj i dovoljno uvjerljiv, serijski prednji.  A ba takva linija i treba biti na motoru koji ima ovakvu oznaku na bloku


Vlasnik ima viziju, siguran sam da, kad se zavri i sjedalo, izgled e biti savren. Imam li kakvu primjedbu? Ne ba, volim jednostavne, a efektne prerade. Moda bih napravio upravlja od cijevi ireg promjera. A opet, moda se toga nebih ni sjetio da moj vlastiti motor nema takav, masivniji.

I onda, najvanije, vonja!
Odmah pohvale za upravlja, to je prvo. Mnogo, mnogo bolji osjeaj za motor, bio sam oduevljen! Tu u spomenuti onaj test 10 km: od prvog trenutka poelio sam nagnuti, i jo vie nagnuti motor. Ili kako kae Merla, jedva eka da se neki zavoj pojavi ispred tebe. to nije ba oekivano za takav izdueni motor. Kad sam ga vozio u originalnom izdanju, nisu mi takve stvari padale na pamet i nisam imao povjerenja u njega. Tada sam mislio kako bih ga mnogo due trebao voziti da se ohrabrim napadati zavoje. to se tie one kombinacije duina okvira i vilica, tada mi je preklopio volan u jednom raskriju to me dosta iznenadilo, iako sam i oekivao da bi se tako neto moglo dogoditi. Toga vie nema sa aktivnijim, nagnutim tijelom prema naprijed. Inae, motor sada trai countersteering, potisak vanjske strane upravljaa za zavoje, a ne naginjanje cijelog tijela. Oslonci nogu su ostali na istom mjestu to mi se i nije dopalo. Jednostavno, volim kad stvari imaju smisla: cruising noge naprijed, otra vonja vie natrag. I zbog toga ne volim mjeavine stilova. Ovako ostaje pogrbljen poloaj lea koji nije ugodan nakon due vonje. Ali i tu se javlja jedan zanimljivi detalj: odmah po polasku taj poloaj tijela u vozau stvara takav doivljaj da sam sebe vidi u scenama nekog filma o opakim motoristima. Jo jedna Merlina reenica: Na ovom motoru sam bitanga, na drugom sam gospodin. Inae, niti jesam,niti sam elio biti neki opaki tip, ali osjeaj je zanimljiv i nisam imao nita protiv. Inae, retrovizori izgledaju malo, ali daju jako dobar pregled, ruice upravljaa su suprotnost lijep oblik, naroito uz crnu plastifikaciju koju je Merla napravio, ali ergonomija slaba. Nakon kratke vonje boljela me lijeva aka. On objanjava to kutevima volana i malo sam razmiljao o tome,ali nije me uvjerio. Sami volan mi je jako dobro odgovarao. Ili to ostaje stvar osobnog ukusa, pa smo se razili u ocjenama... I jo jedan dojam iz vonje: ispuh. Straan zvuk, tono takav mora biti za ovakav stroj. I na dodavanju i na otputanju gasa. Cijeli je motor atraktivan pa sam se (naravno) morao provesti pred svim kafiima u kvartu gdje dolaze motoristi. Jednog tipa oito motori ne zanimaju pa se nije ni okrenuo da vidi to se dogaa, ali kad sam isturirao, trgnuo se toliko da je skoro pao sa stolice. Uivao sam ;) I jo: vozi i uje zvuk, praktino jednako kao kad si promatra sa strane, to mi jako poveava zadovoljstvo vonje. Isto tako, ta buka je korisna: sa serijskim topom je taj motor bio prevarant, velik, teak i tih, nije davao dovoljno osjeaja o brzini i imao sam sree da nisam platio kaznu tada. Proao sam glavnom ulicom u kvartu sa 100 na sat, ali milja ;)

Eto, ja vam ne volim ovakve motore, stvarno, a raspisao sam se bez kraja... Bilo mi je odlino i hvala Merli! Jednostavna obrada motora mu je donijela bolji izgled, i jo vie na uitku vonje. Potpuno uspjeli posao! Jedva ekam da sve bude do kraja odraeno, siguran sam da e biti jo ljepi, ono najvanije je ve postignuto, muscle silueta. Samo za kraj: dali je ovo skupa prerada? Nije! Mislim, nije taj motor jeftin, ni odravanje,nisu ni dijelovi iz aftermarket ponude. Nije ba ni u mojoj filozofiji, vie volim pisati o onome to je relativno lako dostupno i gdje je vie naglasak na mati i volji. Ali, ovdje nije rije o katalokoj preradi, ljudi su se trudili i jednostavnim potezima napravili velike promjene. Motor moe pruiti mnogo, a Merla to od njega i uzima vozi se neprekidno. Nema izlaganja u salonima i pred popularnim okupljalitima, iskoriten je za ono za to je i napravljen.
Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript 
« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi