TEST Yamaha YZF-R1
Motoklub   
Image

Nova verzija Yamahinog supersportaša uzbudila je duhove još i prije slubenog predstavljanja!

Image

Rat za nadmo u klasi supersportaša vodi se sve jaim orujem, što najbolje pokazuje nova Yamaha YZF R1. Japanski se elnici opravdano kite uspjesima i iskustvom Valentina Rossija, jer nije daleko od istine da je sam Dottore imao prste u završnom podešavanju ovog ultrasportskog motocikla. Yamaha je predstavljanjem nove serije R1, izazvala mnogo buke, prvenstveno sustavom big-bang te smo jedva doekali da na asfaltu isprobamo to udo tehnike. Za razliku od prošlog modela, nova jurilica snagom raspolae ve od niskih okretaja, a prilikom odvrtanja gasa iz jednolitrenog motora ispaljuje ak 182 KS.

Image

Brojka je nimalo iznenaujua, no okretni moment od 115 Nm ostavlja dojam brutalnog ubrzanja. Takav odaziv na gas moe se zahvaliti asimetrinom redoslijedu paljenja, na 270, 180, 90,180 stupnjeva (kod klasinog etverocilindraša paljenje je na 180 stupnjeva). Takvo je paljenje rezultiralo i zvukom slinom kao na Ducatijevim modelima, a osjeaj u vonji je kao da vozite dvocilindraša. Osim neravnomjernog paljenja, ugraen je i sustav za podešavanje usisa, koji agregatu omoguava optimalan rad u cijelom rasponu okretaja. Vonja po cesti nije jednostavna ni lagana, jer je motor uistinu brutalno jak za svakodnevnu upotrebu. U prva tri stupnja sam od sebe se die na stranji kota, a nerijetko i guma proklizi. Od iste snage, i s najboljim pneumaticima. Novost na ovom modelu je i mogunost biranja tri programa podešenosti parametara paljenja. B program je najslabiji i motocikl se ponaša pomalo udno, dok su Standard i A uistinu prejaki za grad.

Image

Ovjes je tvrd kao kamen i podešen za stazu pa je vonja po javnim prometnicama iznimno naporna i pomalo opasna. Prednji je kota vrlo nemiran, a stranji lako poskakuje. Naravno, ovjes se moe podešavati, ali malo se tko hoe zamarati s takvim stvarima, jer ovakve motocikle kupuju ili pravi znalci, koji odmah stavljaju trkai ovjes ili lokalni šminkeri, koji misle da znaju voziti, pa se preseravaju po gradu i divljaju. Prednji je kota oslonjen na upside-down vilicu promjera 43 mm, podesivu u svim parametrima, a straga je njihajua ruka, s podesivim monoamortizerom. Za zaustavljanje brinu prednja dva diska promjera 310 mm s šesteroklipnim radijalnim kliještima, dok se straga jedan disk promjera 220 mm s dvoklipnim kliještima. Konice su snane i uinkovite, a prednja se lako dozira. No i za to treba imati trkaeg iskustva.

Image

Najviše nam je smetalo pretjerano zagrijavanje. Vonju kroz grad smo izbjegavali, jer je termostat namješten na 110 stupnjeva. Agregat to brzo postie te ventilatori pušu prema vozau. Kod stajanja na semaforu to je nepodnošljivo, a temperatura prelazi i na okvir koji se takoer jako zagrijava. Prednji je izraen od aluminijskih profila, a stranji od magnezijskih. Zahvaljujui Deltabox tehnici okvir je vrlo otporan i tek estoka vonja rezultira malo uvijanje. Poloaj za upravljaem dodatno je prilagoen sportskoj vonji. Upravlja je pomaknut za 10 mm prema natrag, a zbog kraeg spremnika goriva sjedalo je 7,6 mm blie upravljau. Sve je podreeno vonji po pisti te se i oslonci za noge mogu podešavati, kako ne bi strugali po pisti. Ipak, za normalnu vonju je poloaj za upravljaem malo preblizu. Suvozaevo mjesto je gotovo nepotrebno, jer su topovi izbaeni i zagrijavaju sjedalo, a i suvoza je u opasnosti da se ne opee na auspuh. Potrošnja se tijekom testa kretala izmeu 8,5 i 13 litara, što je sasvim prihvatljivo za nepatvoreni bolid na dva kotaa.

Image

Yamaha R1 je savršena pila za pistu, ije e potencijale u potpunosti moi iskoristiti samo rijetki. Za cestu je prejaka i gotovo neupotrebljiva. Kad se tome pridoda cijena od 16.000 eura, za prosjene vozae i normalne prometnice gubi svaki smisao.

 

Motor

Vrsta   redni, Euro 3
Obujam ccm 998
Cilindri/Ventila   4/16
Snaga kW/ks 134/182
Moment Nm 115,5
Mjenja   6 stupnjeva
Prijenos
 lanac
Performanse

Najvea brzina Km/h 293
Ubrzanje 0-100 s --
Potrošnja l/100km 8,5 do 13
Karoserija

Dimenzije cm 2070x715x1138
Razmak osovina cm 1415
Spremnik goriva
l
18
Masa kg 206
Cijena
EUR
16.000


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Girlz&Bikes

Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 
motoklub.jpg

RSS

Motocikli.com
vidi_nom_banner1.gif

Linkajte nas

Motocikli.com  - Portal - Forum - Galerija

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi