Pannonia
Oldbiker   
Sadržaj
Pannonia
Stranica 2
Pannonia
Pannonia

Kada je Sovjetski Savez 'navukao' takozvanu Željeznu zavjesu između istoka i zapada, sve zemlje istočnog bloka unutar Varšavskog pakta bile su primorane na vlastiti industrijski razvoj. Tako je bilo i sa razvojem motocikala, nije bilo nikakvog uvoza osim unutar zemalja pakta, ali gotovo sve zemlje su imale svoju produkciju, Jawa u Čehoslovačkoj, MZ u DDR-u, a Pannonia u Mađarskoj.Danas ćemo se prisjetiti te moto tvrtke koja je započela početkom 50-tih godina prošlog stoljeća, a svoj kraj imala sredinom 70-tih. U gradu Danubio, južno od Budimpešte gdje su bili pogoni Pannonie, 1952. započinje razvoj i proizvodnja najprije s modelom Csepel, s ugrađenim klasičnim dvotaktnim motorima, koji je bio ne pretjerano revolucionaran, ali ipak solidno konstruiran i obrađen. Ugrađivali su se motori od 125 i 250 kubičnih centimetara, a u isto vrijeme započinje razvoj i proizvodnja skutera 'R-73' s velikim kotačima i moto mehanikom, gdje je motor bio postavljen centralno u tunelu ispod sjedala.

Pannonia

Pannonia

Csepel 250 je bio prvi model koji je izašao sa proizvodnih traka mađerske tvornice, u verzijama 'T1' i 'TLB 250' koji je u skladu s tadašnjom modom u moto industriji imao oklopljen motor i dio stražnjeg kotača, dok je model 'T5' početkom 60-tih godina prošlog stoljeća već imao ugrađene žmigavce i ljepši i moderniji dizajn od predhodnika. Model od 250 ccm imao je 14 KS s primarnim prijenosom snage preko zupčanika i radilicu koja se okretala u suprotnom smjeru od sekundarnog prijenosa koji je bio preko lanca. U isto vrijeme su izrađivali i veoma lijepe i kvalitetne cross i enduro motocikle, pokušali su čak i s izvozom ( uz zemlje istočnog bloka izvoz je bio i u USA ). Njihovi modeli od 250 kubičnih centimetara sudjelovali su u moto-cross utrkama, i sa svojih 20 KS imali su dosta uspjeha. Moramo spomenuti i jedan interesantan model, riječ je o dvocilindričnom boxeru 'RB 250' koji je nažalost ostao samo prototip.

Pannonia

Pannonia

Pannonia 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi