Garić grad
Lolo   
Sadržaj
Garić grad
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4

za one koji imaju afinitete da se malo i španciraju po Moslavačkoj gori ovo je jedna od kontrolnih točaka na obilasku

Image

Obilazivši utvrdu i zavirivši u gotovo svaki kutak probao sam si zamisliti kako je to bilo živjeti i boriti se na takvim mjestima u vrijeme kada se mahalo mačevima, sjekirama, buzdovanima, helebardama,  bacalo koplja i gađalo lukom i strijelom i svom drugom silom raznoraznog hladnog oružja dok ti netko puše za vratom u borbi prsa o prsa i dok ti netko kuca na ulazna vrata sa ovnom za probijanje vrata ili te šamara kamenjem izbačenim katapultom. Moram priznati da taj srednji vijek nije baš bio neko razdoblje kada si mogao sa spokojem živjeti ali opet ni razdoblja prije njega, a ni ona poslije njega nisu baš obilovala nekim pretjerano mirnim vremenima. Razmišljajući i gruntajući o svemu tome spustio sam se na proplanak ispred utvrde zavalio sam se na drvenu ogradu i prepustio drugoj vrsti maštanja o samoj prirodi koja me je okruživala potaknut cvrkutom ptice meni nepoznate vrste. Čuo se povremeni zvuk djetlića kako štema po drvetu, i mada ga nisam vidio znao sam o kome je riječ jer ga imam priliku često viđati kako štema banderu do moje kuće i za očekivati je ako tako nastavi da će se sruši u skoro vrijeme. Uživajući tako došao sam do spoznaje da me nitko nije uznemiravao u tom mom fantaziranju u miru i tišini pa odlučih da se spustim do Podgarića.
   

Podgarić je izletničko mjesto koje me podosta iznenadilo jer sam zadnji put tu bio još u ratno vrijeme kada je stvarno jadno izgledao. Ovo što sam vidio stvarno je napredak jer je Vila Garić obnovljena kao i jezero u koje utječe riječica Garić.

Jezero

Jezero

Jezero
Jezero

Nasuprot Vile Garić nalazi se partizanski spomenik koji je napravio Dušan Đamonja 1967.g. u spomen na pripadnike NOB-a sa područja Moslavine i koji je bio jedna od destinacija gdje smo prije odlazili na izlete. Sada je prilično oronuo ali sada su neka druga vremena kada se na neke dijelove naše povjesti ne gleda baš blagonaklono. A povijest je ipak samo povjest.

Spomenik NOB-u

Spomenik NOB-u
Spomenik NOB-u


kako je već počeo padati sumrak krenuo sam polako natrag prema kući sa čvrstom namjerom da još koji put ovdje navratim po mogućnosti sa još nekim u društvu.

 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi