...i tako, opet nekud...
Zinger   
Sadraj
...i tako, opet nekud...
Stranica 2
Stranica 3


Ujutro, drugog dana putovanja, po znatno toplijem i ugodnijem vremenu, nastavio sam peglati dalje, prema Alabami.

putopis motorom do Mexica i dalje

Uveer, u tipinom junoamerikom gradiu Meridianu, izuzetno nalik onima iz kaubojskih filmova, doekao me Mark, amerikanizirani Junoafrikanac, bijele puti, pasionirani ljubitelj motociklizma, jedrenja i ispijanja koktela u drutvu egzotinih, prsatih ljepotica. Nakon obilate veere, nekoliko sati proveli smo u mjesnom saloonu, uz viski i zemljovide te na koncu i za biljarskim stolom. Iako obojica umorni, nerado smo otili na spavanje. No, sljedeeg dana ekala nas je iscrpljua etapa putovanja do Houstona, u srcu Texasa. Stoga smo rano uzjaili nae pile. Markov BMW F650 GS, gotovo se i nije vidio pod teretom silne opreme, ba kao i moja vjerna mazgica.

putopis motorom do Mexica i dalje

Ako je dan ranije na autocesti bilo pomalo dosadno, tog prvog dana nae zajednike vonje bilo je mnogo dramatinije. Na pola puta za Baton Rouge, u Louisiani, iz kontemplativne letargije trgnula nas je serija gromovitih praskova. Nakon prvoga, zakljuio sam da nije puknula nijedna guma na pilama, da su oba motora jo uvijek potpuno pod naom kontrolom. Potom mi je palo na pamet da je moda eksplodirala guma na nekom kamionu, ali u blizini nije bilo ni jednoga. Uzrok neobine pojave shvatio sam tek nakon drugog pucnja i paninog osvrtanja. Na lijevoj strani prometnice, u slijepom kutu, gdje ih nismo mogli vidjeti, vozila se hrpa Meksikanaca u prastarom kombiju, koji je izgledao kao da je ve odvno trebao biti upuen na vjeni poinak, na otpad! Svaki put kad je voza razdragano nagazio papuicu gasa, iz auspuha je puknulo kao iz topa. Shvatio sam da se ekipa pritom izvrsno zabavlja. 1:0 za Meksikance!  Do Houstona smo u desetak sati trebali prevaliti oko 800 kilometara. Mislili smo da nam to nee biti osobiti problem, ve i zato to smo par slijedeih dana namjeravali provesti kod moje sestre Rebeke.

Naravno, bilo bi previe dosadno da je sve ilo glatko. Stotinjak kilometara prije odredita, tijekom kratkog odmora na parkiralitu, naglo se naoblailo. Ve trenutak kasnije, zapoeo je stravini pljusak. Na sve etiri trake autoceste, natrpane automobilima, u trenutku je nastao prometni zastoj. Tko e u tim uvjetima pronai Beky? Tri dana ranije, tijekom iscrpnog telefonskog razgovora, lijepo me je pitala trebam li upute kako doi do njene kue? Veselo sam joj odgovorio da nema frke, da kao svi moderni putnici imamo GPS te da stoga doista nema ba nikakve anse da se Mark i ja izgubimo. Nakon sat vremena vonje po pljusku, 15 kilometara od njene kue, cesta je bila potpuno zatvorena zbog radova. Istovremeno je u ureaju GPS crknula baterija. Kabel za direktno napajanje bio je na dnu kovega. Mokri kao psi, jo smo nakratko uhvatili signal, a onda se zlosretna naprava definitivno ugasila. Kia je i dalje neumorno lijevala dok smo dva sljedea sata traili sestrinu kuu, do koje su nas na kraju dopratili lokalni policajci.  Opisano iskustvo samo je potvrdilo moje uvjerenje da je GPS naizgled simpatian ureaj, kojemu ipak ne bi trebalo pokloniti potpuno povjerenje. Papirnati zemljovidi su zakon! Nakon kraljevskog, dvodnevnog odmora, ponovno smo ustali rano te krenuli prema jugozapadu i gradiu McAllen na krajnjem jugu Teksasa, na granici s Meksikom. Koveg na mom motociklu zavezao sam konopcem, da ne izgubim poklopac na kojem su pethodne veeri popucale brave. Marku je u meuvremenu proradio GPS, tako da nismo oekivali potekoe s izlaenjem iz grada. No, dobro raspoloenje trajalo je samo nekoliko minuta. im smo stigli do prvog veeg rasktija, uslijedio je problem. Ovaj put se pametni ureaj zakljuao sam od sebe i to usred vonje. Vie nismo mogli oitati ni mapu, ni traeni smjer. Nakon petnaestak minuta, shvatili smo da je jedini izlaz nazvati proizvoaa i ponovno instalirati software. No, ispostavilo se da to nije mogue bez posjete ervisu. Na kraju su nam u pronalaenju puta prema McAllenu pomogli prolaznici.  Stigavi u ivopisni gradi, prvo smo portaili hotel, u kojem smo prethodno rezervirali sobe. Za ankom nas je doekao blagoglagoljivi tip s policama osiguranja za motore. Sreivanje papirologije prethodno mi je zadavala podosta glavobolje. No, konano sam doao na svoje. Jo samo prelazak preko ameriko-meksike granice... 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi