Krize u moto industriji kroz povijest
Oldbiker   
Sadraj
Krize u moto industriji kroz povijest
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 5
 Krize u moto industriji kroz povijest

Svima su danas puna usta krize, od premijera, televizije ali i obinih ljudi u svakodnevnom razgovoru. Kau svjetska je recesija, pa moramo 'stezati remen', štedjeti, ne ulaziti u nikakva velika ulaganja. Sve to pogaa i moto industriju, kao i sve ostale privredne strukture u cijelom svijetu.

 Krize u moto industriji kroz povijest

Kada pogledamo unatrag, kriza u motociklistikoj industriji bilo je i prije, i to nekoliko puta, ali krenimo od poetka.

Kraj 19. i poetak 20. stoljea poetak je izrade motocikla, uglavnom u Europi, esto kao logiki slijed tvornica koje su izraivale bicikle. Rad je uglavnom na nivou obrtnikog, koji s vremenom prerasta u manofakturni. Ozbiljne pokušaje biljeimo prije Prvog svjetskog rata, kada neke firme ak pokušavaju, i to vrlo uspješno, s izvozom svojih uradaka u SAD. Kao primjer moemo navesti belgijski FN, poznat kao proizvoa prvog rednog etverocilindarskog motocikla, koji ve 1908. priprema poseban, poboljšan model za izvoz u SAD koji je uz to bio i odlino prodavan, a i direktno je utjecao na razvoj Indianovih modela Four.

Krize u moto industriji kroz povijest

Prvi svjetski rat prekida kompletan razvoj i gotovo sve firme prelaze na ratnu proizvodnju, s time da se motocikli slabo koriste u tom ratu, pa moemo rei da je to zapravo jedna velika rupa u razvoju svjetskog motociklizma u trajanju od 4 godine. Ve 1918. godine ponovno se kree u produkciju, a naravno da je i situacija razliita: pobjednici pišu povijest, kod kojih su uslovi za rad, ulaganja i ukupni progres puno jai nego u dravama koje su izgubile rat. No iako je tome tako pojavljuju se pojedinci i malena poduzea esto financirana od drave u kojima se razvijaju vrhunski prototipovi, a kao primjer moemo navesti talijansku firmu OPRA u kojoj je izraen prvi popreni linijski etverocilindraš, ili Moto Guzzi koji svojim modelima zapoinje pisati povijest motociklizma.

Krize u moto industriji kroz povijest

I u njemakoj firme poput Victorije ili BMW-a kreu u svjetsku utrku sasvim ravnopravno sa svojim konkurentima. Naravno, Talijani su vrlo inventivni, Nijemci precizni i uporni, dok u Velikoj Britaniji cvate razvoj dvotokaša, koji pokrenuti strujama iz Amerike zapoinju s drugim pristupom, serijskom proizvodnjom uz pomo tekue trake, izuma Henryja Forda. Takoer se razvijaju tvornice specijalizirane za izradu naplataka, dijelova instalacije ili elektrinih ureaja, te kompletnih motora koje pogone mnoge tadašnje modele. Zapravo to je još i prije 1. svjetskog rata radio BMW, a britanski JAP moemo spomenuti kao tadašnjeg najveeg proizvoaa motora koji je opskrbio mnoge moto kue svojim agregatima.





 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Girlz&Bikes

Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 
motoklub.jpg

RSS

Motocikli.com
vidi_nom_banner1.gif

Linkajte nas

Motocikli.com  - Portal - Forum - Galerija

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi