Chopper pojmovi
James1100   
Sadraj
Chopper pojmovi
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 5
Stranica 6
Stranica 7
Stranica 8
Stranica 9
Stranica 10
Stranica 11
Stranica 12
Stranica 13
Stranica 14
Stranica 15
Stranica 16
Stranica 17
Stranica 18
Stranica 19
Stranica 20
Stranica 21
Stranica 22
Stranica 23
Stranica 24
Stranica 25
Stranica 26
Stranica 27
Stranica 28

Chopper  pojmovi

… i uz to neka objanjenja. I opet piem o vrsti motocikala ili motociklizma koja potie s drugog kraja svijeta i koji nema neku veliku tradiciju u naim krajevima, iako fanova ima mnogo. Naravno, nebih pisao da ne mislim kako ovakva tema nije interesantna, ak i onima koji voze sasvim razliite motore od choppera.
«Pojmovi» iz naslova su zato to je u svemu tome nastao jedan cijeli mali jezik., a ako vam se desi da ujete reenicu kao to je ova: «Napravio sam guji vrat, stavio gore kikiriki, pa nakon toga Kralja i kraljicu i na sve to lijepo pae strijelac na ptice!», nemojte misliti da je ovjek poludio, on je sloio interesantan motor u stilu sedamdesetih. Naravno, ovakvu reenicu neete uti u Hrvatskoj, ali neki izrazi su usvojeni i kod nas, a da nismo ni znali od kud potjeu, ili ih koristimo za druge stvari. Uz to, objasnit emo i neke osnovne stvari u vezi choppera koje e pomoi razumijevanju tematike.


Sad bih, kao i u veini ovakvih lanaka, trebao malo opisati kako su chopperi nastali i njihovu povijest, ali mislim da se sa takvim stvarima nema potrebe pretjerano zamarati. Iz jednostavnog razloga: ti su motori raeni zbog kreativnosti njihovih vlasnika i njihove potrebe za originalnou. Naravno, ima tu i bunta, subkulture, trenda, u novija vremena mode, i da ne nabrajam mnoge pametne rijei gdje bi se moglo mnogo raspravljati. Sada u se zadrati vie na tehnici i samim strojevima. to se same povijesti tie, samo osnovno: 50-tih su u Americi, zaljubljenici iskoritavali motore kojih je bilo mnogo nakon velike ratne produkcije, tako to su sa njih skidali sve nepotrebne dijelove i skraivali blatobrane ime su pribliili izgled svojim uzorima, trkaim motorima. I uz to su dobili i smanjenje mase motora zbog perfomansi, to nije nebitno jer je tadanja snaga agregata u prosjeku bila mnogo manja od ove dananje. Ti su se motori zvali bobberi (bobbed – rezan) i vani su zato to su neke tehnike postavke kasnije prenesene na choppere, kao to je skidanje nepotrebnih stvari i olakavanje, zbog vee agilnosti i veeg dometa s jednim tankom benzina. Chopper u prijevodu znai «ogoljen». Bobberi i danas postoje kao jedan stil motora, ili podvrsta choppera, a razlika je u ciklistici, tj. nemaju preraen okvir zbog promjene kuta vilica


Ovo je slika tipinog bobbera 50-tih
Ovo je slika tipinog bobbera 50-tih


Terminologija moe i zbuniti, zbog razliite upotrebe u Evropi i Americi.. Kod nas je vie upotrebljavan izraz «old school chopper», dok kod Amerikanaca danas, pojam bobber ima ire znaenje, u taj pojam oni utrpaju mnogo razliitije inaice motora. A opet, oni koriste i pojam «classic chopper», pod kojim podrazumijevaju motocikle iz najmatovitije ere prerada, 70-tih godina prolog stoljea

Sami chopperi su postali popularni nakon mnogih filmova, od kojih je najpoznatiji, svima znani «Easy rider».

Easy rider
Easy rider


ako sad nisam napisao nita to ve ne pjevaju i vrapci, spominjem ovaj film upravo zbog najboljeg opisa tehnikih karakteristika takvog motora kojom slui svojoj namjeni. Film je opis svog vremena kad su mnogi bili na putu, na cesti, i naravno, mnogi na motorima. Chopper je motor koji nije bio skup jer je nabavljen rabljen i jeftino prilagoen za duge vonje: veliki osovinski  razmak i veliki predtrag osiguravaju stabilnost na veim brzinama na pravcu (ipak se moramo sjetiti da je Amerika ogromna drava), nisko sjedalo sputa teite i dodatno poveava stabilnost. Brzina nije bitna zbog openite tadanje filozofije lutanja, potronje benzina, a ne treba nikako zaboraviti da Amerikanci imaju vrlo stroge zakone o ogranienjima brzine ve 50 godina i da su to poeli mnogo ranije od Evropljana. I stroe. Bre se vozilo na otvorenim cestama i street raceu (trke ubrzanja).
Visoki volani slue  da se ruke manje zamaraju na dugotrajnim vonjama, isto kao i naprijed pomaknute komande za noge. Hardtail okviri tada nisu bili moda, nije da vozai nisu eljeli udobnost, ali takve su veinom imali jer su chopperi veinom bili prerade starijih motora, kojima je to bila serijska verzija, a bilo je i manje dijelova podlonih kvaru. Ionako se mnogo vie panje trebalo poklanjati prednjem kraju koji je dosta delikatniji.
Boje, oslikavanja i krom su rezultat navedene elje za originalnou i estetike, i nemaju veze sa tehnikalijama, osim kao zatita protiv korozije. 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi