Cyclone - još jedan vrhunski američki trkaći V-Twin
Oldbiker   
Sadržaj
Cyclone - još jedan vrhunski američki trkaći V-Twin
Stranica 2
Stranica 3
Još jedan američki uradak koji je itekako obilježio povijest motociklizma:

CYCLONE V-TWIN

Cyclone

Američka povijest u cjelini, specifična je u usporedbi s recimo europskom i to s više aspekata, a najviše zbog svog ekonomskog razvoja i pionirskog duha koji je bio dugo vremena prisutan na tim prostorima. Svakako je i razvoj dvotočkaša bio drugačiji nego u ostalom dijelu svijeta, često ne tako inventivan i originalan, ali i preko 'velike bare' nalazimo na bisere moto industrije koji su ostavili dubok pečat na razvoj motociklizma uopće.

Desna bočna strana
Desna bočna strana


Vraćamo se u 1913. godinu kada na području SAD-a dominira 'velika trojka', Harley Davidson, Indian i Excelsior, tada već poznate i renomirane moto kuće, s neznatnom konkurencijom, ali to se stubokom mijenja te godine.
U gradu St.Paul u Minnesoti, firma Joerns Motor Manufacturing Company predstavlja svoj jedinstveni, neponovljivi i vrhunski uradak. Konstruktor i vozač utrka Andrew Strand bio je autor motocikla koji je pod jednostavnim imenom Cyclone V-Twin bio nešto sasvim novo na tržištu. Najprije moramo reći da je bio veoma uočljiv zbog svoje žute boje, koja je i kasnije postala zaštitni znak ove firme, ali i zbog izuzetno modernog motora koji je pogonio ovaj samo 127 kg težak motocikl.

Lijeva bočna strana
Lijeva bočna strana


Neobično prednje ogibljenje: Lisnata opruga
Neobično prednje ogibljenje: Lisnata opruga


 Moramo istaknutu da je V-Twin motor od 996 kubičnih centimetara pod 45 stupnjeva imao primarni prijenos preko 'kraljevskih osovina'  do bregastih osovina u glavi, po jednu za svaki cilindar kao vrlo rijetko rješenje za to doba. Uz to imo je magnetno paljenje, radilicu s kugličnim ležajevima te klipnjače od lakog metala, a obruči naplataka su bili također od lijevanog čelika koji su uz špice i moderne pneumatike davali cjelokupnu elastičnost. U to doba rijetki su motocikli imali ikakvo ogibljenje, no kod Cyclona vidimo na prednjoj vilici ugrađen lisnati amortizer, kojeg vrlo rijetko vidimo kao prednje ogibljenje uopće, te par opruga ispod sjedala kao stražnje ogibljenje. I šasija je bila moderno oblikovana, od lakih čaličnih cijevi, a veoma zanimljivo je da nije bilo prednje kočnice, već samo stražnja, bubanj kočnica. Snaga od 25 KS pri 5000 okr/min. prenešena preko lanca kao sekundarnog prijenosa bila je dovoljna da ovaj ultralaki motocikl potjera do tada zavidnih 137 km/h kod osnovne, cestovne verzije. 

Add comment


Security code
Refresh

Sljedeća »

Girlz&Bikes

Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 
motoklub.jpg

RSS

Motocikli.com
vidi_nom_banner1.gif

Linkajte nas

Motocikli.com  - Portal - Forum - Galerija

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi