Krize u moto industriji kroz povijest
Oldbiker   
Sadraj
Krize u moto industriji kroz povijest
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 5
Krize u moto industriji kroz povijest

Ameriki razvoj koji je takoer zapoeo oko 1900. godine je bio prekinut ratnim zbivanjima, da bi dobio uzlet u 20-tim godinama prošlog stoljea. Oni su razvijali svoje standardne V motore od dva cilindra, ugraivali ih u razne šasije, zatim 'kopirali' FN i razvili prvi ameriki etverocilindraš u firmi Henderson, pod okriljem korporacije 'ACE Motorcycle Company', a koju je kasnije kupio Indian.

Krize u moto industriji kroz povijest

Zlatne dvadesete godine prošlog stoljea prekinute su na svom samom kraju, tonije 'crnog etvrtka' u listopadu 1929. slomom burze na Wall Streetu, što je pokrenulo lavinu nezaposlenosti, povlaenja stranih kapitala iz ekonomski slabih drava, pogotovo u Europi i slomom cijelog niza privrednih subjekata u cijelom svijetu.

Krize u moto industriji kroz povijest

Naravno da je i moto industrija bila teško pogoena i gotovo da su svi tadašnji projekti bili zaustavljeni, mnoge su se tvornice ugasile ili su bile prodane za mali novac nekom tko ga je u tom trenutku imao.
Izlazi iz krize bili su razliiti: u Americi, od kuda je i zapoela ta prva velika svjetska ekonomska kriza su zapoeli s velikim javnim radovima, poveanim zaduivanjem drave i kasnije tzv. 'New Deal-om' kao skupom ekonomskih mjera za izlaz iz krize. U Europi su modeli bili razni, od uspostavljanja socijalnih drava s intervencijama u trišna dogaanja u Skandinaviji, do ogromnih inflacija i padu standarda u Njemakoj ili Italiji s posljedicom dolaska nacional-socijalista i fašista na vlast koji su pojaavanjem industrije oruja naalost riješili ekonomsku krizu.
Moemo rei da je 1933. godine kriza završila, koja je svoje posljedice imala i u kasnijim godinama, ali oko 1935. godine sve moto industrije svijeta imaju svoj uzlet, pa ih slobodno moemo nazvati godinama najveeg razvoja u motociklizmu ikada.
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi