Accommodation In Murter Croatia
KRŠENJE ZABRANE UPRAVLJANJA VOZILOM JE I KAZNENO DJELO
Administrator   

KRŠENJE ZABRANE UPRAVLJANJA VOZILOM JE I KAZNENO DJELO

 Za izigravanje zabrane do tri godine zatvora

Od 1. siječnja izigravanje zabrane upravljanja vozilom je kazneno djelo pa počinitelj, osim sankcijama policije i prekršajnih sudova, podliježe pravorijeku kaznenih sudova • Nove zakonske odredbe u Istri su u prvom tjednu 2009. godine temeljem rješenja prekršajnih sudova u zatvor pospremile šest osoba
Da je lani vrijedio novi zakon u zatvor bi bilo strpano čak 229 vozača iz Istre

 

PULA -

Od prvog dana ove godine na snagu su stupili zakoni koji propisuju znatno oštrije sankcije prema vozačima koji unatoč izrečenoj zaštitnoj ili sigurnosnoj mjeri zabrane upravljanja motornim vozilima sjedaju za upravljače. Umjesto dosadašnjih novčanih kazni dopune Kaznenog zakona omogućile su da se prometne prekršitelje pošalje u zatvor. Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama KZ-a u članku 308. uvedena je odredba »Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude« koja propisuje da će se vozaču kojemu je izrečena zabrana upravljanja, a svejedno sjedne za upravljač, uz prekršajnu izreći i zatvorska kazna u trajanju od tri mjeseca do tri godine. Naime od 1. siječnja izigravanje zabrane ili sigurnosne mjere je kazneno djelo pa počinitelj, osim sankcijama policije i prekršajnih sudova, podliježe pravorijeku kaznenih sudova.
Nove zakonske odredbe u Istri su u prvom tjednu 2009. godine temeljem rješenja Prekršajnog suda u zatvor pospremile šest osoba. Po jednog prekršitelja sankcionirale su policijske postaje u Poreču, Pazinu, Bujama i Labinu, a dvojicu je sankcionirala pulska policija. Jedan od njih kažnjen je zbog upravljanja pod zabranom, a drugi jer je ponavljao prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava, odnosno bez položenog vozačkog ispita. Obojici je određeno zadržavanje u zatvoru na deset dana te im je Prekršajni sud izrekao kazne zatvora u trajanju od 30 do 35 dana. No nijedan od navedenih šest prekršitelja nije zasad i kazneno prijavljen doznajemo iz Policijske uprave istarske.
Da su ove zakonske odredbe vrijedile lani u zatvor bi zbog vožnje pod zabranom u Istri bilo strpano čak 229 vozača.
Kada je riječ o izigravanju sigurnosnih mjera, potrebno je naglasiti da je riječ o mjerama koje u svojim postupcima izriču kazneni sudovi. Tako osoba koja bude zatečena da obavlja djelatnost koju joj je određivanjem sigurnosne mjere pravomoćnom presudom sud zabranio obavljati, također riskira zatvorsku kaznu u trajanju od tri mjeseca do tri godine. Jednako kao i netko tko je u kaznenom postupku pravomoćno proglašen krivim za izazivanje prometne nesreće i kome je izrečena sigurnosna mjera upravljanja vozilom na neki određeni rok.
U Hrvatskoj trenutno ima oko 2,1 milijuna vozača od kojih je lani više od 6 700 zatečeno za volanom premda im je bila izrečena zabrana upravljanja. Trenutno je pak u cijeloj zemlji mjera zabrane vožnje na snazi za oko 30 tisuća vozača i to zbog raznih prometnih prekršaja.

Marica KOŠTA

Prekršaji za koje policija izriče mjeru zabrane upravljanja

Iz izvještaja policije koje objavljujemo na crnoj kronici vidljivo je da se zabrane izriču najčešće osobama koje voze pod utjecajem alkohola ili droge, ali i recidivistima. Evo nekoliko situacija u kojima i drugi vozači riskiraju da im se zabrani vožnja.

Zabrana od 2 do 6 mjeseci – izriče se vozaču motornog vozila koji upravlja suprotnim smjerom

Zabrana od najmanje 12 mjeseci - izriče se vozaču koji u naseljenom mjestu vozi brzinom većom za 50 km/h od dozvoljene

Zabrana od 1 do 3 mjeseca - izriče se vozačima koji ne poštuju prednost prolaska, vozačima koji pretječu ili obilaze kolonu vozila, pretječu u tunelu, mostu ili prijevoju. Na isti rok izriče se i zabrana vozačima koji pretječu ili obilaze vozila zaustavljena na pješačkom prijelazu da bi propustila pješaka

Zabrana od 2 do 6 mjeseci - izriče se vozačima koji projure kroz crveno svjetlo semafora

Zabrana od 1 do 6 mjeseci – izriče se vozačima koji pobjegnu s mjesta teže nesreće

Zabrana na 3 mjeseca – izriče se vozačima koji ne ostave podatke na mjestu lakše nesreće te sudionicima nesreće koji nakon nesreće konzumiraju alkohol ili opojne droge


Zabrane za alkoholizirane vozače

Profesionalnim ili mladim vozačima koji upravljaju pod utjecajem alkohola do 0,5 promila izriče se zabrana upravljanja na tri mjeseca. Vozačima koji upravljaju pod utjecajem 0,5 do 1 promila alkohola izriče se zabrana na šest mjeseci, a onima koji voze pod utjecajem alkohola od 1 do 1,5 promila te onima s preko 1,5 promila izriče se zabrana upravljanja na najmanje 12 mjeseci. Na isti rok zabrana se izriče vozačima motornih vozila ili instruktorima vožnje koji se odbiju podvrgnuti pregledu krvi i urina.


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi