Harley Davidson - projekt Nova
James1100   
Sadržaj
Harley Davidson - projekt Nova
Stranica 2
 

Harley Davidson - projekt Nova

Sami agregat je zamišljen modularno u V konfiguraciji i da može pokrivati zapremine 500 – 1500 ccm. Planirani su cilindri 200 – 250 ccm i agregati V2, V4, V6. Najjači model je trebao raspolagati sa 135 konjskih snaga što je bilo vrlo mnogo za to vrijeme.
U vezi razvoja ovog motocikla, potrebno je spomenuti da je jedan dio razvoja odradio i Porsche,  jer tvornica nije imala dovoljno veliku inžinjersku ekipu, koja jemorala odrađivati poslove i na postojećim modelima, ali kompletan rad na Novi je odrađen u prostorima tvornice, „kod kuće“. Porsche je došao Amerikancima. Tako da aktualni V-rod nije prva njihova suradnja sa Harley Davidsonom. Posao su dobili na međunarodnom natječaju kao jedna od najuglednijih firmi u projektiranjima agregata.
Ukupno je sastavljeno 12 kompletnih prototipova i 30 agregata. Na jednom prototipu je odrađen rad i na ekologiji i motocikl je bez problema zadovoljio tada najstrože, kalifornijske zakone.  Na testiranjima je odrađeno 2000 sati rada i 100000 milja vožnje, bez i jednog značajnog kvara ili greške u projektu. Tvornica je u razvoj uložila 5 milijuna dolara (današnji ekvivalent je preko 40 milijuna) i još milijun u opremu za obradu aluminija, potrebnu za proizvodnju mjenjača. Početak serijske proizvodnje je planiran 1981.g.

Zašto je projekt propao?

Više je faktora razlog tome, a dolazili su jedan za drugim tako da projekt „Nova“ nikako nije mogao uzeti dovoljan zamah. Već na samom početku kako je vodeća ekipa Harley Davidsona shvatila svoju poziciju na tržištu, Nova nije jedini oblik njihove reakcije na postojeće stanje. Zbog tradicije, njihovog značaja na domaćoj sceni i velikog buma japanske industrije, zaključili su da budućnost tvornice odrede tako da nastave kao profiliran brand koji proizvodi tradicionalne, pouzdane proizvode, a već pri samom spomenu imena tvornice, kupci moraju znati o kakvim se proizvodima radi. Osim toga, u tom, specifičnom segmentu tržišta nisu imali tako jaku konkurenciju. Gledajući iz današnje perspektive, ne može se reći da su tada donijeli krivu odluku. Ipak, i postojeću modelsku ponudu je trebalo modernizirati i već tada se javljaju problemi sa razvojnim kapacitetima što je kasnije riješeno dolaskom Porschea.  Rezultat te modernizacije je pojava novog/starog, Evolution agregata koji zamjenjuje legendarni Showelhead. Uz to, uprava želi širiti prodaju i na mlađe vozače, tako da model Sportster dobija puno više na važnosti, i umjesto modela Iron od 1000 ccm, nastaju jedan manji i jedan veći čime se širi broj potencijalnih kupaca:  883 i 1200. Slijedeća otegotna okolnost za Novu je recesija 70-ih, kada se bilo mnogo teže odlučiti o ulaganju velikih financijskih sredstava u razvoj modela kojem nitko nije mogao sa sigurnošću predvidjeti prodajne uspjehe.
Slijedeća se loša stvar dogodila sa promjenom šefa AMF-a. Novi glavni manager nije imao toliko razumijevanja za novi model, tvornicu je gledao kao izvor profita i nije želio povećavati troškove. Nešto kasnije, Harley Davidson, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima, ponovo postaje samostalan, ali je početak tog vremenskog perioda obilježen velikim kreditnim zaduženjima i novaca za nastavak rada na ovom projektu jednostavno nije bilo. Godine su prolazile, poslovanje je išlo dobro zbog pravilne odluke uprave u prošlom desetljeću, a ni Nova više nije bila toliko napredan motocikl, tako da jednostavno nije više bilo potrebe za novom modelskom serijom koja je potpuno odudarala od ostale tvorničke ponude.
Danas još postoji  5 kompletnih motocikala u tvorničkom muzeju u Milwaukee-u.

Harley Davidson - projekt Nova

 

 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi