Svjetski custom prvaci - 2008
James1100   
Svjetski custom prvaci - 2008

Ovu godinu nisam baš pozorno pratio custom scenu, tako da su mi promakli mnogi detalji koji bi mogli biti interesantni, ili neki likovi koji nama ovdje nisu poznati, a mogli bi također biti zanimljivi.
Ipak, jednu stvar sam pravilno predvidio početkom ove sezone: trend su raceri ili motori koji su na neki način inspirirani tim starim linijama. Među njima još je i poneki motor koji je inspiriran oldtimerima, ali ne sportskim nego onim običnim, romantičnim motorima. Moderne linije koje su prevladavale do prošle godine, danas nisu «in». Marcus Walz i njemu slični, nisu interesantni sucima i ostalima koji ocjenjuju custome i proglašavaju pobjednike.
. Svima njima, i customizerima i ocjenjivačima, zamjeram što su previše trendovski raspoloženi, kao da imaju gurua koji im početkom godine kaže što će raditi u sezoni koja slijedi. Istina je da su svi sudionici pokazali zanatski vrlo dobre radove, ali meni osobno, nema šarolikosti, i iako je većina motora retro linija, nedostaje mi nostalgičnosti, u onom smislu da je ostalo premalo slobode i da je novac ušao pretjerano u cijelu ovu struku, iako nikada nije ni bio zadnja stvar u tom poslu


Pa evo nam ovogodišnjih pobjednika u prvenstvu «AMD -  World Championship of Custom Bike Building 2008»

Klasa freestyle, kraljevska klasa:


Svjetski prvak je velika faca custom bike building scene, Kanađanin Roger Goldammer, kojem ovo i nije prva pobjeda u karijeri. Stvar koju cijenim kod njega da je uspio postići kompromis: u trendu je, napravio je racera, ali je i originalan, jer nije ideju za svoj uradak uzeo iz board i dirt track utrka, nego je napravio posvetu brzincima sa jezera u Bonevilleu. Jedini takav motor među visoko rangiranima u ovom natjecanju i vjerujem da mu je to i donijelo pobjedu.

Goldmember

Goldmember
Klasa freestyle, kraljevska klasa:Goldmember


Još jedan HD sa amputiranim stražnjim cilindrom, ovaj put zbog uštede prostora i težine, baš u stilu takvih motora : pola Harleyevog agregata sa ubrizgavanjem, NOS-om i intercoolerom, uske gume, dijelovi agregata (što treba naglasiti) i ostatka motocikla ručne izrade itd. Motocikl je izrađen kao street legal, ali je prije završetka, sudjelovao prošle godine na «BUB International Speed trials» gdje je postigao brzinu 164 mp/h.Drugo mjesto Japancima koji su postali vrlo značajan dio scene. Jedini motor inspiriran mlađim modelima i preradama, što je malo neobično jer Japanci su i donijeli trend prastarih makina – i inspiriran je preradama koje nemaju veze sa sportom, osim ako se street race ne uračuna u sport

StG Nautilus

Drugo mjesto StG Nautilus
Drugo mjesto StG Nautilus


Trećeplasirani je Tobias Guckel, TGS Motocycles, Njemačka s ovim čudom – namjenu bi trebalo izreći ime motocikla

Seppster 2 Ice Racer

Seppster 2 Ice Racer
Trećeplasirani Seppster 2 Ice Racer


Jednoručna vilica, dvostruki lanac (sa obe strane kotača), ulje u rami, turbo, čavli, zračni ovjes sjedala.


U prvih deset, osim drugoplasiranog Japanca, jedino je još na sedmom mjestu motocikl koji nije racer, ali ideja za liniju je također iz davnih vremena. Autori su Jeff Kessel i Jon Litle:

Hammered

Hammered
Hammered


U Metric klasi, pobjednici su Jim Giuffra / Ron Abel / Kylie / Elaina iz AFT Customsa  sa preradom Yamahe 1700. Još jedan racer, ali moj osobni favorit zbog jednostavnosti i lijepih linija i jedan je od rijetkih motora ove godine kojeg bi vozio i u prometu

Er Hed

Er Hed
Er Hed


Ako nije jedan od najružnijih motora, svakako je jedan od najčudnijih, pobjednik klase Best modified Harley Davidson -  Lock Baker sa ovim neobičnim mješancem caffe racera, hot roda, scramblera i čega sve ne

White Line Nightmare

White Line Nightmare
White Line Nightmare


Pobjednici Production Manufacturer Class  su iz firme Delaware American Motors. Uzmeš koncepte s interneta i prvi staviš u serijsku proizvodnju:

Tech Twin American 13 C

Tech Twin American 13 C
Tech Twin American 13 C
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi