Crocker - nepoznato, legendarno ime
James1100   
Sadraj
Crocker - nepoznato, legendarno ime
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4


1935.g. Crocker odluuje proizvoditi velike modele, tourere velikih mogunosti i izdrljivosti. Slijedee godine pojavljuju se V2 modeli, izvedeni u dvije osnovne verzije, koje je vrlo lako razlikovati i nazivom i izgledom: Big tank i Small tank. Ime govori sve manji model je imao spremnik 2 galona zapremine, manji agregat od neto preko 60 cui (cca 1000 ccm), snagu od 55 do 60 ks. Za usporedbu, Harley Davidson je tada imao do 40 ks. Maksimalna brzina je bila oko 110 milja na sat.

Crocker Small tank
Crocker Small tank


Tehniki, Crocker je tada proizvodio vrlo napredne motocikle. V2 agregat sa cilindrima postavljenima pod 45 stupnjeva, prvi je ameriki stroj koji je imao oba ventila smjetena u glavu motora. Odnos dimenzija hoda klipa i promjera cilindara je bio skoro jednak, to se i danas smatra idealnim rjeenjem, dok je tada konkurencija (a tradicionalni proizvoai i danas), izraivala maine sa dugim hodom klipa i uim promjerom. Svi dijelovi motocikla su bili predimenzionirani, tako da je pouzdanost bila velika, kao i izdrljivost. Kau da je Crockerov trobrzinski mjenja mogao podnijeti nevjerojatan okretni moment. Inae, tri prijenosna odnosa su tada bila standard kod motocikala. Ali je Crocker u prvoj brzini postizao brzinu od 60 milja ime su vozai ubijali konkurente u ulinim, brzinskim okrajima. Motocikli su bili toliko dobri, da je Al Crocker obeao povrat pune cijene bilo kojem kupcu koji izgubi od Harley Davidsona ili Indiana. Naravno, taj detalj se danas nebi spominjao da je ikad nekome morao i platiti. Uz sve navedeno, treba spomenuti da potronja nije bila pretjerana. Small tank Crocker je sa jednim punjenjem mogao prijei otprilike 90 milja.

ImageBig tank model
Big tank model


imao je aluminijski spremnik od tri  galona. Zapremina agregata od 90 cui (otprilike 1500 ccm) je bila najvea zapremina serijskog motocikla sve do pojave Yamahe Wildstar, nastale pola stoljea kasnije. Vei model se razlikovao i po konstrukciji glave motora, gdje su ventili bili smjeteni usporedno za razliku od manjeg modela koji su imali hemi konstrukciju, nasuprotno postavljenih ventila, a prvi modeli su imali otkrivene opruge.  Novija se konstrukcija pokazala pouzdanijom.

Image

Image 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi