Harley Davidson - projekt Nova
James1100   
Sadržaj
Harley Davidson - projekt Nova
Stranica 2

Harley Davidson - projekt Nova

Nerođeno dijete Harley Davidsona...
Prvi muscle bike...
V-rod prije V-roda...
Američka napredna tehnika...

Sve su ovo mogući naslovi (ili već korišteni) za priču o jednom motociklu koji je doživio istu sudbinu kao i mnogi takvi primjeri: nastao je u krivo vrijeme, i bio je ispred svog vremena.  Još je tužnije što se ne radi o konceptu, nego o potpuno razvijenom modelu, a da niti jedan primjerak nije serijski proizveden i prodan.

Harley Davidson - projekt Nova

Ovo je kratka priča o možda najboljem motociklu iz duge povijesti tvornice kojem je više faktora odredilo lošu sudbinu.

S velikom ekspanzijom japanske moto-industrije u 70-im godinama prošlog stoljeća, i problemima koji su počeli za mnoge tradicionalne proizvođače motocikala, u Harley Davidsonu su shvatili da takva situacija traži reakciju. Znali su da njihova gama proizvoda nije konkurentna u svom postojećem obliku i bilo bi pametno modernizirati je. 1976.g. kreće se u razvoj novog modela pod radnim nazivom „Nova“. Važan je detalj u cijeloj priči, a to će se kasnije pokazati, da je Harley Davidson u to vrijeme bio u vlasništvu koncerna AMF, čiji je predsjednik u tom trenutku bio i sam zaljubljenik u motocikle, što je pomoglo da se rad na projektu i započne.
Tehničke odrednice za novi model su bile da agregat ostane tradicionalne V konfiguracije, ali sa kraćim hodom klipa koji bi dozvoljavao više okretaja i dobivanja veće snage. Slijedeći je uvjet bilo vodeno hlađenje agregata. Naravno, cijeli je motocikl trebao pratiti zahtjeve vremena, morao je imati moderniju ciklistiku i ostale potrebne elemente te zadovoljavajući izgled. Značajnu ulogu u razvoju je odigrao Willie G. Davidson, i inače vrlo važna osoba u povijesti tvornice, koji je montažu hladnjaka na prednji dio okvira motocikla jednostavno smatrao grijehom i naložio je da se za taj dio nađe drugi smještaj. Iz svega toga su se pojavile višestruke koristi: hladnjaci su smješteni sa stražnje strane agregata, a zrak je vođen ugrađenim kanalima čiji su otvori postavljeni na spremnik goriva. Inžinjerska ekipa je shvatila da designom kanala mogu kontrolirati protok zraka i pritiske što je dozvoljavalo ugradnju manjih hladnjaka. Rezultat za izgled motocikla su bili atraktvni otvori na spremniku goriva i istaknut agregat što daje dojam moćnog stroja, ali i dosta veliki bočni paneli koji su kvarili dojam.

Harley Davidson - projekt Nova 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi