Cruiseri i baggersi
James1100   
Uz razne bobbere, racere, fightere,  jedino su chopperi vrsta motocikala koja ne slui nekoj vrsti nadmetanja, bilo pravim utrkama ili onima na ulici, ili je bar tako bilo na poecima tih stilova. Ali kad smo ve kod motora koji slue obinoj vonji ili putovanjima, uvijek nekako preskoimo one od kojih je krenulo, sasvim obinim cruiserima na kojima su torbe ili koferi sasvim prirodni dodatak


Ako ponemo od tradicionalne Harleyeve linije koja se proizvodi, tako rei od poetaka tvornice do danas, osim uobiajenog ukraavanja bojanjem i dodavanjem raznih kromiranih ukrasa, nekako me najvie privlae low rideri, sputanje ovjesa koje im daje atraktivnost bez pretjeranog kompliciranja. To je nain prerada koji postoji odavna, a traje i danas, kao to je ovaj na slici


Rade se i radikalne prerade, show-bike low rideri, sasvim je logino da te stvari postoje jer je tako u bilo kojoj vrsti prerada. Svakako najpoznatiji motor u ovoj vrsti napravio je Arlen Ness. Motor se zove Nesstalgia, a posveen je automobilima


Kad su tema cruiseri, nekako me najvie privlai Jim Nasi, majstor ije su sve prerade sputene jako blizu podlozi, ali ovaj mu je stvarno neto posebno: Sangre Azul


Da zavrim prvi dio ovog napisa, razrjeit u jednu zbunjujuu sitnicu: low rider se kod motocikala koristi u dva smisla. Jedno sam ve spomenuo, sada i  u jednom od postova prije sputen ovjes i cijeli motocikl sputen prema podlozi. Druga pria su motocikli kojima je sjedalo postavljeno nisko, a njihova upotreba je inae standardna. Dakle, nisu chopperi, nemaju ekstremno izduene prednje vilice, nemaju manjak dijelova. Jednostavno klasa, jedna od raznih vrsta motocikala koje se rade i serijski. Harley davidson ima i model pod tim imenom. Za cruisere nije obavezna iroka prednja guma i velika masa, stvar je u dva razliita vienja motocikala gdje je jedna vrsta tea i robustnija, otpornija na loe ceste. Kod ovih drugih low ridera takoer moemo nai zanimljivih prerada.

I sad dolazimo do prtljanog prostora. Putovanja. A za to je dobar svaki motocikl. Ali na putovanju, koferi su vrlo poeljna stvar, iako ne stoje svakom motoru dobro.


Baggersi su motocikli s koferima. Naziv je nastao od englekog pojma za torbu, a sami naziv takvog motocikla ne mora obavezno znaiti da se radi o preradi. Mogu biti i jednostavnija verzija tourera, motocikala koji na putu pruaju puni komfor, veliki vjetrobran, muziku, radio vezu i ostale moderne detalje. Poto su baggersi prilino upotrebljivi motocikli, nedostatak su samo povelike dimenzije koje ih mogu uiniti problematinima u gradskim guvama, sasvim je razumljivo da je to danas vrlo popularna vrsta motocikala i ista je stvar meu customima. ak vie od choppera koji su dugo vladali u tom dijelu moto svijeta kao ogledalo vlasnikovog ukusa ili stila. U baggersima je kombinirano sve: vizualna atraktivnost, moderna mehanika ili ona koja takoer slui isticanju u masi, a ima prtljani prostor i zatitu od vjetra. Na poetku je bilo slino sa cruiserima standardni motor koji je dodatno ukraen. I naziv je bio drukiji: full dressed bike to je u stvari znailo da je motor kompletno opremljen. Imao je udobnije sjedalo, kofere i vjetrobran. Taj naziv u stvari i nema veze sa dananjim dresserima kod kojih to ime znai da imaju velike blatobrane koji u veliko dijelu zatvaraju pogled na kotae (vidi gore Sangre Azul). Uglavnom se radi o stranjim blatobranima koji su sputeni skoro do podloge i mogue je vidjeti osovine i dio naplatka dok se za gumu ipak treba sagnuti.
Kasnije poinje era custom baggersa. Klasian poetak, oslikavanje, ukrasi, dodavanje opreme. Danas praktiki ne postoji radionica koja vam tako neto ne  moe urediti, ako nikako drukije, preureenjem tourera. Ovo posljednje sam namjerno spomenuo, jer takvog redovito viamo u Zagrebu ovim putem pozdravljam Denisa! Slijedi prilagoavanje oblika samih kofera i stranjeg blatobrana ime se dobiva ljepa vizualna cjelina i onda dalje, korak po korak. Povieni upravljai (upotreba Z bara je vrlo esta), maske raznih oblika, trendovski detalji poput visoko poliranih naplataka, ispuh uklopljen u kofere, friziranje, sputanje.


Imaju dosta zajednikog sa modernim chopperima, produene okvire ili izmijenjene kuteve prednjih vilica. 


Sve polako odlazi u ekstreme, uski prednji kota dimenzija 21 je ve dugo standard, ali sve su uestalija pojava i jo vei: 26. Ti su motocikli sve vie za gledanje, a sve manje za putovanja. 


Svi poznati i nepoznati customizeri su se ozbiljno ulovili baggersa u sudjeluju u tom trendu. Recimo Kodlin i njegova prerada VictoryaA nekako je najvie u tome Paul Yaffe koji je praktiki potpuno napustio choppere s kojima se proslavio u uao u Hall of fame izraivaa custom motocikala. Toliko da pokuava smiljati i neke novine u tom trendu, ali nisam ba siguran da mu to dobro ideIpak, u cijeloj toj masi, neki puta naletim i na zanimljivu sliku, za ovaj stroj neznam tko ga je napravio, do slike sam doao sluajno, a nisam imao vremena istraiti. Iako sam ljubitelj starijih stilova, moram priznati da ovo izgleda poeljno.U cijeloj ovoj prii, dosta toga mi se ini prilino pretjerano, a ako ve razmiljam o ovakvim preradama, obavezno je ponoviti gradivo:
art deco stil motocikala koje radi Cyril Huze je vjerojatno najprepoznatljiviji ba na baggersu


a Arlen Ness je neizbjean,  ovjek je kralj i tako ga i zovu. Ne postoji vrsta prerada u Americi koju nije pokrenuo ili bio meu prvima. Kad smo kod baggersa, napravio je mnoge, ali Smooth je legenda, umjetniko djelo.
Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript


 
« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi