VOZILI SMO Aprilia RSV4R
Motoklub - Zoran Majcan   
Aprilia RSV4R

Oktanska tvornica strasti

Sjesti na sjedalo nove Aprilije RSV4R, i pojuriti legendarnom stazom kojom tutnje GP strojevi, za svakog sportski nastrojenog bikera pa tako i moju malenkost, predstavljao je jedinstven doivljaj
Aprilia RSV4R

Kao i po tko zna koji put, navukao sam konu opravu, nabio kacigu na glavu, otpustio ruicu spojke te odvrnuo gas. Prvih nekoliko krugova sessiona br. 1, bauljao sam pistom poput guske u magli, lovio pravi ritam te pamtio zavoje i traio prave putanje. Tek sam u sljedeem polusatnom izlasku poeo iskuavati odlike motora na kojem sam sjedio. Ispod moje stranjice, strpljivo je brundala te ekala da provriti britka i snana Aprilia od jedne litre s cilindrima u V. Iako vizualno gotovo istovjetna svojoj skupoj sestri nadimka Factory.

Aprilia RSV4R

Nova RSV4R znatno je povoljnija i obinim ljudima cjenovno pristupanija. Ona nema skupi Ohlinsov ovjes, nema superlake kotae od kovanog aluminija i usisna tijela ubrizgavanja goriva promjenjive geometrije kao njena super seka, ali koga za to uostalom i briga. Vjerujte mi na rije, tu razliku e primijetiti samo ozbiljni trkai-natjecatelji. Iako sam na stazi Misano nedavno isprobao i skuplju verziju, moj izbor kod kupnje bio bi ba ova jeftinija. Rei u vam i zato. Provrt i hod iznose 78 x 52.3 mm, kompresioni omjer je 13:1, agregat ispucava 180 konjskih snaga pri 12.500 okr/min, te lomi sa 115 Nm pri 10 000 okr/min. R model koristi Weber- Marelli usisna tijela promjera 48 mm umjesto Dell'Ortovog proizvoda istog dijametra kod Factory. Usisni kanali nisu promjenjive geometrije kao na skupljem modelu, ali tu je i dalje 8 injektora. Sekundarni takoer imaju "fan efekt" i aktiviraju se samo pri najveim optereenjima. Centralna ECU jedinica je Magneti Marelli, kao i na skupljem modelu.

Aprilia RSV4R

U kombinaciji s relativno kratkim odnosima u mjenjau (osim duge prve brzine), RSV4-R rekordno brzo ostvaruje svoj maksimum. Na startno - ciljnoj ravnini, digitalni pokaziva brzine iz kruga u krug pokazivao mi je sve vilje znamenke koje su redovito prelazile 270, a ponekad i 280 km/h. Jeste li jo skeptini? Ok. Neka ste. Pri srednjim okretajima motor je toliko jak da je ponekad teko zadrati prednji kota na zemlji. Agregat snano vue od 3.000 okretaja u bilo kojoj brzini, bez ikakvog zastajanja ili rupe sve do 14.000/min. Tada na snagu stupa limitator vrtnje. Identino kao kod RSV4 Factory.
Staza u Estorilu duga je 4.182 metra. Sastoji se od devet desnih i samo etiri lijeva zavoja, a vozi se desni krug. U nekim zavojima brzina pada i ispod 60 km/h, a usponi i nizbrdice takoer su njen sastavni i nezaobilazni dio. Dugi, desni zavoj imena Parabolica zavrava ulaskom u ciljnu ravninu, a njime sam u treoj brzini, zalegnut na koljeno vozio preko 220 km/h. Startni pravac otro tone u nizbrdicu i kulminira otrim koenjem do svega osamdesetak na sat, te poprilino neravnom asvaltnom podlogom. Umjesto Ohlinsovih komponenti ovjesa, RSV4R sprijeda ima u svim parametrima podesivu Showa vilicu promjera 43 mm. Umjesto renomiranog vedskog stranjeg amortizera, tu je Sachs apsorber sa odvojenim spremnikom plina, takoer viestruko podesiv. Amortizer upravljaa je takoer austrijskog proizvoaa Sachs i nije podesiv.

Aprilia RSV4R

Unato navedenim karakteristikama staze po kojoj sam jurio, s motociklom se nije dogaalo ba nita te niti u jednom trenutku nisam osjetio slabost jeftinijeg austrijskog ovjesa. Kome onda treba onaj skupi vedski! Opet samo ozbiljnim trkaima - natjecateljima. Brembove konice iste su kao na Factory. Prednji diskovi promjera 320 milimetara sa etiriklipnim radijalno privrenim klijetima te stranji disk promjera 220 mm s dvoklipnim klijetima svoje dunosti u svakom trenutku obavljale su besprijekorno. Niti jednom, pa ni na kraju ciljne ravnice gdje se postiu velike brzine, za zaustavljanje mi nije bio potreban stisak konice jai od onog dva prsta desne ruke.
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi