ThermaHelm - kaciga 21. stoljeća
James1100   

 ThermaHelm - kaciga 21. stoljeća

Kod snažnog udara, iako je glava vozača motocikla zaštićena kacigom, mozak se pokreće i udara u lubanju. Posljedica je oticanje mozga. Upravo pravovremeno zaustavljanje tog procesa može činiti razliku života i smrti. Djelatnici hitne medicinske pomoći to pokušavaju učiniti hladeći glavu nastralog ledom.

ThermaHelm - kaciga 21. stoljeća
ThermaHelm - kaciga 21. stoljeća

Proučavajući sve do sada navedeno, ekipa ThermaHelm-a stvorila je kacigu nazvanu Cooling Helmet. Prototipi su prošli razne faze ispitivanja i najavljeno je da su spremni za serijsku proizvodnju.

Princip rada: u unutarnjoj zaštitnoj oblozi kacige nalaze se najlonske vrećice koje sadrže vodu (ili gel) i amonijev nitrat u odvojenim komorama. U oblozi su također smještene i male bodlje koje pri jakom udaru probijaju pregrade između ova dva sastojka. Kemijska reakcija nakon mješanja rezultira spuštanjem temperature u unutrašnjosti kacige. Kaciga je dodatno opremljena i LED indikatorom temperature zamišljenim kao sistem upozorenja za slučaj neispravnosti ukoliko se cijeli sistem pokrene bez pravog razloga u slučaju neke pogreške u proizvodnji.
Kao dio opreme kacige, uz danas već standardni Bluetooth i vizir bez magljenja, planirana je i ugradnja mini kamere, svojevrsne "crne kutije" u kacigi koja bi pohranila snimak posljednjih 60 sekundi prije udara.

VIDEO

 

  

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi