Accommodation In Murter Croatia
Suzuki Marauder 250
Piva   
…upustila sam se u avanturu osvrta na prve korake i dojmove moga ljubimca-
Suzuki Marauder 250

Suzuki Marauder 250


Bitno u mojoj prii je da nemam previe iskustva i smatram se „zelenom“…Za mene je  presudni trenutak oivljavanja snova poeo prije etiri godine sa skuterom- Aprilijom SR 150.
Prole godine stigao je  Maruader 250….. prva registracija je bila 2004 i imao je 12 500 km kad sam ga kupila,jako uuvan...uglavnom dobro sam kupila i mislim da u ga lako i prodati za godinu,dvije kad se poelim voziti na neem malo veem i kad steknem praksu.
Ako usporedim svoje dosadanje iskustvo na skuteru s Marauderom  razlika je velika,ono je bio mali,lagani skuter,“lak na obarau“,brzo je ubrzavao i iao 120 km/h bez problema...ovo je inertan motor ,sporo ubrzava,al to je normalno za ovakav cruiser.
Od dodatne opreme ima vjetrobran,crash-bar,sissy-bar,bisage i tool-bar.

Suzuki Marauder 250

Suzuki Marauder 250

Nakon dugog previranja i razmiljanja koji motor kupiti moram rei da me je Marauder oarao na prvi pogled izgledom.Tko voli ovakav tip motora sigurno nee ostati ravnoduan na kopiranje linije veeg brata Maraudera.Razlika je ipak u njegovoj jednostavnosti izgleda koja vie stavlja naglasak na sigurnost nego na izgled.
Sladak,crveni zavodnik obiluje kromiranim dijelovima(auspuh,jedna prednja lampa,pokazivai smjera,brzinomjer,….) ,retro stil prednjeg i stranjeg blatobrana koji zavrava malo uzdignuto,odlino ukomponiran amblem Maraudera na spremniku goriva,vizualna ravnotea prednjeg i zadnjeg dijela….

Suzuki Marauder 250

Retrovizori su mi odlina promjena nakon onih na skuteru gdje su sluili vie za ukras,a ovdje su stvarno i funkcionalni.
Jednostavnost kontrolne ploe je moda jedino ovdje to bih prigovorila.Sastoji se samo od brzinomjera,kontrolnih lampi,te pokazivaa prijeenih kilometara.Ovaj minimalizam  zadovoljio bi me kada bi barem imao jo pokaziva goriva.
Kapacitet spremnika za gorivo je 14 litara i to je dovoljno za 300-350 km vonje,pa morate obraati panju na prijeene kilometre.Ovdje se vezano uz to mora spomenuti mala potronja od cc 3litre na 100 km,to nije zanemarivo za izdatke.

Kada sjednete na njega poloaj vozaa je vie nego ugodan,pogotovo za vozae moje visine(169 cm).Moda bi vei vozai imali problema nakon dulje vonje,ali ja sam prezadovoljna pozicijom i ne osjeam zamor.
Mala teina od 137 kg(bez goriva) je za poetnika,pogotovo enu dobra je odlika.
Visina sjedita od 680 mm  ulijeva mi sigurnost i osjeaj stabilnosti kada mogu sigurno stati sa obje noge na asfalt.
Udobno,mekano sjedite i poloaj nogu pomaknut prema naprijed na prednjim kontrolama pruaju oputenost u dugoj vonji.

Suzuki Marauder 250

Suzuki Marauder 250

Sjedni,pali,vozi…..
Za paljenje elektrostarterom mora se obavezno stisnuti kvailo kao i na ostalim Suzukijima…malo se zagrije uz njeno brundanje i spremni smo za vonju.Zvuk motora se samo lagano pojaava okretanjem ruice gasa pa nema anse da nekoga prestraite,probudite ili pak impresionirate zvukom.

Snaga motora(15 kw;to jest oko 20,1 KS) se najbolje iskoritava pri niim i srednjim okretajima,dok pri viim okretajima nastaje osjeaj naprezanja koji se moe uti ujednaavanjem zvuka i puno loijim odgovorom na ubrzavanje.
Jedan cilindar sa dva ventila iz kojeg izlaze dvije ispune grane i spajaju se u jedan top oblika lijevka.
Motor ima zrano hlaenje.Prijenos lancem.

Suzuki Marauder 250

Kao jedan mali cruiser osjea se tromost i sporost….To sam moda najbolje doivjela u vonji sa prijateljem u kretanju sa semafora.Treba puno vie vremena za pokretanjem i ubrzavanjem,ali onda kao da se probudi i lagano dostigne putnu brzinu oko 70-80 km/h.
Maksimalna brzina trebala bi biti oko 110-120 km/h.Kratkom vonjom na autoputu,pratei drutvo i po noi,nisam imala prilike isprobati maksimalne mogunosti brzine.Nedavno sam po ravnoj,osamljenoj cesti pokuala dobiti osjeaj,ali sam se razoarala kada je u petoj brzini s gasom do kraja doao na 100 km/h  i dalje vrlo lagano micao kazaljku,lagano blijedio u nastojanju da postigne eljenu brzinu….
Zamjetno je,zbog malog raspona snage dosta esto mijenjanje brzina,ali je stiskanje kvaila i mijenjanje brzina glatko i motor dobro reagira na konstantne manevre.
Vibracije nisu posebno izraene.
Stil vonje ne doputa nikakva iznenaenja i vratolomije,ve samo ugodnu,laganu vonju kao to se i oekuje od cruisera.
Zatita od vjetra je odlina zbog velikog vjetrobrana koji nije inae dio standardne opreme.
Ovjes motora je dosta mekan i osjeaju se neravnine na cesti.S obzirom na moje prijanje iskustvo sa skuterom ovo je ipak znatni pomak u ujednaenosti vonje.Skuter sa vrlo malim gumama osjetio je svaku rupicu i zakrpu,nestabilnost mu je bila srednje ime naspram Maraudera koji ipak ima znatno vee gume(prednja 110/90-16,zadnja 140/90-15)

Konice ,pogotovo zadnja,mu nisu kao to sam navikla od prije.Naprijed se nalazi jedan disk,a zadnja konica je bubanj…Mekane su i treba uloiti napor da se stane,ali koliko sam ula to je openito boljka Maraudera.Uglavnom dosta loije od SR-a.
Prole godine u 11. mjesecu bilo je prisutno kripanje prednje konice,ali vjerojatno zbog vlage i materijala,jer kripanja vie nema.

Suzuki Marauder 250

U saetku mogu rei da je mali,lagani,upravljivi cruiser isplativa kupovina za ono to prua,mala potronja i izdatci nisu zanemarivi,a po meni odlian je izbor za ulazak u svijet motora. Stvoren je za unapreivanje vozakih sposobnosti, ulijeva mi povjerenje kroz praksu i idealan je za lagano krstarenje prirodom.
Uglavnom,za ono to mene i zanima…
Postavila sam si pitanje da li sam adekvatna za jedan ovakav osvrt na moj motor.Rezultat je ovaj tekst mojih zapaanja,koji je ujedno i prvi,pa nemojte otro suditi ako sam neto nejasno izloila.
Shvatite moj pokuaj predstavljanja Maraudera kao nepristranu analizu sa moda realistinijim doivljajem,jer za mene trenutno vee ne znai nuno i bolje.
Moda igraka za iskusne vozae,meni je ponos i uitak za poetak.


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi