Cetina
Lolo   
Sadraj
Cetina
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 5
Stranica 6

i zaseok Preoani sa istoimenim vrelom


Image

Image

Image

Kada sam se napio vode sa svakog izvora uzjahao sam svoju kozu i krenuo nizvodno putem kojim i Cetina prilino brzo tee  prema moru na svom 110 km dugakom putu meu udolinama koje ine planine Dinara, Svilaja, Kamanica, Mosor, Rogoznica i Omika Dinara. Ima njih jo neto manjih ali tko e znati ba svaki kamen. Ipak nisam imao toliko vremena. Na ovom podruju je bila razvijena kultura koja se zvala cetinska kultura, a datira izmeu 1900 i 600g. naravno prije Krista. Ostatke te kulture moemo vidjeti (oni koji znaju gledati) po vrhovima uzvienja na kojima se nalaze gradine tj. ostaci utvrda mada su na ovom podruju tonije u Gospodskoj spilji pronaeni i prapovijesni ostaci ivota ovjeka koji datiraju u starije kameno doba tj. pred nekih 30000g.pr.K. E sad koja godina gore ili dolje nije bitna. Putui nailazim na  ostatke mosta za koje nisam mogao pronai nikakvih podataka, a tada sam saznao da ih ima jo ije je podrijetlo nepoznato. Naalast Baleki most i njegove lukove nisam vidio ali sam saznao da je ispod njega pronaen bronani prapovjesni ma.

Image

Prelaskom mosta i naputajui Pako polje vozim se dalje uz Cetinu, a naselja odnosno bolje kazati zaseoci gdje je naelno i Bog rekao laku no redaju se jedno za drugim pa tako prolazim pokraj Boinovia, eravice, Draia, Modria za koja ni ne bih znao da postoje da nemam kartu i da tu i tamo ne nailazim na neki rukom pisani putokaz. Tu i tamo cesta se pribliava ponovo Cetini koja se jo nije ulila u Peruko jezero.

Most od megalita
Most od megalita


Pogled na Dinaru
Pogled na Dinaru


Dolina Cetine
Dolina Cetine


Image

Zalee Perukog jezera
Zalee Perukog jezera




 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi