Accommodation In Murter Croatia
Crocker - nepoznato, legendarno ime
James1100   
Sadraj
Crocker - nepoznato, legendarno ime
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4


Za velike Crocker modele je teko nai tone podatke, ali se  najee navodi da je proizvedeno neto manje od 100 jedinica, od toga 48 Big tank modela. A sad i objanjenje zato su svi tehniki podaci otprilike. Kako se ve i iz teksta dalo zakljuiti, Crocker motocikli su bili ekskluzivni proizvodi po narubi kupca koji su imali i vrlo visoku cijenu. Ne postoje dva meusobno jednaka motocikla. Za primjer, dovoljno je navesti da se spominje podatak o omjeru kompresije od 1:7 pa sve do 1:11.

Designerski, ova je firma imala drukiju politiku od konkurencije. Nisu slijedili trendove natrpavanja motocikala opremom, zadravali su jednostavniji, minimalistiki izgled iih linija. Kako su bili  ekskluzivna firma, boje i koliinu kroma birao je kupac. Koji je mogao birati i vrstu ovjesa, osnovne postavke ciklistike, kako to je recimo, kut vilice, itd. Uglavnom, ako pogledamo race look i bobber trendove u posljednjih par godina u svijetu custom motocikala i usporedimo ih sa slikama Crockera koji se radio davno, lako emo zakljuiti od kuda dananji majstori vuku inspiraciju, ali i koliko je Crockerov design bio uspjean

Image

Image

Image

Image

Koliko je Crocker bio dobar, govori izreka da se radi o prvom,  velikom Harleyevom konkurentskom problemu, mnogo prije navale engleskih Triumpha i BSA 50-ih godina, ili Japanaca 70-ih. Postoji jo jedna anegdota o suparnitvu meu proizvoaima: Harley Davidson je kupio firmu Kelsey-Hayes Wheel Company proizvoaa koji je radio i za Ford, a pie se i da je Indian napravio slino sa Edward G. Budd Wheel Company, kako bi omeli Crockera u nabavi dijelova za proizvodnju. Koliko je Crocker bio omiljen, govori podatak da su uspjeli u tom periodu prodati motore bez kotaa.
Uz sve navedeno, treba samo spomenuti da je Crocker radio i aftermarket dijelove. Recimo, u ponudi je bio kit  za Indiane sa oba ventila u glavi motora.
Nakon svih ovih hvalospjeva, kako je takva firma mogla nestati? Odgovor je jednostavan: prava stvar u krivo vrijeme! Legendarni motocikli za civilnu prodaju nastaju 1936. godine. Kako god da jesu vrhunski proizvodi, nisu jeftini, a ve tri godine kasnije nastupa depresija i velika ekonomska kriza. Ova firma i to nekako preivljava neime to u spomenuti kasnije, ali tada dolazi svjetski rat. Postaje nemogue nabaviti vrhunske materijale potrebne za proizvodnju motocikala, Uz to, Harley Davidson i Indian kao veliki proizvoai dobivaju ugovore s dravom. Crocker kao manja firma to nije uspio, ali kako su bili tehniki napredni, njihova ratna proizvodnja kree u drugom smjeru postaju proizvoa dijelova za avio industriju, kooperant poznate Douglas aircraft company. Proizvodnja motocikala se potpuno prekida 1942.godine.


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi