Dovršen najveći motocikl na svijetu
Administrator   

Dovršen najveći motocikl na svijetu

Motocikli kućne izrade postaju sve popularniji, posebno kada se radi o brutalnim izvedbama s barem jednim unikatnim rješenjem. Gunbus je priča za sebe, jer što reći za motocikl s međuosovinskim razmakom VW Pola pogonjenim sedamlitarskim avionskim motorom. GunBus je nastao u radionici Clemensa F. Leonhardta, zanesenjaka koji nikada nije volio pratiti trendove.

Tako su mu "obični" motocikli previše dosadni, pa se u slobodno vrijeme bavi njihovim preradama. Maštoviti Clemens pokrenuo je i dva projekta, a bavi se i izradom prototipa automobila.

Jedan od projekata je i motocikl pokretan jednocilindričnim dizelskim motorom, no puno zanimljiviji je GunBus - projekt koji je iz hobija prerastao u Clemensov najhrabriji poduhvat. Krenimo redom. Već prvi pogled otkriva da nešto s Gunbus-om "ne valja". Njegove mjere su najblaže rečeno impresivne. U duljinu mjeri 3.410 mm, visina čak 1.420 mm, a razmak između kotača čak 2.400 mm.

Dovršen najveći motocikl na svijetu 

Div na dva kotača


Prijevozno sredstvo kojem ne bi odolio niti Veli Jože počiva na kotačima promjera 38 inča sprijeda i 42 straga, što ga definitivno svrstava u grupu kandidata za Guinnessovu knjigu rekorda. Dovoljno je reći da je u planu ugradnja guma sa Boeinga 767.

No možda je najimpresivniji podatak kako je za pogon motocikla Clemens izabrao avionski motor, odnosno jedan njegov dio. Radi se o tzv. zvjezdastom (radijalnom) motoru kakvi su nekada bili korišteni na zrakoplovima. Clemens je iskoristio dva cilindra sa devet-cilindričnog motora starog zrakoplova. Postavljeni su pod kutem od 45 stupnjeva, promjer im je 156 mm i hod 176 mm.

Konkretno, radi se o radnoj zapremini od točno 6.728 ccm, a kompresijski omjer iznosi 8,7:1.
Motor razvija maksimalnu snagu od 257 kW/350 KS pri 2.800 o/min i okretni moment od 700 Nm, dostupan već od 1.900 o/min. Mjenjač je tri-stupanjski, a pogon na stražnji kotač. Performanse su zasad nepoznate. Proizvođač tek navodi da je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h.

Nakon Killacycle, najbržeg elektro-motocikla na svijetu, koji je skoro glave stajao njegovog konstruktora, GunBus ide korak dalje, bar kad je ekstravagancija u pitanju. Dobra vijest za sve zainteresirane je da će se GunBus proizvoditi u nakladi taman onolikoj da zadovolji potrebe kolekcionare. Cijena je naravno na upit.


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi