Accommodation In Murter Croatia
Crocker - nepoznato, legendarno ime
James1100   
Sadraj
Crocker - nepoznato, legendarno ime
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4


Za velike Crocker modele je teko nai tone podatke, ali se  najee navodi da je proizvedeno neto manje od 100 jedinica, od toga 48 Big tank modela. A sad i objanjenje zato su svi tehniki podaci otprilike. Kako se ve i iz teksta dalo zakljuiti, Crocker motocikli su bili ekskluzivni proizvodi po narubi kupca koji su imali i vrlo visoku cijenu. Ne postoje dva meusobno jednaka motocikla. Za primjer, dovoljno je navesti da se spominje podatak o omjeru kompresije od 1:7 pa sve do 1:11.

Designerski, ova je firma imala drukiju politiku od konkurencije. Nisu slijedili trendove natrpavanja motocikala opremom, zadravali su jednostavniji, minimalistiki izgled iih linija. Kako su bili  ekskluzivna firma, boje i koliinu kroma birao je kupac. Koji je mogao birati i vrstu ovjesa, osnovne postavke ciklistike, kako to je recimo, kut vilice, itd. Uglavnom, ako pogledamo race look i bobber trendove u posljednjih par godina u svijetu custom motocikala i usporedimo ih sa slikama Crockera koji se radio davno, lako emo zakljuiti od kuda dananji majstori vuku inspiraciju, ali i koliko je Crockerov design bio uspjean

Image

Image

Image

Image

Koliko je Crocker bio dobar, govori izreka da se radi o prvom,  velikom Harleyevom konkurentskom problemu, mnogo prije navale engleskih Triumpha i BSA 50-ih godina, ili Japanaca 70-ih. Postoji jo jedna anegdota o suparnitvu meu proizvoaima: Harley Davidson je kupio firmu Kelsey-Hayes Wheel Company proizvoaa koji je radio i za Ford, a pie se i da je Indian napravio slino sa Edward G. Budd Wheel Company, kako bi omeli Crockera u nabavi dijelova za proizvodnju. Koliko je Crocker bio omiljen, govori podatak da su uspjeli u tom periodu prodati motore bez kotaa.
Uz sve navedeno, treba samo spomenuti da je Crocker radio i aftermarket dijelove. Recimo, u ponudi je bio kit  za Indiane sa oba ventila u glavi motora.
Nakon svih ovih hvalospjeva, kako je takva firma mogla nestati? Odgovor je jednostavan: prava stvar u krivo vrijeme! Legendarni motocikli za civilnu prodaju nastaju 1936. godine. Kako god da jesu vrhunski proizvodi, nisu jeftini, a ve tri godine kasnije nastupa depresija i velika ekonomska kriza. Ova firma i to nekako preivljava neime to u spomenuti kasnije, ali tada dolazi svjetski rat. Postaje nemogue nabaviti vrhunske materijale potrebne za proizvodnju motocikala, Uz to, Harley Davidson i Indian kao veliki proizvoai dobivaju ugovore s dravom. Crocker kao manja firma to nije uspio, ali kako su bili tehniki napredni, njihova ratna proizvodnja kree u drugom smjeru postaju proizvoa dijelova za avio industriju, kooperant poznate Douglas aircraft company. Proizvodnja motocikala se potpuno prekida 1942.godine.


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Girlz&Bikes

Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 
motoklub.jpg

RSS

Motocikli.com
vidi_nom_banner1.gif

Linkajte nas

Motocikli.com  - Portal - Forum - Galerija

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi