Accommodation In Murter Croatia
Moto Guzzi u slijedećem razdoblju
James1100   
Moto Guzzi

Ovo je mali osvrt na njihove planove za slijedeću godinu i one poslije.
Na ovogodišnjem salonu EICMA u Milanu, tvornica je  pobudila dosta interesa konceptom V12, radom  Miguela Galuzzia i osporavanog designera Terblanchea. Osobno i nisam baš presretan njegovim sudjelovanjem u stvaranju Guzzieve modelske budućnosti, poučen onime što uspio napraviti u Ducatiu. Po do sada viđenom, čini mi se da će se ista stvar dogoditi opet – prikazani motocikli su izgledom dosta daleko od neke serijske inačice, barem je takav moj dojam, a jedino model  maxi SM ima neku šansu da od toga nastane interesantan model. Najneuspjelijim smatram crveni motocikl streetfighterskog izgleda za koji tvrde da su inspiraciju pronašli u legendarnom modelu Le Mans. Mehanika koncepta je već interesantnija jer je ipak napravljen odmak od dosadašnjih modela u kojem Moto Guzzi također zna biti dosta tradicionalan. Vidljiv je novi okvir i različiti zadnji ovjes.  Postavljen je agregat 1151 ccm iz modela Griso i  1200 Sport .  Tu su također primjetne neke promjene, ali centralno položen ispuh ispod motocikla mi se ne čini lijepim rješenjem i uz to, upitno je koliko će toplotno opterećivati mjenjač koji je i prije bio problematična točka Moto Guzzia, upravo zbog temperature. I na kraju, imam dojam da karakteristični V2 postavljen poprečno, designerski  nije uklopljen u liniju motocikla tako dobro. Barem ako se uspoređuje sa modelom Griso, trenutno najljepšim motociklom iz Guzzieve serijske ponude.

Moto Guzzi

Moto Guzzi

Moto Guzzi

Moto Guzzi

Još je jedan motocikl pobudio pozornost, za čiji izgled imam samo riječi pohvale. Radi se o V7 Clubman modelu, koji nas potpuno vraća u filozofiju caffe racera, klase motocikala koja je i danas popularna u cijelom svijetu, a ta joj popularnost i raste kao posljedica ogromne ponude današnje moto industrije u kojoj se kupcima sve manje sviđa gubitak šarma i različitosti kod današnjih motocikala. Za razliku od ostalih proizvođača, Moto Guzzi nije pokušavao modernizirati liniju tog stila, i iako je tehnološki Clubman iapk moderniji od motocikala iz 60-tih godina, to je na njemu skoro neprimjetno. Ako se bude proizvodio, za očekivati je da neće biti precijenjen, jer ni sada među dvije postojeće inačice modela V7 koje su u serijskoj ponudi, nema razlike u cijeni. Jedina  (ali velika) primjedba na ovaj model je njegova zapremina i snaga. Guzziev model od 750 ccm je jak samo izgledom. Za današnje vrijeme i navike kupaca, trebao je ipak biti veći i jači. Čak su i posljednji klasični Le Mansi iz pete serije imali zapreminu 1000 ccm i veću snagu.  To čak i nebi trebao biti neki problem, jer su okviri serije V7 i Californie koncepcijski isti – dobro poznati „telaio Tonti“ i uz to na raspolaganju imaju i dovoljan izbor većih agregata. Po mojem mišljenju, izraditi Clubman racera na osnovi modela Bellagio (opet Tonti i uz njega 940 ccm) bi bio pun pogodak. Tada bi samo cijena bila veća, ali Guzzi nikad nije ni bio poznat kao jeftin motocikl.

Moto Guzzi

Uz navedene motocikle, nekako se bez veće pažnje kod nas provukla nova ponuda u serijskim modelima. Po uzoru na Harley Davidson, i Moto Guzzi izbacuje svoju „dark“ seriju nazvanu Aquila Nera  (Crni Orao). Aquila Nera uvedena u tvorničke custom modele, Nevadu, Bellagio i Californiu.  Za razliku od Amerikanaca, mnogo su se manje potrudili. Na Nevadi i Bellagiu je promijenjena samo shema boja.  Sad je to mat crna. Za Bellagio još manje jer se takav model proizvodio i prije, promjena je jedino što je izbačen klasični crveni logo i ukrasne linije na rezervoaru goriva.  Za formiranje cijena kod ovih modela, Amerikanci im nisu bili uzor – ovi motocikli koštaju jednako kao standardni modeli. Najinteresantnija mi je bila inačica modela California, jer sam pri prvom pogledu na fotografiju pomislio. „Jackal is back!“ Nažalost ili na sreću, nije tako. Objašnjenje ove zadnje rečenice: radi se o ogoljenom Vintageu koji je izgubio kofere, sjajnu boju,  bijelu liniju na sjedalu i vjetrobran. Dobro je kod tog motocikla što mehanički nije izgubio ništa. Ostali su dvostruki diskovi naprijed, mjerač okretaja, centralni nogar, podešavanje prednjeg ovjesa.  Ostao je i udoban, jer nije promijenjen položaj nogu, visina sjedala, ostavljen je bolji upravljač.  Izgled je vrlo dobar jer mu odgovara mat boja, nema pretjerano kroma i na sve dobro paše zadnje svjetlo sa Vintagea. Motor je u stvari samo osiromašen za putovanja, ali ta će oprema sigurno biti u Guzzievoj aftermarket ponudi.  Zašto „nažalost“? Filozofija modela Jackal/Stone je bila u maksimalno mogućem smanjivanju cijene da bi postalo pristupačnije biti vlasnikom jednog Moto Guzzia. Zbog toga su bili dosta osiromašeni, ali je recimo, posljednji Stone bio jeftiniji od obične Californie 20000 kuna.  Aquila Nera ima cijenu od 13570 €, što je dosta jeftinije od Vintagea, ali još je uvijek skuplja od Californie Classic koja se sada može kupiti za 13070 € . Znači, nema više jeftinog „big block“ Guzzia, a kupci će se na ovaj model odlučivati samo na temelju izgleda.

Image
Moto Guzzi


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi