Accommodation In Murter Croatia
Pannonia
Oldbiker   
Sadržaj
Pannonia
Stranica 2
Pannonia
Pannonia

Kada je Sovjetski Savez 'navukao' takozvanu Željeznu zavjesu između istoka i zapada, sve zemlje istočnog bloka unutar Varšavskog pakta bile su primorane na vlastiti industrijski razvoj. Tako je bilo i sa razvojem motocikala, nije bilo nikakvog uvoza osim unutar zemalja pakta, ali gotovo sve zemlje su imale svoju produkciju, Jawa u Čehoslovačkoj, MZ u DDR-u, a Pannonia u Mađarskoj.Danas ćemo se prisjetiti te moto tvrtke koja je započela početkom 50-tih godina prošlog stoljeća, a svoj kraj imala sredinom 70-tih. U gradu Danubio, južno od Budimpešte gdje su bili pogoni Pannonie, 1952. započinje razvoj i proizvodnja najprije s modelom Csepel, s ugrađenim klasičnim dvotaktnim motorima, koji je bio ne pretjerano revolucionaran, ali ipak solidno konstruiran i obrađen. Ugrađivali su se motori od 125 i 250 kubičnih centimetara, a u isto vrijeme započinje razvoj i proizvodnja skutera 'R-73' s velikim kotačima i moto mehanikom, gdje je motor bio postavljen centralno u tunelu ispod sjedala.

Pannonia

Pannonia

Csepel 250 je bio prvi model koji je izašao sa proizvodnih traka mađerske tvornice, u verzijama 'T1' i 'TLB 250' koji je u skladu s tadašnjom modom u moto industriji imao oklopljen motor i dio stražnjeg kotača, dok je model 'T5' početkom 60-tih godina prošlog stoljeća već imao ugrađene žmigavce i ljepši i moderniji dizajn od predhodnika. Model od 250 ccm imao je 14 KS s primarnim prijenosom snage preko zupčanika i radilicu koja se okretala u suprotnom smjeru od sekundarnog prijenosa koji je bio preko lanca. U isto vrijeme su izrađivali i veoma lijepe i kvalitetne cross i enduro motocikle, pokušali su čak i s izvozom ( uz zemlje istočnog bloka izvoz je bio i u USA ). Njihovi modeli od 250 kubičnih centimetara sudjelovali su u moto-cross utrkama, i sa svojih 20 KS imali su dosta uspjeha. Moramo spomenuti i jedan interesantan model, riječ je o dvocilindričnom boxeru 'RB 250' koji je nažalost ostao samo prototip.

Pannonia

Pannonia

Pannonia 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi