TEST Hyosung Rapier 450
Motoklub   

Paklena igraka

TEST Hyosung Rapier 450

Korejska kopija Suzukija QuadRacer 450 R u tuniranoj verziji razvija 53 KS, što osigurava brutalna ubrzanja te uitak vonje na cesti i terenu...

 

TEST Hyosung Rapier 450

Mnogi ovu korejsku marku usporeuju s kineskim proizvoaima niske kvalitete, što nije tono. Hyosung je dobra kopija Suzukija, kako dizajnom tako i kvalitetom. To se odnosi i na Rapier 450, koji neodoljivo podsjea na Suzuki QuadRacer 450 R. Testiramo ga ponovno, jer smo dobili estoko tuniranu verziju.
Vidljive su promjene neznatne, poput ugraenog aluminijskog štitnika za noge te uklanjanja retrovizora i pokazivaa smjera. Bitnije je doraen agregat. Moni jednocilindraš sada diše punim pluima i stvara uzbudljivu buku. Temeljitim je tuningom (uklanjanjem prigušenja) snaga poveana sa 20 na respektabilnih 53 KS, ime ovaj etverocikl postaje trkai bolid. Najvanije su promjene na rasplinjau. Ugraena je vea sapnica, a kako je rije o rasplinjau s podtlakom, trebalo je zamijeniti serijsku zaklopku s rupom u sredini koja je spreavala stvaranje podtlaka. Podešena je i elektronika, a na ispušnoj su cijevi uklonjeni svi prigušivai.

TEST Hyosung Rapier 450

Ovom etverociklu do stotke treba svega 4,5 sekundi, a do maksimalnih 135 km/h samo sedam. Kod naglog dodavanja gasa lako se propinje na stranje kotae. Vonja po terenu pravi je uitak te se Hyosung ponaša poput mnogo skupljih modela razvikanih marki. Serijski ovjes solidno obavlja svoju zadau, neravnine upija s lakoom, a visoke skokove podnosi junaki. Sprijeda su ugraena poprena A ramena, s dva podesiva plinska amortizera, a straga oscilirajua ruka, s jednim podesivim amortizerom. Konice su takoer ostale nepromijenjene, no za malo ešu vonju trebalo bi ih ojaati. Sprijeda su ugraena dva diska od 180 mm, s dvoklipnim kliještima, a straga disk od 210 mm, s jednoklipnim kliještima.

 TEST Hyosung Rapier 450

Nakon ovih prerada potrošnja je porasla na 6,7 l, što u kombinaciji sa spremnikom od 11 litara osigurava solidnu autonomiju. Hyosung Rapier 450 idealan je etverocikl za vikend avanturiste, koji ele adrenalinsku jurilicu za jurcanje po šumskim putevima, a kad poele, mogu otii i na motokros stazu. Mogue ga je i registrirati, no homologirana snaga iznosi 20 KS, a nakon prerade raspolae sa 53 KS. U vonji stvara poprilinu buku, pa bi tijekom cestovne vonje vlasnik mogao imati problema s zakonom. Za paklenu jurilicu potrebno je izdvojiti 6080 eura, a za preradu (skidanje blokada) dodatnih 150 eura. Kad se sve uzme u obzir, Rapier 450 je svakako best-buy u klasi.

TEST Hyosung Rapier 450

 Tehnike karakterisitke

Motor

Vrsta   4T
Obujam ccm 449
Cilindri/Ventila    1/4
Snaga kW/ks 38,4/53
Moment Nm 47
Mjenja   noni, 5 brzina
Prijenos
 lancem
Performanse

Najvea brzina Km/h 135
Ubrzanje 0-100 s 4,5
Potrošnja l/100km 6,7
Karoserija

Dimenzije cm  181x116x116,5
Razmak osovina cm  126,5
Spremnik goriva
l
11
Masa kg  212
Cijena
EUR
6080


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi