TEST Ducati 848
M   
Sadržaj
TEST Ducati 848
Stranica 2

Ducati 848

Dizajnom gotovo identičan starijem bratu 1098, novi Ducatijev supersportaš 848 nudi vrhunske vozne osobine u klasi honde CBR 600 i Yamahe R6. U tome smo se uvijerili potjeravši ga hladnim zagrebačkim ulicama.


Sto pedest KS na stražnjem kotaču? Hmm, lijepo je vidjet u prometnoj dozvoli…. U svakodnevnici vam ,međutim neće trebati, osim ako niste među prvih deset u ukupnom poredku Svjetskog prvenstva u Superbikeu. Jer, motocikle sa 150 KS do krajnih su  granica u stanju protjerati samo Troy Bayliss & Co. I to na savršeno uređenim trkaćim stazama…

 

Stvarnost prosječnih motociklista ja malo ružnija.Ceste su pune rupa, masnih mrlja i bahatih vozača automobila, a kao nagradu za vratolomnu vožnju možete očekivati samo – kaznu prometne policije. Kao Anssi Vanjoki. Bivši prvi čovjek finskog proizvođača mobilnih telefona Nokia platio gotovo 6000 eura kazne zato što je središtem Helsinkija svojim Harley-Davidsonom umjesto dopuštenih 50 , vozi brzinom od 75 km/h. I još je dobro prošao , jer mu je u poćetku prijetila kazna od 116.000 eura!

Je li vam, dakle, baš potreban 160 KS snažan Ducati 1098? Ili će vam biti dovoljan i 26 KS slabiji novi Ducati 848? U potrazi za odgovorom,  početkom veljače konačno sam – poslije godinu dana iščekivanja – sje za upravljač nasljednika 749. Zanimalo me je li razlika između 848 i 1098 još uvijek drastična kao u slučaju prijašnjih 749 i 999. Ranije ih je dijelilo dobrih 33KS, sad je razlika smanjena na samo 26 KS.

I doista ,26 KS  nedostatka vidi se samo na papiru, ali ne i za upravljačem.

Dvocilindraš sa osam ventila snažno povuče već malo iznad praznog hoda, potom silovito krene prema crvenom polju na okretomjeru i ne odustaje sve do elektroničke blokade okretaja. A tko pritom  projurikroz svih šest stupnjeva gusto proračunatog mjenjača ubrzo će juriti autocestom brzinom od čak 270 km/h. Gotovo kao 1098!

Ducati 848

Ducati 848
Žmigavci su ugrađeni u retrovizore, ali su dva ispušna lonca unatoč trendu ostala visoko ispod stražnjeg sjedala

Još ljepše što tu nije kraj svim sličnostima s prošle godine predstavljenim Ducatijem 1098. Na prvi pogled razlikovat ih mogu samo strastveni ljubitelji tvornice iz bolonjskog radničkog predgrađa Borgo Panigale. Iste oštre linije, ista svijetla s minijaturnim otvorima za dotok svježeg zraka u air-box, ista jednoručna stražnja aluminijska vilica, isti u sivo obojan cjevasti okviri, isti minijaturni retrovizori sa žmigavcima, isto stražnje sjedalo s otvorima za hlađenje visoko pod rep postavljenih ispušnih lonaca. Jedinu vidljivu razliku predstavlja odabir boja – testni motocikl bio je obojen u jedinstvenu biserno bijelu boju sa rijetkim crnim detaljima poput kotača, donjeg dijela plastićnog oklopa, prednjeg blatobrana…


Ducati 848
Digitalna instrument ploča čitljiva je i po suncu, ali budućim vlasnicima svakako bi savjetovali i naknadnu ugradnju amortizera upravljača.

Glavni adut novog 848 krije se ispod plastičnog spremnika obujma 15,5 litara.

Testastretta Evoluzione naziv je nove generacije dvocilindarskog motora s tradicionalnim kutem među cilindrima od 90 stupnjeva (L – Twin). Talijani, naravno nisu odustali ni od tradicionalnog dezmodromskog upravljanja ventilima – usisne i ispušne ventile otvaraju i zatvaraju bregasta vratila i specijalne klackalice, pa nema potrebe za snažnijim oprugama koje inače zatvaraju ventile. Dezmodromski sustav upravljanja ventilima postoji još od davne 1896. I njemačkog konstruktora Gustava Meesa. Proslavio ga je 1956. Talijanski inženjer Fabio Taglioni kada ih je prvi puta ugradio na Ducati 125 SP, premda je godinu dana ranije korištenu u Mercedes-Benzovim automobilima u Formuli 1 (300SLR). Ducati i dan danas na oplate motocikla s ponosom ispisuje skraćenicu Desmo.

Ducati 848

Najveća novost dvocilindarskog motora: talijanski proizvođač odustao od suhe spojke dosad karakteristične za sve sportske motocikle Ducati. Time se dobilo na mirnoći rada pogotovo u gradskoj vožnji. Ili se izgubilo? Karakteristično podrhtavanje motora u radu bilo je, naime, znak raspoznavanja svih sportskih Ducatija. Sad motor radi mirno gotovo kao da je Made in Japan.

Sljedeća novost su izuzetno tanke stijenke cilindara kao posljedica najmodernije tehnologije lijevanja. Prednost? Pet kilograma manje težine u odnosu na starijeg brata 1098. Suha težina novog 848 ne prelazi 168 kg.

Ducati 848

Ducati 848
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi