Bacate li filter ulja??
Lukas   
Sadraj
Bacate li filter ulja??
Stranica 2

Bacate li filter ulja??

S obzirom na svoje iskustvo elio bih vam uputiti par savijeta koji su vezani za odravanje motora tj. otkrivanja stanja agregata na motoru, skuteru ili kako ga ve zovete.
Naime, standardni postupak promjene ulja i filtera su više manje svima poznati. U servisu obino i ne pitamo jel je sve u redu nego samo platimo i odvezemo motor. Medjutim, ima jedna mala radnja pomou koje moemo vidjeti da li se naš agregat troši normalno ili nenormalno pod time mislei na sve metalne dijlove u motoru koji su podloni habanju.

 

Ovaj postupak uglavnom nitko ne radi, mislei ovdje na servise i vlasnike koji si sami odravaju motor jer uglavnom ne pridodaju panju tom postupku.
O emu se ovdje radi. Zamislite da je ulje u motoru ista stvar kao i krvotok u ovijeka. Kada se ispusti ulje i skine filter ulja poeljno je analizirati to ulje i filter, ali na koji nain. Ulje bi trebali nositi na analizu u neki kemijski laboratorij ako bi smo eljeli dobiti pravu sliku medjutim taj postupak je preskup i zahtijeva vrijeme i uglavnom se radi na recimo formulama kod testiranja motora. To nama nije potrebno. Ono što nam je vrlo bitno u ovoj prii jest element filtera unutar samog kuišta filtera. Ukoliko elimo vidjeti da li ima nenormalnog trošenja unutar motora to je prvi korak u otkrivanju.


Što je potrebno uraditi?

 Skinuti filter ulja je porebno otvoriti kao konzervu na istom komadu papira te taj element rastvoriti kao knjigu koju otvaramo da bi smo je proitali. Kako otvoriti filter?? Uglavnom je najboje koristiti škare za lim ili bilo koji drugi alat kojim moemo otvoriti filter pomou sijecanja metala, ALI NE POMOU STRUGANJA KORISTEI PILU ZA ELJEZO!! Ukoliko bi koristili pilu, sami bi napravili strugotine koje bi nam mogle upasti u filter i dati nam lani podatak na taj nain.

Zašto??

Jer otvaranjem samog filtera i otvaranjem elementa unutar filtera moemo vidjeti da li ima zaostalih metalih strugotina koje je element blokirao. Ukoliko imamo jaki magnet moemo sa njime prijei preko elementa i pregledati da li ima strugotina na njemu. Oni metali koji su magnetini e se prihvatiti na magnet, a oni koji nisu ostati e u filteru i njih emo trebati pronai traei ih vizualno. Tu si moemo pomoi koristei povealo. Vrlo je bitno da pri ovoj radnji koristite zaštitne rukavice koje spreavaju dodir motornog ulja sa koom jer je veina motornih ulja kancerogena. Posao je podosta "ist" ukoliko me razumijete.
Veina motora ima ak i onaj drugi filter za ulje tj. mreicu tzv. "oil strainer". Na njemu je mogue vidjeti prostim okom isto tako neistoe koje su odstranjene iz ulja. Pri promjeni ulja, ukoliko ga motor posjeduje, potrebno je i njega izvaditi pregledati, oistiti benzinom i poslije ispuhati komprimiranim zrakom.

 


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi