ThermaHelm - kaciga 21. stoljeća
James1100   

 ThermaHelm - kaciga 21. stoljeća

Kod snažnog udara, iako je glava vozača motocikla zaštićena kacigom, mozak se pokreće i udara u lubanju. Posljedica je oticanje mozga. Upravo pravovremeno zaustavljanje tog procesa može činiti razliku života i smrti. Djelatnici hitne medicinske pomoći to pokušavaju učiniti hladeći glavu nastralog ledom.

ThermaHelm - kaciga 21. stoljeća
ThermaHelm - kaciga 21. stoljeća

Proučavajući sve do sada navedeno, ekipa ThermaHelm-a stvorila je kacigu nazvanu Cooling Helmet. Prototipi su prošli razne faze ispitivanja i najavljeno je da su spremni za serijsku proizvodnju.

Princip rada: u unutarnjoj zaštitnoj oblozi kacige nalaze se najlonske vrećice koje sadrže vodu (ili gel) i amonijev nitrat u odvojenim komorama. U oblozi su također smještene i male bodlje koje pri jakom udaru probijaju pregrade između ova dva sastojka. Kemijska reakcija nakon mješanja rezultira spuštanjem temperature u unutrašnjosti kacige. Kaciga je dodatno opremljena i LED indikatorom temperature zamišljenim kao sistem upozorenja za slučaj neispravnosti ukoliko se cijeli sistem pokrene bez pravog razloga u slučaju neke pogreške u proizvodnji.
Kao dio opreme kacige, uz danas već standardni Bluetooth i vizir bez magljenja, planirana je i ugradnja mini kamere, svojevrsne "crne kutije" u kacigi koja bi pohranila snimak posljednjih 60 sekundi prije udara.

VIDEO

 

  

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi