Aprilia
wulfy   
Sadržaj
Aprilia
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
 

Aprilia Moto 6.5
Aprilia Moto 6.5

Aprilia RS 250
Aprilia RS 250

Aprilia RS 125
Aprilia RS 125

Aprilia RSV 1000
Aprilia RSV 1000

Aprilia  RST Futura
Aprilia RST Futura

 Sa sopstvenim agregatom i dodatnim inovacijama

Svi ti uspjesi finansijski su izdigli Apriliju koja se opet širi. Ovoga puta ne skreće iz motociklističke branše, pa 2000 godine postaju vlasnici posrnulog Moto Guzzi-ja i ugašene Laverde. Ipak, i pored velikih uspjeha, ispostavilo se da je ovaj potez bio veliko opterečenje, tako da zapadaju u ogromne dugove. Tada uskače još jedan veliki igrač i Piaggo postaje vlasnikom Aprilije, a time i Moto guzz-ja i Levarde. Na taj način Piaggio grupacija postaje gigant koji je trenutno četvrti po veličini svjetski proizvođač, sa godišnjom produkcijom od 600.000 motocikala. Od tada Ivano Beggio nije predsjednik, već je imenovan Roberto Kolano. Ivano je ostao počasni predsjednik. Kako ove promjene utiču na dalji razvoj aprilije?

Razvoj se nastavlja, pa je godine 2003 predstavljena sledeća generacija RSV 1000. Naslijednika Falca i Future nema, dok putni enduro CapoNord ostaje u proizvodnji. Jedina izvednica je sledeća generacija popularnog modela Tuono. Tokodje, nema naslejdnika u SBK. Iako ih nema u SBK, nastavljaju sa takmicenjem u Moto GP. U medjuvremenu doneta su nova pravila, pa najprestiznija klasa nema vise 500, vec 1.000 kubika. Opet je Aprilija bila posebna, jer jedina ima linijski trocilindricni agregat. naravno i tehnoloski su otisli korak ispred, no, sav taj tehnoloski paket je bilo tesko voziti. Bez znacajnih rezultata uslijedilo je povlacenje 2004 godine.

Godine 2004 na sajmovima Aprilija predstavlja prvi sopstveni agregat V2 konfiguracije u zapremini od 450 i 550 kubika. Zapremina govori da je to agregat namjenjen enduro i supermoto takmaičenjima, takmičenjima gdje suvereno vladaju jednocilindraši. Već je postalo uobičajeno da Aprilija bude drugačija. Oni koji su sumnjali u prikladnost takvog motora bili su iznenadjeni jer Aprilija osvaja titulu u Supermoto S2 šampionatu. Cestovne verzije sa oznakama RXV 450, RXV 550, SXV 450 i SXV 550 su prvi cestovni modeli Aprilije sa sopstvenim agregatima. Predstavljena je i nova generacija motocikla koji je oznacio ulazak Aprilije u vece kubikaze. Novi Pegaso ne pokreće Rotax-ov agregat, več Minarelijev. 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi