Harley Davidson - projekt Nova
James1100   
Sadržaj
Harley Davidson - projekt Nova
Stranica 2

Harley Davidson - projekt Nova

Nerođeno dijete Harley Davidsona...
Prvi muscle bike...
V-rod prije V-roda...
Američka napredna tehnika...

Sve su ovo mogući naslovi (ili već korišteni) za priču o jednom motociklu koji je doživio istu sudbinu kao i mnogi takvi primjeri: nastao je u krivo vrijeme, i bio je ispred svog vremena.  Još je tužnije što se ne radi o konceptu, nego o potpuno razvijenom modelu, a da niti jedan primjerak nije serijski proizveden i prodan.

Harley Davidson - projekt Nova

Ovo je kratka priča o možda najboljem motociklu iz duge povijesti tvornice kojem je više faktora odredilo lošu sudbinu.

S velikom ekspanzijom japanske moto-industrije u 70-im godinama prošlog stoljeća, i problemima koji su počeli za mnoge tradicionalne proizvođače motocikala, u Harley Davidsonu su shvatili da takva situacija traži reakciju. Znali su da njihova gama proizvoda nije konkurentna u svom postojećem obliku i bilo bi pametno modernizirati je. 1976.g. kreće se u razvoj novog modela pod radnim nazivom „Nova“. Važan je detalj u cijeloj priči, a to će se kasnije pokazati, da je Harley Davidson u to vrijeme bio u vlasništvu koncerna AMF, čiji je predsjednik u tom trenutku bio i sam zaljubljenik u motocikle, što je pomoglo da se rad na projektu i započne.
Tehničke odrednice za novi model su bile da agregat ostane tradicionalne V konfiguracije, ali sa kraćim hodom klipa koji bi dozvoljavao više okretaja i dobivanja veće snage. Slijedeći je uvjet bilo vodeno hlađenje agregata. Naravno, cijeli je motocikl trebao pratiti zahtjeve vremena, morao je imati moderniju ciklistiku i ostale potrebne elemente te zadovoljavajući izgled. Značajnu ulogu u razvoju je odigrao Willie G. Davidson, i inače vrlo važna osoba u povijesti tvornice, koji je montažu hladnjaka na prednji dio okvira motocikla jednostavno smatrao grijehom i naložio je da se za taj dio nađe drugi smještaj. Iz svega toga su se pojavile višestruke koristi: hladnjaci su smješteni sa stražnje strane agregata, a zrak je vođen ugrađenim kanalima čiji su otvori postavljeni na spremnik goriva. Inžinjerska ekipa je shvatila da designom kanala mogu kontrolirati protok zraka i pritiske što je dozvoljavalo ugradnju manjih hladnjaka. Rezultat za izgled motocikla su bili atraktvni otvori na spremniku goriva i istaknut agregat što daje dojam moćnog stroja, ali i dosta veliki bočni paneli koji su kvarili dojam.

Harley Davidson - projekt Nova 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi