Accommodation In Murter Croatia
Krize u moto industriji kroz povijest
Oldbiker   
Sadraj
Krize u moto industriji kroz povijest
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 5

Sve je krasno i idilino do poetka 60-tih godina prošlog stoljea kada automobilska industrija, shvativši da i radnika obitelj eli svoj automobil, zapoinje s izradom malih, ekonominih i jeftinih vozila, spomenimo samo Fiat 500, kao najistaknutiji primjer.
Tada mnoge obitelji mijenjaju motocikl za takav mali automobil, zbog potrebe da se i u teim vremenskim uvjetima mogu prevesti, ali i zbog veeg broja osoba koje je takav auto mogao prevesti.
Tadašnja moto industrija uz male mopede i skutere, koji su usput reeno poeli svoj razvoj poetkom 50-tih godina, proizvodi i modele koje se sviaju skupinama mladih ljudi pogotovo u Engeskoj i SAD-u. Oni se udruuju u moto sklupine i moto klubove, poinju se sastajati svakodnevno u kafiima pa od tuda i naziv cijele skupine motocikala 'Caffe racer'. Motocikl postaje statusni simbol, izmamljuje uzdahe djevojaka, i zavist onih kojima nije bilo mogue imati eljeni motocikl u to vrijeme.

Krize u moto industriji kroz povijest

Sajam motocikala u Tokiju krajem 1969. godine smatramo prekretnicom u modernoj moto industriji. Honda predstavlja model CB750 Four, prvi moderni motocikl iz Japana, nakon godina dominacije engleskih, talijanskih, njemakih i amerikih motocikala.

Krize u moto industriji kroz povijest

Ali ta prekretnica je donijela i krizu ostalih proizvoaa, kao što su BSA, HD, Ducati, MV Agusta, Gilera ili BMW ... i drugi.
Neke firme se zauvijek gase, neke bivaju kupljene od drugih, a manji broj se prilagoava novim uvjetima i poinje izraivati motocikle s promjenama koje su donijeli novi faktori na trištu sa Dalekog istoka.
ak desetak godina je trajala ta kriza za ostale proizvoae, koji pokušavaju kroz moto utrke, poveanom reklamom ili ak financijskom injekcijom drave opstati na trištu. U 80-tim godinama uz još vei prodor velike japanske etvorke, pojavila se kratka kriza naftnim derivatima koji vrlo kratko donosi pomutnju i u dijelu moto industije, ali od 1984. godine pojavljivanjem još boljih modela razvoj ponovno ima svoj uzlet. Najveu tehnološku novost donosi Suzuki sa svojim modelom GSX-R 750 s aluminijskom šasijom i zadnjom vilicom koji je i bio predloak za razvoj nove klase 'super-sport' motocikala na svjetskom trištu.

 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi