Chopper pojmovi
James1100   
Sadraj
Chopper pojmovi
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 5
Stranica 6
Stranica 7
Stranica 8
Stranica 9
Stranica 10
Stranica 11
Stranica 12
Stranica 13
Stranica 14
Stranica 15
Stranica 16
Stranica 17
Stranica 18
Stranica 19
Stranica 20
Stranica 21
Stranica 22
Stranica 23
Stranica 24
Stranica 25
Stranica 26
Stranica 27
Stranica 28


Stockers je naziv za serijske motocikle. Uz Harley Davidson (svi modeli) i Indian, najpopularniji za prerade su bili Triumph, BSA, a neto kasnije i Japanci, Honda CB 750, Kawasaki Z ili Yamaha XS 650.
Danas je situacija takva da se s jedne strane dosta toga promijenilo, a s druge strane vrlo malo. Chopperi su postali praktiki industrijski proizvod, bilo tvornica koje nude serijske modele, bilo manjih obrtnikih radionica ili manufaktura. Ali opet, i dalje su to motori s dugim vilicama, terminologija je ista, sa vrlo malo nekih novih pojmova, i svi ti motori su odraz osoba koje ih voze. Naravno, ima i onih koji nastaju u garaama. iri je krug ljudi koji su vlasnici choppera, raznolikije su i njihove ivotne filozofije. Tehniki, sve je napredovalo skoro do savrenstva, kvaliteta je mnogo via, ciklistika je bolja, agregati su vei, jai, elektronika je sveprisutna, prva klasa motocikala gdje je zrani ovjes postao uobiajen. Estetsko ureivanje je otilo u oblake: nita vie nije nemogue u oslikavanju, obrade materijala trae od promatraa da zastane i pomnije razgleda, nebrojeno je mnogo stilova, a opet je old school jednako cijenjen i prihvaen. Naravno da se u svemu tome nae i pretjerivanja, ali i to je interesantno za pogledati.Na kraju malo utvrivanje znanja:
Rije je o najpoznatijem chopperu na svijetu, i ujedno, najpoznatijem filmskom motociklu.
Captain America bike

Image

Proizvoa:                      Harley Davidson
Model:                               Hydra Glide
Godina proizvodnje:                  1952.

Agregat.                           Panhead
Okvir:                               hardtail
Prednje vilice:               stretched glide
Upravlja:                       ape hanger, dog bones & risers
Spremnik goriva:           mustang
Ispuh:                              upsweeps, fishtail
Sjedalo:                           banana, highback, ultra high sissy bar
Boja:                                American flag na spremniku goriva
                                     ostalo – sve krom
Konice:                             zadnja – bubanj
Prednja konica, prednji blatobran, truba – nema. (chopped)

Povijest:
Peter Fonda je na policijskoj aukciji kupio etiri rabljena motocikla Harley Davidson Panhead. Na chopperu kojeg e voziti u filmu Easy Rider, radili su on, customizer Tex Hall i prijatelj, glumac Dan Haggerty, publici poznatiji kao Grizzly Adams. Za potrebe filma koji je sniman 1969.g. napravljena su dva ovakva motocikla i dva «Billy bike» choppera, takoer lijepog motora, ali konzervativnijeg izgleda. 

Image

Originalni Captain America je bio najmlai motor u toj grupi, proizveden 1952.g. i razbijen je u toku snimanja (sjetite se zavretka filma). Ostali motocikli su bili iz 1950.g. (jedan) i 1951. naalost, prije zavretka rada na filmu, sva tri su ukradena, a kako se nikad nisu pojavili, pretpostavlja se da su prodani u dijelove. Vjerojatno su lopovi poalili to su tako napravili nakon izlaska filma i slave koju su ti motocikli stekli. Originalni, oteeni motocikl nakon nekog vremena, dolazi u vlasnitvo jednog iz ekipe autora, Dana Haggertya, koji ga obnavlja, a 1996.g. prodaje na aukciji. Nisam uspio nai podatke o tome tko je trenutni vlasnik. Vjernu kopiju originala mogue je vidjeti u Motorcycle Hall of Fame Museum, Pickerington, Ohio.
Zbog velikog broja fanova koji je motocikl stekao, Peter Fonda daje svoju suglasnost firmi CMC (California Motorcycle Company) za proizvodnju replika, ali su njihovi proizvodi bili razoaranje za publiku. Prva primjedba je malo nerazumna, a odnosi se na agregat koji nije originalni Panhead, nego novija generacija kojoj je samo izgled prilagoen originalu. Ostale preinake su izvedene najvie zbog sigurnosnih i zakonskih zahtjeva. Na proizvod je dodan prednji blatobran, stavljene su disk konice na oba kotaa dok je originalni imao samo zadnji bubanj, postoje i neke razlike u samom izgledu, a najveim svetogrem se smatra ugradnja elektropokretaa, jer je jedino kick starter dovoljno «muki». Usporedba koju sam proitao u vezi startera: «Kao da stavi pick-up na Stradivari violinu!»

Image

Najboljom replikom se smatraju proizvodi koje prodaje firma Panzer USA, a posao je joint venture sa firmom Paughco, poznatim proizvoaem okvira i raznih aftermarket dijelova za choppere. Danas je repliku mogue kupiti za otprilike 30000 $. 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi